Vanhanen: Lakiesitys Nato-jäsenyydestä lähete­keskusteluun tiistaina

Vanhanen puhui kello 17 Atlantti-seurassa aiheesta ”idän ja lännen välistä idän ja lännen rajalle”. Näytimme tilaisuuden suorana.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen eduskunnan kyselytunnilla 29. syyskuuta.

7.12.2022 16:33 | Päivitetty 7.12.2022 20:11

Lähetekeskustelu Nato-jäsenyyttä koskevasta hallituksen esityksestä käydään eduskunnassa tiistaina 13. joulukuuta. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) kertoi puhemiesneuvoston tehneen keskiviikkona asiasta alustavan päätöksen.

Puhemiesneuvosto linjasi myös odotetusti, että mietintövaliokuntana toimii ulkoasiainvaliokunta. Lakiesityksestä antavat lausunnon myös perustuslaki-, puolustus-, valtiovarain- ja tiedusteluvalvontavaliokunta.

Vanhanen arvioi, että valiokunnat tarvitsevat työhönsä joitakin viikkoja.

Hallitus jätti Nato-esityksen eduskunnalle maanantaina. Vanhanen sanoi jo tuolloin STT:lle aikovansa ehdottaa, että eduskunta hyväksyisi lakiesityksen lopullisesti vasta sitten, kun puuttuvat Turkin ja Unkarin ratifioinnit on saatu.

”Emme tietysti sido käsiämme lopullisesti etukäteen, mutta puhemiesneuvostolla ei ollut mitään huomauttamista siihen, mitä olen asiasta aikaisemmin sanonut”, Vanhanen kertoi keskiviikkona.

Hallitus antoi maanantaina eduskunnalle esityksen Suomen liittymisestä Natoon.

Tarkoitus on, että eduskunta voisi jo alkaa käsitellä Natoon liittymistä koskevaa päätöstä, vaikka jäsenyys vielä odottaa ratifiointia Unkarissa ja Turkissa. Etenkin Turkin ratifioinnin aikataulu on täysin auki.

Maanantaina Vanhanen sanoi STT:lle aikovansa ehdottaa, että eduskunta hyväksyisi lakiesityksen Nato-jäsenyydestä lopullisesti vasta, kun puuttuvat ratifioinnit on saatu.

Vanhasen ehdotuksen mukaan ulkoasiainvaliokunta valmistelisi mietintönsä lähes valmiiksi mutta viimeistelisi sen vasta, kun Unkari ja Turkki ovat ratifioineet Suomen hakemuksen. Tämän jälkeen täysistunto äänestäisi asiasta mietinnön pohjalta.

Vanhanen perusteli asiaa sanomalla, että eduskunta ei tee lakeja pöytälaatikkoon odottamaan. Hän sanoo olevansa valmis kutsumaan eduskunnan koolle myös kevään vaalitauon aikana, jos ratifioinnit tapahtuvat sen aikana.

Päivitys 7.12. kello 20.22: Päivitetty kauttaaltaan Vanhasen kommenteilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut