Mitkä ovat sähkötuen rajat ja kuinka suurta tukea voidaan myöntää? Ministerit pohtivat kertakorvauksen yksityiskohtia

Työ on tarkoitus saada valmiiksi keskiviikon aikana.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi tiistaina, että ministerit istuvat keskustelemassa kotitalouksien sähkötuesta niin kauan, että asiasta löytyy yhteisymmärrys. Kuva on otettu varautumisen ministerityöryhmän kokouksen jälkeen Helsingissä 10. marraskuuta.

21.12.2022 7:16

Helsinki

Hallituksen sähköministerityöryhmä pohtii tänään kotitalouksille maksettavan sähkölaskujen kertakorvauksen yksityiskohtia. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi tiistaina, että ministerit istuvat niin kauan, kunnes asiasta löytyy yhteisymmärrys.

Vielä on auki muun muassa se, minkä suuruisesta tuesta olisi kyse, mikä olisi alaraja sen saamiselle, mikä olisi sähkönkulutuksen yläraja ja miten suuri osuus siitä korvattaisiin.

Esillä on ollut, että kertakorvaus voisi olla 50–80 prosenttia sähkölaskusta.

”Mallissa täytyy olla selkeästi omavastuu ja siinä täytyy olla ne käytön ylärajat. Se on useammasta parametristä muodostuva kokonaisuus”, Lintilä sanoi.

Ministerien erityisavustajat neuvottelivat kertakorvauksen yksityiskohdista jo tiistaina.

Hallitus on linjannut, että kertakorvaus maksettaisiin takautuvasti esimerkiksi marras- ja joulukuun energialaskuihin perustuen myöhemmin talvella. Hyvitys toteutettaisiin sähköyhtiöiden kautta sähkölaskussa, joten sitä ei tarvitsisi erikseen hakea. Kertakorvauksen syynä on hurjasti noussut sähkön hinta, joka tietää etenkin sähkölämmitteisissä taloissa asuville suomalaisille muhkeita sähkölaskuja talven aikana.

Esitys on tarkoitus saada eduskuntaan tammikuun alkupuolella.

Lintilän lisäksi hallituksen sähkötyöryhmään kuuluvat työministeri Tuula Haatainen (sd.), sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.).

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut