Hallitus pysyy pystyssä, keskustalle kovat moitteet Marinilta ja Ohisalolta – Saarikko vakuuttaa keskustan sitoutuneen hallituksen toimintatapoihin

Keskiviikosta on tulossa politiikassa poikkeuksellinen päivä, kun keskusta äänestää eduskunnassa todennäköisesti hallituksen esitystä vastaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi hallituksen tilannetta eduskunnassa keskiviikkona viisikon kokouksen jälkeen.

7.12.2022 8:27 | Päivitetty 7.12.2022 16:12

Hallitus pysyy pystyssä keskustan luonnonsuojelulaissa tekemästä irtiotosta huolimatta, mutta se saa olla viimeinen kerta. Näin linjasi pääministeri Sanna Marin (sd.) hallituksen puheenjohtajaviisikon kokouksen jälkeen.

”Tämä oli viimeinen kerta. Mikäli joku hallituspuolue toimii vielä tällä tavalla, samalla valitaan se, että tämän hallituksen tie tulee päätökseen”, Marin sanoi toimittajille eduskunnassa.

Eduskunnassa alkaa kello 14 täysistunto, jossa äänestetään hallitusta repineestä luonnonsuojelulaista ja väitellään maatalouspolitiikasta.

Lue lisää: Keskusta äänesti opposition mukana luonnonsuojelulain uudistuksesta

Eduskunnan äänestyksessä keskustan kansanedustajat äänestivät hallituksen esitystä vastaan yhdessä opposition edustajien kanssa. Tämä on poikkeuksellista ja vastoin hallituksen pelisääntöjä, joiden mukaan yhteisten linjausten takana seistään ja niitä puolustetaan oppositiota vastaan.

”Maito tämän osalta on kaatunut”, Marin sanoi. Hänen mukaansa hän ei pysty keskustalaisia ”jollakin konstilla vääntämään” äänestämään hallituksen esityksen puolesta. Marinin mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajien kokous oli hyvin vakavahenkinen.

Ohisalo moittii keskustaa

Äänestyksen jälkeen toimittajille puhunut vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo moitti keskustaa kovin sanoin. Hänen mukaansa luottamuksen rikkominen on erittäin vakavaa, eikä luottamusta voi palauttaa muuten kuin teoilla.

”Annika Saarikkohan on luvannut monia asioita. Osa niistä on toteutunut”, hän sanoi. ”En usko, että suomalaiset arvostavat tässä maailmanajassa tällaisia irtiottoja.”

Ohisalo korosti, että vastakkain eivät ole vihreät ja keskusta vaan Suomen luonto ja keskusta. Myös Marin syytti hallituksen vaikeasta tilanteesta ainoastaan keskustaa. ”Tässä on kyse yhden ryhmän toiminnasta. Ei se asia muuksi muutu sillä, että minä sanoisin tässä kauniita sanoja.”

Marin sanoi, että Suomi tarvitsee toimintakykyisen poliittisen hallituksen kriisien ravistelemassa maailmassa. Ohisalo arveli, että maailmantilanteesta johtuva halu pitää hallitus pystyssä on antanut keskustalle tilaa tehdä irtiottoja.

”Tuntuu siltä, että keskusta käyttää hyväksi maailman tilannetta”, hän sanoi.

Saarikko: Ei enää jatkossa

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoi toimittajille luvanneensa keskiviikon kokouksessa, että keskusta ei jatkossa käänny hallituksen esityksiä vastaan.

Hän toisti jälleen, että asiassa keskustan piti pitää kiinni omista arvoistaan ja näkemyksistään. Keskusta on ollut luonnonsuojelulain suhteen huolissaan etenkin omaisuuden suojasta.

”Tämä toimintatapa piti valita, mutta se ei ole toimintatapa, jonka valitsemme tästä eteenpäin”, hän sanoi.

Saarikko vakuutti, että irtautuminen hallitusrintamasta perustui asiakysymyksiin eikä poikkeuksellinen toimintatapa toistu muissa lakiesityksissä.

”Muita vastaavia näin merkittäviä muutoksia vaativia lakiesityksiä eduskunnassa keskusta ei tunnista, ja olemme siksi aivan normaalin hallituspuolueen tavoin valmiita sitoutumaan niihin toimintatapoihin, missä hallitus on tähänkin asti työskennellyt”, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan oli erittäin hyvä asia, että hallituksen johto pääsi istumaan saman pöydän äärelle ja käymään läpi tapahtunutta sekä jatkoaskelia. Marinin tavoin Saarikko korosti sitä, että tässä maailmantilanteessa hallituksen täytyy pysyä toimintakykyisenä.

”Jaan pääministerin tilannearvion siitä, että Suomi tarvitsee poliittisen ja toimintakykyisen hallituksen, eikä minun puoleltani ole epäselvää etteikö Suomessa voitaisi sellaista taata myös tästä eteenpäin”, Saarikko totesi.

”Pääministeri aivan oikein edellyttää kaikilta hallituspuolueilta sitä, että yhdessä sovittuihin asioihin on vaalikauden loppusuoralla sitouduttava. Se koskee keskustaa ja se koskee muita puolueita.”

Julkista riitelyä

Luonnonsuojelulaki johti hallituksessa julkiseen riitelyyn, kun keskusta liittoutui viime viikolla ympäristövaliokunnassa oppositiopuolueiden kanssa poistaakseen uhanalaisia luontotyyppejä koskevia pykäliä hallituksen esityksestä.

Muissa hallituspuolueissa keskustan toiminta herätti avointa tyrmistystä. Vihreät vaati hallituspuolueiden puheenjohtajia koolle käsittelemään tilannetta.

Marinin ja Saarikon virkamatkojen vuoksi he pääsivät kokoontumaan vasta tänään.

Luonnonsuojelulain laaja uudistus on yksi suurimmista ympäristöhallinnon lakihankkeista tällä vaalikaudella. Ohisalo on todennut, että vaikka laki menisi huonompaan suuntaan keskustan ja opposition muuttamien pykälien osalta, jää siihen edelleen jäljelle tärkeitä luonnonsuojelun tilaa parantavia toimia.

Vastaa välikysymykseen

Heti luonnonsuojelulakia koskevan äänestyksen jälkeen hallitus vastasi opposition välikysymykseen maatalouden ahdingosta. Viime kuussa oppositio jätti kristillisdemokraattien johdolla välikysymyksen suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruoantuotannon turvaamisesta.

Lue lisää: Hallitus vastasi opposition välikysymykseen maatalouden ahdingosta

Lue lisää: Kristillisdemokraatit aikoo tehdä välikysymyksen maataloudesta, kokoomuksen Heinosen mukaan koko oppositio osallistuu

Siihen hallitus on erimielisyyksistään huolimatta onnistunut sorvaamaan yhteisen vastauksen ongelmitta.

Hallituksen luottamuksesta on näillä näkymin tarkoitus äänestää perjantaina.

Välikysymys on kansanedustajien keino mitata hallituksen tai yksittäisen ministerin luottamusta. Hallitus kaatuu, jos välikysymyksen jälkeisessä luottamusäänestyksessä enemmistö äänestää hallitusta vastaan.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut