Rautjärven kirkon tulipaloa tutkitaan törkeänä tuhotyönä – Kahden oven edessä oli naruja

Palo syttyi jumalanpalveluksen aikana ja kaikki kirkossa olleet noin 30 henkilöä saatiin turvallisesti ulos. Noin 30 kilometrin päässä on sammutettu myös toista paloa. Palojen mahdollinen yhteys tullaan selvittämään.

25.12.2022 9:49 | Päivitetty 25.12.2022 22:43

Rautjärven kirkko Etelä-Karjalassa on tuhoutunut tulipalossa, joka syttyi joulupäivän aamuna jumalanpalveluksen aikana. Kaakkois-Suomen poliisilaitos kertoo tiedotteessaan, että paloa tutkitaan törkeänä tuhotyönä. Paikalta on löytynyt viitteitä mahdollisesta rikoksesta. Poliisi tulee käynnistämään tapauksesta esitutkinnan.

Ruokolahden seurakunnan johtava pappi (kirkkoherra) Leena Haakana kertoi STT:lle ennen puolta päivää, että kirkko on palanut kivijalkaan asti.

”Rakenteet ovat jo palaneet ja tätä ei ole kannattanutkaan tässä vaiheessa enää yrittää sammuttaa, sillä sille (palolle) ei ole voitu mitään”, Haakana sanoo. Rautjärven kirkko kuuluu Ruokolahden seurakunnalle.

Palohälytys kirkkoon tuli aamukahdeksalta alkaneen sanajumalanpalveluksen aikana. Haakana kertoo saarnaa pitäneen kappalaisen kertoneen, että tämä oli saarnan aikana huomannut, miten pääoven luota eteisestä tulee savua ja melko pian myös liekkejä. Kirkossa olleet ihmiset ohjattiin turvallisesti ulos muiden ovien kautta. Haakana ei itse ollut paikalla jumalanpalveluksessa.

Palon syttymissyytä selvitetään. Sammutustyöt ovat edelleen käynnissä.

Pelastuslaitos sai hälytyksen tulipalosta noin puoli yhdeksän aikaan aamulla. Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan hälytys tuli ensin automaattisena palohälytyksenä, minkä jälkeen tilanne tarkentui suureksi rakennuspaloksi.

Haakana kertoo, että Rautjärven kirkko ei enää viime vuosina ole ollut aktiivisessa jumalanpalveluskäytössä. Siellä on pidetty hänen mukaansa jumalanpalveluksia noin kerran kuussa ja suurina juhlapyhinä. Kirkossa pidettiin joulupäivän lisäksi aattokirkko eilen lauantaina.

”Paikallisille ihmisille tämä on nimenomaan se rakas ja läheinen kirkko, missä on menty naimisiin ja pidetty tämän alueen hautajaisia. Kyllä sen täällä huomaa monesta asiasta, että oma kotikirkko on ihmisille rakas”, Haakana sanoo.

Hänen mukaansa seurakunnassa suunnitellaan nyt suruhartautta kirkon raunioilla lähipäiville.

Ylen haastattelussa Haakana kertoi, että palon syttymissyyksi epäillään ilkivaltaa, eli palo olisi mahdollisesti tahallaan sytytetty. Mitään muuta järkevää syytä palolle ei ole Haakanan mukaan toistaiseksi löydetty.

Rautjärven puurakenteinen kirkko palaa ilmiliekeillä. Oikealla kirkko kesäkuussa.

Kirkko paloi joulupäivän aamuna täysin.

Ovien edessä naruja

Kirkossa palon syttymishetkellä ollut, eläkkeellä oleva johtava pappi Kari Luumi kertoo Helsingin Sanomille papin ilmoittaneen saarnan noin puolivälissä, että kirkko palaa ja kaikkien täytyy poistua sivuovista.

”Silloin lähdimme ja kun tulimme ulos kirkosta, torni oli jo pahasti liekeissä ja totesimme, ettei mitään voida tehdä. Meitä oli siellä noin 30 ihmistä.”

Merkittävän ja rakkaan rakennuksen tuhoutuminen on Luumin mukaan suuren surun paikka ihmisille. Menetyksen käsittelyssä menee hänen mukaansa varmastikin oma aikansa. Onneksi tilanteessa ei kuitenkaan käynyt pahemmin ja muun muassa diakonissa oli Luumin mukaan heti tarjoamassa apua sitä tarvitseville.

Luumi kertoo kuulleensa seurakunnan nykyiseltä työntekijältä, että kahden oven eteen oli viritetty naruja, joilla oli mahdollisesti tarkoitettu hankaloittaa poistumista rakennuksesta.

”Ilmeisesti kuitenkin reilusti työntämällä narut antoivat periksi ja kirkosta päästiin poistumaan”, Luumi kertoo.

”Narut olivat ulkopuolella. Tämä on nyt se, mikä tekee tästä kaksinverroin pahemman, että mielestäni se on murhapoltto tai murhapolton yritys.”

Narut eivät hänen mukaansa myöskään olleet paikalla esimerkiksi rakennustöiden takia.

”Suntio juuri tätä kauhisteli ja hän tietää, mitä naruja on vedetty ja mitä ei ole.”

Luumi kiittää viranomaisia rivakasta toiminnasta ja siitä, ettei ihmishenkiä menetetty palossa.

”Se on tärkein asia. Seurakunnalle palo on todella, todella ikävä asia, varsinkin kun tietää nykyisen taloudellisen tilanteen seurakunnilla, tämä voi olla seurakuntamme viimeinen kirkko tällä paikkakunnalla. Tämä tuntuu pahalta. Toivottavasti olen väärässä, mutta pahoin pelkään tätä.”

Kirkko valmistui 1881

Ruokolahden seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Mirja Henttonen ei ollut itse paikalla aamun jumalanpalveluksessa, mutta kuuli tapahtumasta nopeasti kirkon viestintäkanavia pitkin.

”Tämä on historiallinen kirkko ja niille, joille se on kotikirkko, menetys on varmasti todella raskas. Siihen kuuluu paljon muistoja sukupolvien ajalta”, Henttonen sanoo.

Kaakkois-Suomen poliisi pyysi aamulla Twitterissä välttämään turhaa liikkumista alueella.

Rautjärven kirkko on puurakenteinen ja Museoviraston mukaan se on valmistunut vuonna 1881. Päätytornillinen ristikirkko on suojeltu. Paikalla sijainnut edellinen kirkko paloi viraston mukaan vuonna 1872. Kirkon lähellä sijaitsee vuonna 1905 rakennettu pitäjäntupa. Rautjärven seurakunta liitettiin vuoden 2019 alussa Ruokolahden seurakuntaan.

Rautjärvellä myös toinen tulipalo

Rautjärvellä on joulupäivänä sammutettu myös toista paloa. Torsansalossa noin 30 kilometrin päässä kirkosta on palanut suurehko asuinrakennus ja sen piharakennuksia. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Kalle Lantta kertoo STT:lle, että rakennukset ovat tuhoutuneet tai tuhoutuvat palossa kokonaan. Pelastuslaitos sai hälytyksen paikalle kello 10.20.

Palaneen asuinrakennuksen alueelta löytyi myöhemmin joulupäivänä ruumis. Poliisi tutkii palojen yhteyttä toisiinsa.

Lue lisää: Rautjärvellä palaneen asuinrakennuksen alueelta on löytynyt ruumis – yhteyttä kirkon tulipaloon tutkitaan

Rautjärven kirkko kuvattuna vuonna 2018.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut