Eduskunta keskusteli ensi vuoden budjetista – Sdp esittää sähkölle 20 sentin hinta­kattoa, Saarikko vaati kutsumaan puolueet koolle

Keskiviikkona kuultiin yleiskeskustelun lisäksi keskustelua puolustusministeriön hallinnonalan budjetista.

Kansanedustajia eduskunnan suullisella kyselytunnilla syyskuussa.

14.12.2022 9:39 | Päivitetty 14.12.2022 17:51

Eduskunta keskusteli keskiviikkona valtion ensi vuoden talousarvioesityksestä.

Pääministeripuolue Sdp esittää sähkölle määräaikaista hintakattoa. Asiasta kertoi Sdp:n kansanedustaja Riitta Mäkinen eduskunnan budjettikeskustelun ryhmäpuheenvuorossa.

”Sdp:n eduskuntaryhmä katsoo, että tässä tilanteessa tarvitsemme määräaikaisen sähkön hintakaton kotitalouksien sähkölle. Hintakatto voisi rajata hinnan esimerkiksi alle 20 senttiin per kilowattitunti. Hintakatto tarvitaan talven ajaksi, jotta tilanne saadaan vakautettua”, Mäkinen sanoi.

Sdp esittää, että työ- ja elinkeinoministeriö käynnistäisi heti valmistelun ja toisi ehdotuksen väliaikaisesta hintakatosta mahdollisemman nopeasti hallituksen päätettäväksi.

Mallia voisi pääministeripuolueen mukaan hakea esimerkiksi Norjasta tai Virosta, joissa on käytössä kuluttajahintoja rajoittava järjestely.

Hintakatto voisi tuoda julkiselle taloudelle kustannuksia. Sdp:n mielestä kustannukset voidaan tarvittaessa rahoittaa valmisteilla olevalla energia-alan ylisuuriin voittoihin puuttuvalla niin sanotulla windfall-verolla, jonka odotetaan tuottavan 0,5–1,3 miljardia euroa.

Sdp:n avaus sähköisti eduskuntakeskustelun

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kommentoi Sdp:n esitystä vastauspuheenvuorossaan. Hän sanoi pitävänsä sitä ”hyvin ymmärrettävänä” kotitalouksien tilanteen vuoksi.

”Mutta joudun toteamaan, että tämän esityksen mittakaava on miljardimittakaava. Windfall-vero vaikuttaa valtion budjettiin vasta 2024. Esityksellä olisi niin massiivinen vaikutus alijäämäämme, että esitän, että pääministeri kutsuu aiheesta koolle keskustelun hallitus- ja oppositiorajojen yli”, Saarikko sanoi.

”Tarvitsemme yksityiskohtia siitä, mitä tämä Sdp:n esitys pitää sisällään.”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi, että akuutteja toimia sähkön hinnan nousun vuoksi tarvitaan ja työ- ja elinkeinoministeriössä.

”Eihän kellään ole vielä mitään tietoa, mitä Sdp:n esitys maksaa. Hiha-arvio voi olla miljardi, mutta se ei sisällä vielä koko energiapakettia. Tiedostamme erittäin hyvin tämän kriittisen tilanteen, mutta tarvitsemme sellaisia malleja, joita voi laittaa nopeasti toimeen.”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi kokoomuksen olevan valmis etsimään ratkaisuja sähkön hinnan aiheuttamiin ongelmiin. Hän kuitenkin moitti Sdp:n toimintaa ”käsittämättömäksi”.

”Demarit tuo tänne tällaisen esityksen, kaikki häipyvät, valtiovarainministeri jätetään yksin tänne vastaamaan. Missä tämän maan hallitus on? Tässä maassa on energiakriisi, tätä maata ei johdeta.”

Orpon mukaan kokoomus on valmis auttamaan ”tässäkin asiassa”.

”Mutta arvoisat sosiaalidemokraatit, te olette vallassa tässä maassa. Toimikaa sen mukaisesti.”

Sdp:n toimintaa ihmeteltiin

Myös keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni ihmetteli Sdp:n toimintatapaa. Pääministeri on todennut, että yhtäkään välistävetoa ei voi hallituksessa tehdä tai hallitus kaatuu.

”Ilmeisesti tämä sitten ei ole sellainen välistäveto”, Kulmuni sanoi.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen esitti, että Saarikko kutsuisi itse eduskuntapuolueiden kokouksen koolle. Hän perusteli asiaa kiireellä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on loppuviikon Brysselissä EU:n huippukokouksessa.

Myös keskustan Jouni Ovaska sanoi, että puolueet on saatava välittömästi koolle vaikka sitten valtiovarainministeri Saarikon johdolla. Hänkin arvosteli Sdp:n tapaa tuoda esitys eduskunnan budjettikeskusteluun.

”Tämä on sekavaa ja rumaa. Tämä on täyttä sirkusta. Kansalaiset, jotka miettivät kotona laskujaan, eivät halua nähdä tällaista keskustelua.”

Hintakattoa sähkölle ovat aiemmin väläyttäneet muiden puolueiden poliitikot.

Hintakatoa esitetty myös aiemmin

Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso esitti keskiviikkona kuluttajahinnan rajaamista enintään 15 senttiin kilowattitunnilla.

Keskiviikon keskustelussa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että puolue on puhunut sähkön hintakatosta ensimmäisen kerran kesällä 2021.

”Silloin meille sanottiin, että markkinoita ei voi mennä sörkkimään.”

Tiistaina hintakattoa esitti myös Kuluttajaliitto.

Eduskunta keskustelee keskiviikkona valtion ensi vuoden talousarvioesityksestä.

Täysistunnon aluksi esitellään valtiovarainvaliokunnan mietintö budjettiesityksestä. Tämän jälkeen kuullaan eduskuntaryhmien ryhmäpuheenvuorot ja debatti, jonka jälkeen alkaa yleiskeskustelu.

Lisäksi eduskunnan on tänään määrä keskustella puolustusministeriön hallinnonalan budjettiesityksestä.

Aamulehti näyttää kello 10 alkavan eduskunnan täysistunnon suorana lähetyksenä Helsingin Sanomien kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut