Olkiluodon ydinvoimala tuotti viidenneksen Suomen käyttämästä sähköstä viime vuonna

Loviisa tuotti kymmenesosan Suomen sähkönkulutuksesta.

Olkiluodon ydinvoimala-alue Eurajoella 8. toukokuuta 2021.

4.1. 16:08

Helsinki

Olkiluodon ydinvoimalassa tuotettiin viime vuonna kaikkiaan 16,4 terawattituntia (eli miljardia kilowattituntia) sähköä, kertoo Teollisuuden Voima. Tuotanto kattoi noin viidesosan Suomen sähkönkulutuksesta.

Olkiluodon ykkös- ja kakkosreaktorien yhteinen käyttökerroin oli 93 prosenttia. Vielä koekäytössä oleva OL3 tuotti käyttöönottokokeiden aikana 1,9 terawattituntia. Kolmosyksikkö yhdistettiin valtakunnan sähköverkkoon maaliskuussa ja täyteen tuotantotehoon päästiin ensimmäisen kerran 30. syyskuuta.

Tuotantojohtaja Marjo Mustonen sanoo tiedotteessa, että kun Olkiluoto 3 on säännöllisessä tuotannossa, osuus nousee noin 30 prosenttiin Suomen sähköntarpeesta.

Viime vuoden tuotantoa vähensi OL1:n huoltoseisokki, joka kesti 33 päivää. OL2:n polttoaineen vaihtoon kului yhdeksän päivää.

OL3:n säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa maaliskuussa.

Fortum kertoi aiemmin, että Loviisan ydinvoimalassa tuotettiin viime vuonna yhteensä 7,9 terawattituntia sähköä. Loviisa 1:n käyttökerroin oli 90,5 prosenttia ja Loviisa 2:n käyttökerroin 88,2 prosenttia. Myös Loviisassa tehtiin laajoja huoltotöitä, jotka kestivät ykkösyksikössä 29 ja kakkosyksikössä 36 vuorokautta.

Fortum haki viime vuoden maaliskuussa Loviisan ydinvoimalaitoksen molemmille yksiköille jatkettua käyttölupaa vuoden 2050 loppuun saakka. Prosessin arvioidaan kestävän noin vuoden.

Voimalaitoksen johtaja Sasu Valkamo kertoo tiedotteessa, että Loviisan ydinvoimalaitos tuottaa noin 10 prosenttia Suomessa käytettävästä sähköstä. Valkamon mukaan sillä on erittäin tärkeä rooli puhtaan kotimaisen sähkön tuotannossa myös tulevaisuudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut