Sanna Marin: Viisikko kokoontuu perjantaina puimaan sähkön hintakattoa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on parhaillaan Brysselissä, jossa hän osallistuu keskiviikkona EU:n ja Kaakkois-Aasian yhteistyöjärjestön Aseanin kokoukseen ja torstaina EU:n huippukokoukseen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) saapui EU:n ja Aseanin kokoukseen Brysselissä.

14.12.2022 13:03 | Päivitetty 14.12.2022 19:35

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Brysselissä keskiviikkona illalla, että hallituspuolueiden puheenjohtajaviisikon on määrä kokoontua perjantaina pohtimaan mahdollista sähkön hintakattoa. Hän kommentoi kokousta EU:n ja Kaakkois-Aasian ASEAN-maiden kokouksen jälkeen.

Marin myös vastasi siihen, että hankkeen rahoittaminen energian ylisuurien tuottojen verottamiseen tähtäävällä Windfall-verolla toisi rahaa vasta hankkeen toteutumisen jälkeen. Hän sanoi, että budjettitekniikan ei pitäisi muodostua ongelmaksi siinä, millä tavalla ihmisiä akuutissa hädässä tuetaan.

Marin on toistuvasti nostanut perusteluksi yllättävänä pidetylle ehdotukselle Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin sähköntuotannon viivästymiseen, joka tuo haasteita Suomen energiahuoltoon.

Puolueiden keskustelu maanantaina

Aiemmin keskiviikkona Marin kertoi, että parlamentaarinen keskustelu sähkön hintakatosta on kutsuttu koolle ensi maanantaiksi.

Keskiviikkona SDP:n eduskuntaryhmä esitti sähkön hintakattoa, joka olisi alle 20 senttiä kilowattitunnilta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) reagoi ajatukseen esittämällä puolueiden kutsumista koolle keskustelemaan ehdotuksen kustannuksista.

Marin sanoi jo silloin, että hallitusviisikko tulee käymään aihealuetta läpi vielä tällä viikolla.

”On selvää, että lisätoimia tarvitaan, koska Olkiluoto 3 on edelleen viivästynyt emmekä saa sieltä sähkö sillä tavalla kuin aikaisemmin on arvioitu. Sähkön hintakatto olisi tehokas tapa puuttua sähkön liian kalliisiin hintoihin kuluttajille”, Marin sanoo.

Lue lisää: Eduskunta keskusteli ensi vuoden budjetista – Sdp esittää sähkölle 20 sentin hinta­kattoa, Saarikko vaati kutsumaan puolueet koolle

Kustannus ”sadoista miljoonista ylöspäin”

Marinin arvio sähkökaton kustannuksista on ”sadoista miljoonista ylöspäin”. Hänen mukaansa valmistelussa olevan windfall-veron tuottoja voitaisiin käyttää kuluttajien tukemiseen ja ohjata tuotot hintakaton avulla kuluttajien hyväksi.

Marin on Brysselissä myös huomenna torstaina, jolloin siellä järjestetään EU-maiden johtajien huippukokous. Sen asialistalla ovat Ukraina, energia ja talous, turvallisuus ja puolustus, eteläinen naapurusto sekä ulkosuhteet.

EU:n ja Aseanin huippukokouksen tarkoituksena on tiedotteen mukaan linjata yhteistyön tiivistämisestä. Siinä keskustellaan myös maailmanlaajuisista ja alueellisista turvallisuuskysymyksistä, taloudellisesta ja kaupallisesta yhteistyöstä sekä kestävästä kehityksestä.

Päivitys 14.12.2022 kello 19.34: Päivitetty uutiseen tieto siitä, että puheenjohtajaviisikon on määrä kokoontua perjantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut