Maahanmuuttoviraston mukaan mongolialaisen sairaanhoitajan lupakäsittelyssä tehtiin virheitä – virasto aikoo tarkistaa myös muita kielteisiä päätöksiään

Maahanmuuttovirasto teki sisäisen selvityksen mongolialaisen hoitajan tapauksen hoidosta. Pääjohtaja on päättänyt käynnistää virkamiesoikeudellisen prosessin selvityksen vuoksi.

Mongolialaisen sairaanhoitajan oleskeluluvan käsittelyssä on tehty sekä laintulkinta- että menettelyvirheet.

16.12.2022 18:18

Helsinki

Mongolialaisen sairaanhoitajan oleskeluluvan käsittelyssä on tehty sekä laintulkinta- että menettelyvirhe, kertoo Maahanmuuttovirasto tiedotteessaan. Virasto teki sisäisen selvityksen Helsingin Sanomien uutisoitua aiemmin joulukuussa siitä, miten virasto hoiti Suomessa opiskelleen ja töissä olleen mongolialaisen sairaanhoitajan oleskelulupahakemuksen.

Mongoliasta kotoisin oleva Anudari Boldbaatar sai kielteisen oleskelulupahakemuksen lehden mukaan siksi, että virasto epäili hänen väärentäneen pankkitiliotteensa. Epäilyn vuoksi virasto teki Boldbaatarista tutkintapyynnön poliisille, mutta syyttäjän mukaan rikosta ei ollut tapahtunut. Maahanmuuttovirasto myös salasi Boldbaatarilta itseltään kielteisen päätöksen perusteluita.

Boldbaatar voitti Maahanmuuttoviraston sittemmin hallinto-oikeudessa, mikä johti lopulta myönteiseen oleskelulupaan. Hän kuitenkin päätti muuttaa pois maasta.

”Menetin kaksi vuotta elämästäni Migrin perusteettomien syytösten takia”, Boldbaatar kertoi myöhemmin Twitterissä julkaisemallaan videolla.

Selvitys: Virheitä lain tulkinnassa ja kuulemisessa

Maahanmuuttoviraston perjantaisen tiedotteen mukaan Boldbaatarin tapauksessa tulkittiin julkisuuslakia virheellisesti.

”Salassapidon kokonaisharkinnassa ei huomioitu riittävästi sitä, että se vaaransi asiakkaan oikeuden hakea muutosta tuomioistuimelta”, viraston tiedotteessa todetaan.

Lisäksi viraston mukaan Boldbaatarin päätös perusteltiin puutteellisesti, eikä häntä itseään kuultu ennen päätöksentekoa.

”Päätöksessä ei tehty riittävää kokonaisharkintaa, joka olisi huomioinut tapauksen erityiset olosuhteet kokonaisuudessaan ja noudattanut suhteellisuusperiaatetta”, virasto jatkaa.

Syyskuussa Maahamuuttoviraston ylijohtajana aloittanut Ilkka Haahtela pyysi jo viime viikonloppuna anteeksi sitä, miten virasto oli käsitellyt Boldbaatarin hakemuksen.

”Olemme virastona epäonnistuneet hänen asiansa käsittelyssä perusteellisesti”, Haahtela totesi Twitterissä.

Virasto tarkistaa aiempia kielteisiä päätöksiään

Ylijohtaja Haahtela on Maahanmuuttoviraston tiedotteen mukaan päättänyt käynnistää virkamiesoikeudellisen prosessin Boldbaatarin tapauksen hoidosta.

”Haluan, että vakiintuneet toimintatapamme ovat jatkossa avoimia, läpinäkyviä ja asiakaslähtöisiä ja että prosessit ovat sujuvia”, Haahtela sanoo tiedotteessa.

Virasto aikoo myös tarkistaa tänä vuonna tekemiään työ-, opiskelu- ja perhesidelupia koskevia kielteisiä päätöksiä. Virasto tilaa myös ulkopuolisen auditoinnin arvioimaan omia ohjeitaan muun muassa lainsäädännön soveltamisesta.

Auditoinnin on määrä alkaa ensi vuoden alussa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut