Otkes: Pakokaasu aiheutti neljän ihmisen kuoleman omakotitalossa Kirkkonummen Veikkolassa – poliisin mukaan kyseessä vaikuttaa olleen tapaturma

Pakokaasu levisi autotalliin ja myöhemmin omakotitaloon. Pakokaasu ja sen sisältämä häkä aiheuttivat onnettomuuden uhrien taintumisen ja kuoleman.

5.1. 11:55

Helsinki

Pakokaasu aiheutti neljän ihmisen kuoleman omakotitalossa Kirkkonummen Veikkolassa joulukuussa, kerrotaan Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) selvityksessä.

Suljetussa autotallissa oli käynnissä auto, ja pakokaasu levisi autotalliin ja myöhemmin omakotitaloon.

Poliisi ei epäile rikosta. Alustavat tutkimustulokset oikeuslääkäriltä tukevat poliisin jo aiempia päätelmiä siitä, että kyseessä on ollut tapaturma, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotteessaan.

”Emme edelleenkään epäile rikosta, vaikka tulemme varmistamaan tämän edelleen käynnissä olevalla taktisella tutkinnalla”, sanoo tutkintaa johtava rikoskomisario Nina Kangas tiedotteessa.

Iäkäs pariskunta, heidän yli 30-vuotias sukulaisensa sekä tämän niin ikään yli 30-vuotias ystävä löydettiin kuolleena omakotitalosta Kirkkonummen Veikkolasta maanantaina 19. joulukuuta.

Heidän taintumisensa ja kuolemansa aiheutti pakokaasu ja erityisesti sen sisältämä häkä.

Autotallissa asennettiin auton kaiuttimia

Pariskunnan löysi heidän makuuhuoneestaan pariskunnan läheinen, kuvailee Otkes tapahtumien kulkua selvityksessään.

Pian sen jälkeen löytyi autotallista nuorempi kaksikko. Toinen oli tallissa olleen auton kuljettajan paikalla ja toinen autotallin lattialla.

Kaksikko oli mennyt autotalliin todennäköisesti sunnuntaina 18. joulukuuta. Heillä oli tekeillä auton kaiuttimien asennus. Jälkikäteen on voitu päätellä, että kaksikko piti tallissa käynnissä autoa.

Otkesin mukaan autoa pidettiin käynnissä mahdollisesti musiikkilaitteiden sähköntarpeen vuoksi. Auton käynnissä pitämisen syy ei siis todennäköisesti ollut lämmittäminen, sillä autotallissa oli lämmitin.

Otkes ei käynnistä tutkintaa

Autotalliin maanantaina mennyt poliisipartio totesi siellä pakokaasun hajua, mutta auto ei enää ollut käynnissä. Auton akku oli tyhjä ja polttoainetta jäljellä. Auto oli bensiinikäyttöinen ja yli 15 vuoden ikäinen.

Autotallin ovessa oli ilmanvaihtoaukot. Savupatruunakokeen yhteydessä todettiin, että niistä virtasi ilmaa sisäänpäin, joten lisääntynyt pakokaasu ilmeisesti virtasi pääasiassa asunnon suuntaan.

Otkes ei käynnistä tapahtuneesta tutkintaa.

Poliisi jatkaa kuolemansyyn selvitystä. Rikoskomisario Nina Kangas kertoo, että tekninen tutkinta, jonka osana poliisi muun muassa teki rekonstruktion siitä, miten tilanne omakotitalossa on todennäköisesti edennyt, alkaa olla loppusuoralla.

Kuolemansyytilastojen mukaan polttomoottorien häkäpäästöihin on kolmen viime vuoden aikana kuollut tapaturmaisesti vuosittain 1–2 ihmistä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut