Olkiluoto kolmosen koekäyttö on jatkunut täysillä tehoilla

Laitos on kärsinyt lukuisista lykkääntymisistä rakentamisensa ajan.

Olkiluoto 3:n on tarkoitus päästä täyteen tehoon torstaina iltapäivällä. Täystuotanto ei kestä pitkään, kunhan se päästään ensin aloittamaan.

29.12.2022 8:54 | Päivitetty 29.12.2022 16:54

STT

Olkiluodon kolmosreaktorin koekäyttö jatkuu.

Teollisuuden Voiman (TVO) tuotantosuunnitelman mukaan yksikön sähköntuotanto on noussut tällä viikolla täyteen, noin 1  600 megawatin tehotasoon useampaan otteeseen.

TVO:lta kerrotaan, että yksikkö saavutti koekäytön jatkumisen jälkeen täyden tehon ensimmäistä kertaa keskiviikkona iltapäivällä.

Tuotantotehoon vaikuttaa esimerkiksi voimalan jäähdytyksessä käytettävän meriveden lämpötila, kertoo TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho. Esimerkiksi torstaina iltapäivällä TVO kertoi voimalan tehotasoksi noin 1  560 megawattia.

Täystuotannon ei ole tarkoitus kestää pitkään, sillä torstain loppuessa teho on tarkoitus ajaa hetkellisesti nollaan. Perjantaina yksiköstä odotetaan taas runsaan 1  500 megawatin tuotantoa lähes koko päivän ajaksi.

Suuretkin tuotantovaihtelut kuuluvat laitoksen koekäytön luonteeseen. Koekäytössä testataan laitoksen eri osien toimintaa mahdollisissa häiriötilanteissa. ”Voi olla, ettei tämmöisiä tilanteita tule vastaan käytön aikana ollenkaan, mutta näillä halutaan testata, että laitos toimii oikein kaikissa oletettavissa tilanteissa”, Aho kertoo.

Tammikuussa laitos ajetaan alas

TVO:n ilmoittaman koekäyttöaikataulun mukaan valtaosan tammikuusta laitos ei tuottaisi sähköä laisinkaan.

Aho kertoo, että silloin laitos ajetaan alas, minkä aikana tarkastetaan säröytyneet syöttövesipumput. Koekäyttö keskeytyi lokakuussa, kun kolmosreaktorin turbiinilaitoksen syöttövesipumpuissa havaittiin vaurioita.

Koekäyttö jatkui tällä viikolla pitkän tauon jälkeen. Keskeytyksen aikana tehtyjen analyysien ja mallinnusten mukaan laitoksen käyttöä oli turvallista jatkaa säröytyneillä pumpuilla ja nykyisenmallisilla varaosilla.

TVO saanee uudet, kestävämmät juoksupyörät helmi–maaliskuun taitteessa ja niiden vaihtamiseen on varattu aikaa koekäyttöohjelmassa. Helmikuun alusta lähtien laitoksen on määrä tuottaa pääosin täydellä teholla sähköä. Säännöllisen sähköntuotannon ennakoidaan alkavan maaliskuun alkupuolella.

Laitos on kärsinyt lukuisista viivästyksistä rakentamisensa ajan. Alkuperäisen aikataulun mukaan säännöllisen sähköntuotannon piti alkaa 13 vuotta sitten.

Täydellä teholla toimiessaan Olkiluoto kolmonen tuottaa noin 15 prosenttia Suomen koko sähköntuotannosta.

Fingridin seurannan mukaan torstaina iltapäivällä sähköntuotanto Suomessa oli kaikkiaan runsaat 10  000 megawattia. Ydinvoimalla tuotettiin kaikkiaan runsaat 4  000 megawattia.

Oikaisu 29.12.2022 kello 16.54: Täysi tehotaso on saavutettu jo aikaisemmin, ei vasta torstaina. Jutussa kerrottiin aiemmin, että tuotanto on tarkoitus nostaa torstaina täyteen tehotasoon.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut