Olkiluoto 3:n piti aloittaa sähköntuotanto tänä iltana, toistaiseksi käynnistymisestä ei tietoa

LNG-terminaalilaiva Exemplar on saapunut Suomenlahdelle, mutta tuulisen sään vuoksi alus ei päässyt tiistainakaan Inkoon satamaan.

Olkiluoto 3:n sähköntuotannon on tarkoitus jatkua tiistaina testijaksolla. Sähköntuotannon on määrä alkaa 8. maaliskuuta. Voimala oli pitkään keskeytettynä, kun syöttövesipumpussa havaittiin vaurioita. Arkistokuva.

27.12.2022 6:44 | Päivitetty 27.12.2022 20:36

Eurajoki/Helsinki

Olkiluoto 3:n sähköntuotannon oli määrä alkaa tiistai-iltana kello 19. Kello 20.35 aikaan tuotannon alkamisesta ei kuitenkaan ollut vielä tietoa.

Ydinvoimalayksikön säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa 8. maaliskuuta, kertoi Teollisuuden Voima (TVO) ennen joulua.

Koekäytön ensimmäinen vaihe on arviolta 11 päivää kestävä testijakso, jonka aikana sähkön tuotantoteho vaihtelee voimakkaasti.

Täyden tehon testien jälkeen sähköntuotanto keskeytetään noin neljäksi viikoksi syöttövesipumppujen tarkastusten ja laitosyksikön uudelleen käynnistämisen ajaksi. Niiden vaatiman tuotantokatkoksen kestoon liittyy vielä epävarmuuksia.

Tämän jälkeen koekäytössä on edessä vielä noin kuukauden kestävä tuotantojakso, jolloin Olkiluoto 3 tuottaa sähköä pääosin täydellä teholla vuorokauden ympäri.

”Helmikuun alkupuolelta lähtien tämän koekäyttöjakson aikana ollaan jo pääsääntöisesti täydellä teholla tämänhetkisen aikataulun mukaan”, sanoi TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho STT:lle tiistaina.

Olkiluoto 3:n koekäyttö keskeytyi syksyllä, kun syöttövesipumpuissa havaittiin vaurioita. TVO:n mukaan laitosyksikön koekäyttöä voidaan väliaikaisesti jatkaa nykyisten mallisten ehjien pumppujen lisäksi säröytyneillä syöttövesipumpuilla.

Tällä hetkellä Suomen sähkön tuotanto- ja tuontikapasiteetti ei välttämättä aina riitä kattamaan sähkön kysyntää, ja ydinvoimalayksikön valmistumisesta on toivottu helpotusta tilanteeseen. Täydellä teholla sähköä tuottaessaan Olkiluoto 3 tuottaa noin 15 prosenttia Suomen sähköntarpeesta.

Olkiluoto 3:n valmistuminen on viivästynyt lukuisia kertoja.

LNG-terminaalilaiva ehkä huomenna Inkoon satamaan

LNG-terminaalilaiva Exemplar saapui Suomenlahdelle jo maanantaina, mutta tuulisen sään vuoksi laiva ei päässyt vielä tiistainakaan määränpäähänsä Inkoon satamaan.

”Nyt odotellaan hyvää sääikkunaa tuulisuuden näkökulmasta”, kertoi kaasuverkkoyhtiö Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilä STT:lle tiistaina.

Exemplar tuli Suomenlahdelle Gibraltarilta, missä alukseen lastattiin aloituslasti nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä.

Tällä hetkellä Gasgrid Finland ennakoi, että Exemplar saapuisi Inkoon satamaan keskiviikkona.

Kun laiva saapuu Inkooseen, se ankkuroidaan ja kiinnitetään satamaan. ”Sen jälkeen alkaa käyttöönottoprosessi, jossa tehdään tiettyjä testejä. Se varmaankin kestää muutamia päiviä”, Sipilä kertoo.

Gasgrid Finland allekirjoitti toukokuussa sopimuksen LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta kymmeneksi vuodeksi. Terminaalilaiva turvaa erityisesti teollisuuden kaasunsaantia. Tankkereiden tuoma nesteytetty maakaasu höyrystetään kelluvassa LNG-terminaalissa uudelleen kaasuksi ja syötetään maakaasun siirtoverkkoon.

Päivitys 27.12.2022 kello 20.36: Päivitetty illan tieto Olkiluoto 3:n sähköntuotannon tilanteesta.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut