Keskusta äänesti opposition mukana luonnonsuojelulain uudistuksesta

Eduskunta äänesti keskiviikkona hallituksen alkuperäisen esityksen ja keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten ajaman version välillä.

Vihreiden ja keskustan kansanedustajia eduskunnan täysistunnossa joulukuun alussa.

7.12.2022 14:14 | Päivitetty 7.12.2022 14:38

Hallituspuolue keskusta on äänestänyt opposition mukana kiistoja aiheuttaneesta luonnonsuojelulain uudistuksesta.

Eduskunta hyväksyi hallituksen alkuperäisen esityksen sijaan ympäristövaliokunnan ehdotuksen laista. Hallituksen esityksestä poistettiin pykäliä, jotka olisivat koskeneet uhanalaisia luontotyyppejä.

Myös puroille, lähteiköille ja kalkkilammille ehdotettua suojaa ei toteuteta, ja yleisempi varovaisuusperiaate säädettiin alkuperäistä esitystä epätarkempaan muotoon.

Eduskunta äänesti lain sisällöstä kolmessa erillisessä äänestyksessä. Niistä ensimmäinen koski varovaisuusperiaatetta ja toinen uhanalaisia luontotyyppejä koskevia pykäliä. Keskustan ja opposition ajama ehdotus voitti äänin 107–78.

Kolmas äänestys koski puroja, lähteikköjä ja kalkkilampia. Siinäkin keskustan ja opposition ajama ehdotus voitti, tällä kertaa äänin 98–86. Yksi kansanedustaja äänesti tyhjää.

Viimeisessä äänestyksessä kahdeksan kokoomuksen kansanedustajaa äänesti hallituksen alkuperäisen esityksen puolesta. Ainakin osa kokoomusedustajista tosin sanoi heti äänestyksen jälkeen äänestäneensä vahingossa väärin.

Julkinen riita

Luonnonsuojelulaista tuli hallituksen välillä julkinen riita, kun keskusta irtautui sen eduskuntakäsittelyssä hallitusrintamasta.

Ympäristövaliokunnan mietinnössä keskusta liittoutui opposition kanssa, ja puolueet poistivat hallituksen esityksestä poistettiin uhanalaisia luontotyyppejä koskevia pykäliä. Muut hallituspuolueet olivat alkuperäisen esityksen kannalla.

Eduskunta äänestää tänään hallituksen alkuperäisen esityksen ja keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten ajaman version välillä. Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko on sanonut, että puolue aikoo pitää kiinni ajamistaan muutoksista.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut