Keskustan Saarikko: Päätökset puheen­johtajan jatkosta tehdään vaalien jälkeen

Saarikko kertoo kutsuvansa torstaina keskustan eduskuntavaali­ehdokkaat ja keskustapiirien johdot keskustelemaan kanssaan etäyhteyksin.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kommentoi hallituksen tilannetta eduskunnassa keskiviikkona 7. joulukuuta.

8.12.2022 10:52 | Päivitetty 8.12.2022 13:24

Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon mielestä olisi poikkeuksellista, jos näin huono tulos kannatuskyselyssä ei poikisi puolueen sisällä kriittistä keskustelua myös puheenjohtajan asemasta.

Ylen torstaiaamuna julkaiseman kyselyn tulos oli puolueen historian huonoin. Saarikko sanoo kuitenkin, että päätökset puheenjohtajan jatkosta tehdään vasta eduskuntavaalien jälkeen.

”Puheenjohtajan kannatusmittaus on huhtikuun vaalit”, hän sanoo.

Ylen kannatusmittauksessa keskustan kannatus oli yhdeksän prosenttia, mikä on lähes kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kuin marraskuun mittauksessa.

Lue lisää: Keskustan kannatus sukelsi alle 10 prosenttiin Ylen mittauksessa ensimmäistä kertaa koskaan

”Joskus on maksettava hinta”

Saarikko myöntää, että suomalaisten luottamus keskustaan ei ole koko vaalikauden aikana ollut sillä tasolla, mitä keskustalaiset olisivat toivoneet. Hänen mukaansa keskustassa ei ollut harhakuvitelmaa siitä, että riidat hallituksen sisällä nostaisivat puolueen kannatusta.

”Joskus on maksettava hinta negatiivisena julkisuutena asioista, joita pitää luovuttamattomina arvoina omassa politiikassaan. Näyttää tämän mittauksen perusteella ilmeiseltä, että eivät riitelyt ja hässäkät puolueen kannatusta ole nostamassa, mutta emme myöskään ole sellaista kuvitelleet.”

Lue lisää: Kello kumahti keskustalle – riitelijän rooli löi lujaa vasten kasvoja

Hallituksen viime viikot ovat olleet riitaisia. Keskusta on riidellyt muiden hallituspuolueiden kanssa julkisesti esimerkiksi luonnon ennallistamisesta, saamelaiskäräjälaista, arvonnousuverosta ja viimeisimpänä luonnonsuojelulaista. Vastakkain ovat useimmiten olleet muut hallituspuolueet ja keskusta.

Saarikon mukaan yhtä suurta ristiriitaa kuin luonnonsuojelulaissa ei ole jäljellä olevissa lakipaketeissa, eikä keskusta siten ole lähtemässä hallituksesta ennen aikojaan. Suomi tarvitsee vakautta, ja vaalikausi on joka tapauksessa loppusuoralla, hän sanoo.

Viestiä kirkkaammin

Saarikko arvioi, että puolue olisi voinut viestiä kirkkaammin saavutuksistaan hallituksessa. Syytä olisi ollut myös taistella voimakkaammin mielikuvia vastaan, joita hallituksista aina syntyy. Se ei hänen mielestään ole välttämättä vieläkään liian myöhäistä.

Arvostelijat ovat kuittailleet keskustan olevan punavihreän hallituksen apupuolue.

Keskustan kannattajia valuu etenkin kokoomukseen ja perussuomalaisiin. Saarikko sanoo, että kokoomuksen kanssa on yhteistä huoli julkisesta taloudesta. ”Keskeinen ero taas kilpistyy siihen, kehitetäänkö Suomea vain suurimpien kasvukeskusten vai koko Suomen näkökulmasta.”

Raadollinen osoitus

Aiemmin torstaina Saarikko kirjoitti sosiaalisen median palvelussa Facebookissa Ylen kannatusmittauksen tuloksen olevan ”raadollinen osoitus” siitä, että keskusta on menettänyt paljon suomalaisten luottamusta.

Saarikon mukaan kannatusmittausten viesti on ollut keskustalle jo pidempään vaikeaa luettavaa.

Lue lisää: Hallitus pysyy pystyssä, keskustalle kovat moitteet Marinilta ja Ohisalolta – Saarikko vakuuttaa keskustan sitoutuneen hallituksen toimintatapoihin

Hän korosti kirjoituksessaan, ettei puolue anna periksi, vaikka keskustaa tunnutaan lyövän ”joka puolelta”. Hänen mukaansa tärkeintä on nyt hoitaa suomalaisten asioita parhaansa mukaan ja tavata suomalaisia.

Saarikko kertoi kutsuvansa torstaina keskustan eduskuntavaaliehdokkaat ja keskustapiirien johdot keskustelemaan kanssaan etäyhteyksin. Kirjoituksesta ei selviä, onko kyse ennalta suunnitellusta keskustelusta vai ei.

”Haluan kuulla tunnelmista ja kertoa tulevasta työsuunnitelmasta”, Saarikko kirjoitti.

Päivitetty 8.12.2022 kello 13.21: Juttua päivitetty Annika Saarikon haastattelulla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut