Hiihtokeskusalan työntekijät uhkaavat joulunajan lakolla, koskisi kuuden keskuksen rinteitä

Kolme vuorokautta kestävä lakko alkaisi aatonaattona ja koskisi Rukan, Pyhätunturin, Levin, Vuokatin, Tahkon ja Ylläksen rinteitä.

Ylläksen rinteet olivat tyhjinä lakon aikana joulukuun alussa. Nyt lakkouhka koskee joulupyhiä.

8.12.2022 16:17 | Päivitetty 8.12.2022 17:17

STT

Hiihtokeskusalan työntekijät uhkaavat joulunpyhien ajan lakolla, kertoo Palvelualojen ammattiliitto PAM. Kuutta keskusta koskeva lakko alkaisi aatonaattona ja kestäisi kolme vuorokautta.

Lakko koskisi PAMin mukaan Rukan, Pyhätunturin, Levin, Vuokatin, Tahkon ja Ylläksen hiihtokeskusten rinteitä.

Edellinen työnseisaus samoissa hiihtokeskuksissa järjestettiin 1.–3. joulukuuta.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen mukaan torstaina ilmoitetun lakon piirissä on kaikki rinnekeskuksissa tehtävä työ, joka kuuluu hiihtokeskusalan työehtosopimuksen piiriin. Tällaista työtä tekevät esimerkiksi rinnetyöntekijät, hiihdonopettajat ja välinevuokraamoiden työntekijät. Sen sijaan muiden työehtosopimusten alainen työ, mitä tehdään esimerkiksi keskusten hotelleissa ja ravintoloissa, jää Rönni-Sällisen mukaan lakon ulkopuolelle.

Pam: Kenenkään joulua ei haluta pilata, mutta muuta keinoa ei tilanteessa nähdä

Pam kertoo tiedotteessaan mahdollisen joulunajan lakon syyksi sen, että työnantajapuoli on haluton tulemaan vastaan alan palkkaratkaisussa.

Pamin mukaan alalla on tehty erittäin hyvää tulosta edelliskautena ja myös kuluva kausi näyttää erinomaiselta. Työnantajapuolen haluttomuus palkankorotuksiin kuohuttaa kenttää, Pam sanoo.

Rönni-Sällisen mukaan lakolla ei haluta pilata kenenkään joulua, mutta muuta keinoa ei tilanteessa nähdä.

Hiihtokeskusalan työehtosopimus päättyi lokakuun lopulla.

Marraskuun puolivälissä Pam kertoi katkaisseensa työehtosopimusneuvottelut. Marraskuun lopulla valtakunnansovittelija kertoi lopettaneensa työriidan sovittelun tuloksettomana. Valtakunnansovittelija katsoi tuolloin, että neuvotteluosapuolet Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ja Pam olivat näkemyksiltään liian kaukana toisistaan.

”Olemme puhuneet ostovoimaa tukevista korotustavoitteista”, Rönni-Sällinen sanoo.

Hän ei kommentoi julkisuuteen tarkemmin sitä, millaisia korotusehdotuksia osapuolet ovat neuvotteluissa käsitelleet.

”Toivon kovasti, että ratkaisuun päästäisiin ennen joulua.”

Mara: Täydellistä piittaamattomuutta yrityksille aiheutuvista vahingoista

Mara syyttää Pamin lakkouhkauksen olevan vastuuton, sillä parhaaseen joulusesonkiin ajoittuvan lakon tarkoituksena on aiheuttaa alan yrityksille ja niiden asiakkaille mahdollisimman suuri vahinko.

”Lakon ajoittaminen erinomaisen joulusesongin alkuun osoittaa täydellistä piittaamattomuutta yrityksille aiheutuvista vahingoista”, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.

Lappi sanoo, ettei Pam olisi ollut missään vaiheessa aidosti valmis keskustelemaan työehtosopimusratkaisusta, joka turvaisi ”kohtuullisen palkkojen korotuksen, mutta turvaisi myös yritysten taloutta tilanteessa, jossa kotimainen kysyntä on laskussa ja kustannukset kovassa nousussa”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut