Timo Soini ei asetu ehdolle eduskunta­­vaaleihin – päätös oli odotettu, eikä ehdokkuus olisi nostanut keskustaa

Keskustan kannatukseen smp:ssä, perussuomalaisissa ja sinisissä vaikuttaneen poliitikon ehdokkuus tuskin olisi vaikuttanut, kirjoittaa näkökulmassaan Aamulehden toimittaja Anita Simola.

Perussuomalaisia pitkään johtanut, sittemmin sinisiin lähtenyt Timo Soini väläytti syksyllä miettivänsä eduskuntavaalien ehdokkuutta. Ei mieti enää. Soini kuvattiin Sanomatalossa Helsingissä toukokuussa 2022.

23.12.2022 16:59

Aamulehti

Perussuomalaisia parikymmentä vuotta johtanut, sittemmin sinisiin siirtynyt Timo Soini ei näköjään jättänyt uutistaan joulun yli, vaan päivitti aatonaattona kuuluisaan plokiinsa, ettei aio asettua ehdokkaaksi kevään eduskunta­vaaleissa.

Perusteluja hän ei kertonut, vaan lupasi palata niihin myöhemmin. Nopeasti mietittynä uutinen ei ollut yllätys.

Soini osasi taas kerran vedellä oikeista naruista, kun hän aiemmin syksyllä väläytti Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa mahdollisuudestaan asettua ehdokkaaksi ensi kevään vaaleissa. Puolueeksi uumoiltiin joko keskustaa tai kristillisdemokraatteja. Näkyvyys mediassa oli taattu.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko viestitti haastattelun jälkeen olevansa valmis keskustelemaan Soinin kanssa eduskuntavaali­ehdokkuudesta. Tarina ei kerro, kävivätkö he koskaan tällaista keskustelua.

Soini totesi samaisessa haastattelussa reteästi, että jos hän liittyisi keskustaan, puolueen kannatus nousisi heti 15 prosenttiin. Kova lupaus, kun ottaa huomioon, että keskustan kannatus on viimeisissä mielipide­mittauksissa luisunut alle kymmenen prosentin.

Soini on 60-vuotias ja hän on tehnyt politiikassa pitkän, lähes 40 vuotta kestäneen uran. Hän liittyi silloiseen Suomeen maaseudun puolueeseen 1970-luvun lopulla. Ura päättyi vuonna 2019 Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ulkoministerin pestiin sinisten ryhmässä.

Soini oli kertonut keväällä, ettei ole enää ehdolla eduskunta­vaaleissa. Lopuksi kävi niin, ettei uuteen eduskuntaan valittu yhtäkään sinisten edustajaa. Liioin Soini ei ollut kiinnostunut eurovaali­ehdokkuudesta.

On vaikea nähdä, että Soini olisi vielä hakenut revanssia asettumalla ehdolle. Vahvan uskonnollisen suuntauksensa perusteella hän olisi sopinut kristillisdemokraattien ehdokkaaksi, mutta voi olla, ettei pienpuolue innostanut häntä alun perinkään.

Keskusta kamppailee vihervasemmistolaisessa hallituksessa ja yrittää koota puolueen rivejä ensi kevään vaalityöhön mahdollisimman yhtenäiseksi. Asetelmat eivät ole helppoja.

Jos viime gallupit toteutuisivat, niin keskustan edustajien määrä putoaisi rutkasti. Onko niin, ettei Soini halunnut lähteä kokeilemaan kepillä jäätä?

Lue lisää: Kello kumahti keskustalle – riitelijän rooli löi lujaa vasten kasvoja

On myös hyvä pohtia, miten Soini viihtyisi eduskunnassa rivijäsenenä, jos hän olisi ollut ehdolla, ja olisi tullut valituksi. Ehkä ei kovinkaan hyvin.

Keskustan kannatukseen Soinin ehdokkuudella tuskin olisi ollut suurta merkitystä. Pitkään jatkunut alamäki puolueessa on monen tekijän summa. On vaikea nähdä, että yhden tunnetun, aiemmin muissa puolueissa vaikuttaneen poliitikon nostaminen olisi se avain, jolla puolue nousee suosta.

Keväällä 2019 Soini kirjoitti, että kun uusi hallitus aloittaa, hän astuu Helsingin Senaatintorille vapaana miehenä. ”Elämäni mullistuu, koska tiedän mitä se on ollut.”

Soini kertoi lähtevänsä politiikasta hyvillä mielin. ”Näkemys ja kokemus ei katoa mihinkään”, hän muotoili lähes neljä vuotta sitten. Näin varmasti onkin, mutta paluumuuttajan tie ei ole helppo.

Soini on saanut kansanedustajan sopeutumiseläkettä. Lisäksi hän on kirjoittanut Yhden miehen enemmistö -nimisen kirjan.

Soinia on voinut seurata myös Ylen aamun Jälkiviisaat-paneelissa. Soinin valinnassa nousi keväällä kohu, sillä vuosia paneeliin kuulunut toimittaja Maryan Abdulkarim vetäytyi ohjelmasta. Abdulkarim perusteli ratkaisuaan sillä, että Soinin aikana perussuomalaisten vuoden 2011 vaalivoiton seurauksena rasistiset puheet ja teot arkipäiväistyivät.

Jos Soinin uutiset kiinnostavat edelleen, niin kannattaa vilkuilla hänen plokiaan. Voihan olla, että tulevaisuuden­suunnitelmissa on jotakin aivan muuta politiikka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut