Supo: Saksan ääri­oikeistolaisella terroristi­ryhmällä ei ole tiettävästi kytköksiä Suomeen

Supon mukaan Saksassa tehdyt äärioikeisto­pidätykset eivät vaikuta Suomen terrorismin uhkatasoon.

Supo on arvioinut, että äärioikeistolaisen terrorismin uhka on viime vuosina voimistunut Suomessa.

7.12.2022 19:05

Suojelupoliisin (Supo) tämänhetkisten tietojen mukaan Saksan äärioikeisto­ryhmällä ei ole kytköksiä Suomeen.

Saksassa pidätettiin keskiviikkona 22 epäiltyä äärioikeistolaisen terroristiryhmän jäsentä ja kolme ryhmän kannattajaa. Epäiltyjä on yhteensä 52. Heidän joukossaan on entinen kansanedustaja ja Saksan puolustusvoimien entisiä jäseniä.

Lue lisää: Saksassa pidätettiin 25 terroristi­ryhmän jäsentä ja kannattajaa – suunnittelivat tunkeutumista parlamenttiin

Ryhmän epäillään suunnitelleen sotilaallista vallankaappausta. Tavoitteena on valtakunnansyyttäjän mukaan ollut luoda uusi saksalainen armeija. Ryhmä on myös harjoitellut aseellisesti ja tehnyt valmisteluja Saksan parlamenttiin tunkeutuakseen.

Saksassa ryhmästä käytetään yleisesti nimeä reichsbürger. Kyseessä on löyhä äärioikeistolainen verkosto, joka on näyttäytynyt Saksan mielen­osoituksissa 2010-luvulta lähtien. Viranomaiset selvittävät liikkeen yhteyksiä Venäjään.

Supon mukaan Saksan pidätykset eivät vaikuta Suomen terrorismin uhkatasoon.

Supo on jo aiemmin arvioinut, että äärioikeistolaisen terrorismin uhka on viime vuosina voimistunut Suomessa.

”Suomessa uhkan muodostavat erityisesti salassa toimivat yksittäiset henkilöt ja pienryhmät. Verkkoympäristön vaikutus tällaisessa radikalisoitumisessa on olennainen”, Suposta kerrotaan sähköpostitse HS:lle.

Niin sanottu Kankaanpään ryhmä oli Supon mukaan juuri tällainen. Ryhmän toiminta ei näkynyt esimerkiksi mielenosoituksina eikä katuväkivaltana.

Satakunnan käräjäoikeus vangitsi noin vuosi sitten viisi miestä terrorismi­rikoksesta. Yksi epäillyistä vapautui tutkintavankeudesta muutamissa päivissä ja loput tammi­kuussa.

Kyseessä on Suomessa poikkeuksellinen rikosepäily, maan ensimmäinen äärioikeistoa koskeva terrorismitutkinta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut