Neljälle miehelle sakkoja kielletyn uusnatsijärjestön toiminnan jatkamisesta toisen nimen alla

Oikeuden mukaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa jatkettiin vuosina 2019-2020 laittomasti Kohti vapautta -liikkeen nimissä.

30.12.2022 13:17 | Päivitetty 30.12.2022 15:12

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina neljä miestä sakkoihin kielletyn uusnatsijärjestön Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnan jatkamisesta.

Oikeuden mukaan tuomitut olivat jatkaneet PVL:n toimintaa Kohti vapautta -liikkeen (KV) nimissä. Kyse oli muun muassa KV:n mielenosoituksista vuosina 2019–2020.

Korkein oikeus määräsi PVL:n lakkautettavaksi syksyllä 2020. Jo sitä ennen liike oli määrätty väliaikaiseen toimintakieltoon.

Käräjäoikeuden mukaan KV:n ja PVL:n kuvaukset aatemaailmoistaan ja tavoitteistaan vastasivat pitkälti toisiaan.

”Molempien toiminnassa on levitetty avoimen ulkomaalais- ja juutalaisvihamielistä informaatiota. Molemmat liikkeet ovat avoimesti kannattaneet kansallissosialismia ja ilmoittaneet toimintansa tavoitteeksi kansallissosialistisen yhteiskuntajärjestyksen”, oikeus listasi tuomiossaan.

Syytetyt kiistivät syytteen ja vetosivat muun muassa siihen, että KV aloitti toimintansa jo vuonna 2016. Oikeus ei kuitenkaan antanut tälle suurta painoarvoa, koska KV:n omankin ilmoituksen mukaan liikkeen laajamittainen toiminta alkoi vasta vuonna 2019, kun PVL asetettiin väliaikaiseen toimintakieltoon.

”Käräjäoikeus katsoo, että Kohti vapautta -liikkeen toiminta on tosiasiassa ollut kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnan jatkamista”, tuomiossa sanotaan.

Laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisen lisäksi miehet syyllistyivät oikeuden mukaan myös useampiin kiihottamisiin kansanryhmää vastaan. Miehistä kaksi tuomittiin 60 päiväsakkoon ja kaksi 70 päiväsakkoon. Tuomituista nuorin oli vähän päälle 20-vuotias ja vanhin yli 60-vuotias.

Uskontoon liittyvä vaikutin kovensi synagogaa sotkeneen tuomiota

Laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta oli syytteessä myös neljä muuta miestä. Yhden osalta syyte hylättiin ja kolmen muun osalta syyteoikeus ehti vanhentua ennen kuin haastehakemusta saatiin annettua heille tiedoksi.

Yksi heistä sai tuomion Turun juutalaisen seurakunnan synagogaan kohdistuneesta törkeästä vahingonteosta tammikuussa 2020. Oikeuden mukaan kolmikymppinen mies töhri synagogan ulkoseiniä punaisella maalilla ja kiinnitti synagogan porttiin kyltin, jossa oli muun muassa nyrkin kuva ja juutalaisiin kohdistunut vihakirjoitus.

Käräjäoikeus otti rangaistusta mitatessaan huomioon koventamisperusteena sen, että oikeuden mukaan mies teki teon uskontoon perustuvasta vaikuttimesta. Oikeus piti tekoa muutenkin törkeänä muun muassa siksi, että synagoga on iäkäs, Museoviraston suojelema rakennus.

Mies tuomittiin törkeästä vahingonteosta, kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä ampuma-aserikoksesta vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan vahingonkorvauksena Turun juutalaiselle seurakunnalle liki 30 000 euroa ja vakuutusyhtiölle lähes 40 000 euroa.

Päivitys 30.12.2022 kello 15.12: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut