Katso hetki hetkeltä, mitä tapahtuu, jos sähköt Suomessa katkeavat – Puhelimet ja netti lakkaavat toimimasta kokonaan muutamassa tunnissa

Sähköjen mentyä esimerkiksi pankkikortit ja pankkiautomaatit lakkaavat heti toimimasta. Myös puhelin- ja nettiyhteydet katkeavat jo ensimmäisten tuntien aikana liki koko maasta. Näin vakava tilanne vaatisi useamman peräkkäisen vian sähköjärjestelmässä.

Sähköt voisivat katketa pitkäksi aikaa ja laajalta alueelta lähinnä silloin, jos kantaverkossa ilmenisi useita vikoja lyhyessä ajassa, Fingridiltä kerrotaan.

9.12.2022 6:33

Aamulehti

Mitä tapahtuu, jos Suomesta menevät sähköt?

Johtaja Tuomas Rauhala Fingridiltä sanoo, että pidempi ja laaja-alainen sähkökatko voi tulla kyseeseen vasta useamman, melko peräkkäin ilmenneen vian seurauksena.

Rauhalan mukaan kantaverkko kestää esimerkiksi yhden ison voimalaitoksen irtoamisen, mutta jos vikoja tulee lyhyen ajan sisään useampia, voivat sähköt katketa jopa valtakunnallisesti.

”Kantaverkko kestää yhden vakavan vian, mutta ei välttämättä useita peräkkäin. Ensimmäisen katkon jälkeen meillä on viisitoista minuuttia aikaa palauttaa sähköjärjestelmän tila sellaiseksi, että se kestää seuraavan vakavan vian”, Rauhala kuvaa.

Sähköpulan takia mahdollisesti toteutettavat kiertävät sähkökatkot olisivat tämän hetken tiedon mukaan noin kahden tunnin mittaisia.

Lue lisää: Tässä tilanteessa laajat sähkökatkot toteutuvat: Tampereen Sähköverkon johtaja antaa nyt oman arvionsa

Tavallinen ihminen huomaa sähkökatkon vaikutuksen arkeensa saman tien.

Esimerkiksi maksukortit, pankkiautomaatit, raideliikenne ja valaistus poistuvat käytöstä heti, joten ostoksia voi suorittaa vain käteisellä, ja silloinkin vain, jos rahaa on älynnyt nostaa etukäteen.

Uusin verkkoteknologia, eli 4G- ja 5G-verkot sammuvat 15 minuutin jälkeen katkon alkamisesta, ja myös 2G sekä 3G poistuvat käytöstä muutamassa tunnissa.

”Puhelut kulkevat tukiasemien kautta. Niissä on varavoimaa 2–6 tunniksi riippuen kyseisen tukiaseman sijainnista”, tiivistää erityisasiantuntija Marko Kotilainen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Nettiyhteydet hidastuvat huomattavasti, ennen kuin katkeavat kokonaan.

”Netinkäyttö hankaloituu tukiasemissa sijainnista riippumatta 15 minuuttia sähkökatkon alkamisesta, koska nopeisiin internetyhteyksiin tarkoitetut 4G ja 5G sammuvat. Kun kaikki matkaviestinverkon internetkäyttäjät siirtyvät käyttämään pelkästään 2G:tä ja 3G:tä, niidenkin siirtonopeudet hidastuvat entisestään”, Kotilainen sanoo.

Kotilaisen mukaan yhden tukiaseman sammuminen ei useinkaan aiheuta ongelmia ainakaan taajamissa, mutta maaseudulla verkkoon voi tulla katvealueita. Tositilanteessa ainakin osaan kriittisimmistä tukiasemista voidaan tarvittaessa viedä siirrettäviä varavoimalaitoksia, hän lisää.

Useimmat laajakaistaliittymät poistuvat käytöstä välittömästi sähköjen katkettua, koska niiden modeemit ja reitittimet toimivat sähkön avulla.

Eikö hätäpuhelu yhdisty? Sammuta kännykkä

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kännykästä soitettuna hätäpuhelu onnistuu melkein aina, vaikka oman teleyrityksen verkko ei toimisikaan. Hätäpuhelu kytkeytyy aina automaattisesti lähimpään toimivaan, minkä tahansa operaattorin verkkoon.

Joissakin harvinaisissa häiriötilanteissa oman operaattorin tukiasemat toimivat, mutta niillä ei ole yhteyttä puhelinkeskukseen eikä mikään puhelu kytkeydy niiden kautta. Silloin hätäpuhelun voi soittaa sammuttamalla ensin kännykän, sitten kytkemällä sen takaisin päälle ja soittamalla hätäpuhelun siinä vaiheessa, kun kännykkä kysyy suojakoodia tai PIN-koodia. Kännykän mallista riippuu, kumpaa se kysyy ensin.

Suojakoodin ja PIN-koodin syöttämisruudussa on esimerkiksi tekstillä "HÄTÄ" tai "Hätätilanne" merkitty painike. Sitä painamalla pääsee näppäilemään numeron 112 ja soittamaan hätäpuhelun. Hätäpuhelu kytkeytyy tällöin automaattisesti parhaiten kuuluvan verkon kautta, Kyberturvallisuuskeskus ohjeistaa.

On hyvä muistaa, että hätäpuhelun voi soittaa myös toisen ihmisen kännykästä, vaikka ei tietäisikään sen suojakoodia tai PIN-koodia. Jokaisen puhelimen suojakoodinsyöttöruudussa on edellä mainittu hätätilanne-painike, jonka kautta saa yhteyden hätäkeskukseen, Kotilainen ohjeistaa.

Varautuminen

Mistä saa tietoa sähkökatkon aikana?

Sanomalehdet ja paikallislehdet ilmestyvät katkon aikana, jos pystyvät. Tietoa tilanteesta saa seuraamalla lehtien verkkosivuja niin kauan kuin tietoliikenneyhteydet ja tietokoneet toimivat. Aamulehti on valmistautunut uutisoimaan katkoista reaaliajassa hetki hetkeltä verkossa ja uutissovelluksessaan.

Radio pystyy välittämään viranomaisten ohjeita myös sähköjen ollessa poissa. Voit kuunnella radion lähetyksiä pattereilla tai ladattavalla akulla toimivasta radiosta tai autoradiosta. Radio kuuluu myös matkapuhelimissa niin kauan kuin nettiyhteydet toimivat.

Yleisradio lähettää ohjelmaa myös sähkökatkon aikana ja välittää viranomaisten tiedotteita ja uutisia Radio Suomen kanavalla. Myös muut radioasemat antavat tietoa katkosta mahdollisuuksiensa mukaan.

Televisio sammuu ilman sähköä, mutta viranomaiset jakavat tietoa väestölle myös sähkökatkon aikana.

Kunnilla on omat suunnitelmat siitä, miten asukkaat tavoitetaan katkon aikana. Seuraa viranomaisten ohjeistusta.

Viranomaiset pitävät keskenään yhteyttä häiriötilanteessa Virve-radiopuhelinverkon kautta. Niin on varmistettu viranomaisten kykyä toimia katkon aikana.

Lähde: Puolustusministeriö

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut