Marin: Viisikon sähkötapaaminen ohi, lisätoimia tarvitaan – pääministeri ei kommentoi kokouksen antia

Työ- ja elinkeinoministeriö valmisteli kokoukseen käsiteltäväksi erilaisia vaihtoehtoisia malleja.

Hallitusviisikko kokoontui perjantaina keskustelemaan sähköstä. Rkp:n Anna-Maja Henriksson, vasemmistoliiton Li Andersson, sdp:n Sanna Marin, vihreiden Maria Ohisalo (vihr.) ja keskustan Annika Saarikko kuvattiin Säätytalolla Helsingissä syyskuussa 2020.

16.12.2022 6:47 | Päivitetty 16.12.2022 17:32

Hallituspuolueiden puheenjohtajien tapaaminen sähkön hinnan kohtuullistamiseksi on päättynyt.

Kokouksen lähestyessä pääministerin esikunnasta kerrottiin STT:lle, ettei Marinin kommentteja kokouksen annista ole saatavilla. Iltapäivällä pidetyn kokouksen jälkeen Marin tviittasi asiasta: ”Viisikko kävi läpi ratkaisuja sähkön hinnan kohtuullistamiseksi. Sähköministerityöryhmä jatkaa vielä tänään työtä asian osalta. Maanantaina käymme kokonaisuutta läpi parlamentaarisessa keskustelussa. Jo päätetyt toimet tulevat avuksi, mutta on selvää, että lisätoimia tarvitaan”, Marin kirjoitti.

Hän ei kertonut kokouksessa käsitellyistä ehdotuksista tai mahdollisesti päätetyistä ratkaisuista.

Myöskään muut puheenjohtajaviisikon jäsenet eivät olleet innokkaita kommentoimaan asiaa pääministerin puolesta.

Työ- ja elinkeinoministeriö valmisteli kokoukseen käsiteltäväksi erilaisia vaihtoehtoisia malleja. Näihin kuuluivat elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) ilmoituksen mukaan esimerkiksi hintakatto, takuuhintamalli tai aiemmin päätettyjen tukikeinojen laajentaminen.

Kokouksen jälkeen myöskään Lintilä ei halunnut kommentoida keskeneräistä asiaa. Lintilän esikunnasta kerrottiin, että sähkötyöryhmä työskenteli jo ennen budjettiriihtä, jossa hallitus edellisen kerran päätti helpotuksista sähkön hinnan nousuun.

Hallituksen budjettiriihessä päättämiin tukitoimiin kuuluvat sähkön arvonlisäveron alentaminen 10 prosenttiin, kotitalousvähennys sähkölaskuille ja Kelasta haettava pienten kotitalouksien sähkötuki. Eduskunta on loppuvuoden aikana hyväksynyt niiden vaatimat lakimuutokset.

Lue lisää: Isosta sähkölaskusta voi pian saada satojen eurojen alennuksen – Katso laskurista, mitä se tarkoittaa omassa laskussasi

Marin on kutsunut eduskuntaan valitut puolueet koolle käsittelemään asiaa maanantaina.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että hallituspuolueiden kesken vallitsee yksimielisyys lisätuen tarpeesta, mutta näkemykset toimista eroavat puolueiden kesken.

Pääministeripuolue sdp ehdotti tällä viikolla kuluttajille määräaikaista sähkön alle 20 sentin kilowattitunnin hintakattoa, mutta ehdotus on saanut myös kritiikkiä.

Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastoa johtava Riku Huttunen sanoi torstaina, että sähkön hintahyvitykset voivat lisätä sähkön kysyntää ja johtaa sähköpulaan. Suomalaisia on kehotettu vähentämään sähkönkulutusta, jotta talven kulutuspiikeissä ei tarvitsisi turvautua sähkökatkoihin.

Lue lisää: Pienentäisikö hintakatto suomalaisten sähkölaskuja? Näin asiantuntijat arvioivat mahdollisia vaikutuksia: ”Voisi olla jo melkoisesti isompia ongelmia”

Lue lisää: Näin saat verohyödyn suuresta sähkölaskusta heti vuodenvaihteessa, katso ohjeet

Lintilä on pitänyt aiempia tukia ongelmallisina, koska suomalaiset odottavat helpotuksen näkyvän suoraan sähkölaskussa. ”Vero- ja tukimallien ongelmana on se, että aika harva lähtee hakemaan verokorttiin muutosta”, Lintilä sanoi torstaina toimittajille.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut