Kaikki mielen­osoitus­kulkueet Helsingissä päättyneet, marssit eivät aiheuttaneet suuria häiriöitä

Poliisi oli saanut etukäteen tiedon viidestä itsenäisyyspäivän kulkueesta Helsingissä.

Itsenäisyyspäivän Helsinki ilman natseja -kulkue 6. joulukuuta 2022 Helsingissä.

6.12.2022 17:06 | Päivitetty 6.12.2022 19:56

Kaikki Helsingin itsenäisyyspäivän mielenosoitukset sujuivat pääosin rauhallisesti. Eri mielenosoittajien välillä oli korkeintaan suusanallista huutelua, mutta suuremmilta välikohtauksilta vältyttiin tiistain alkuiltaan mennessä.

Myös Presidentinlinnan edustalla on ollut rauhallista, eivätkä mielenosoitukset ole vaikuttaneet juhlaan saapumiseen.

Itsenäisyyspäivän aikana Helsingissä nähtiin useampi mielenosoitus ja kulkue.

Päivän aloitti perinteinen Ylioppilaiden soihtukulkue, joka alkoi seppeleiden laskulla Hietaniemen hautausmaan Sankariristillä ja päättyi Senaatintorille.

Samaan aikaan alkoi myös päivän ensimmäinen äärioikeiston mielenosoitus. Fasistisen sinimustan liikkeen järjestämä Suomi herää -mielenosoitus on jatkumoa lakkautetun uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) kulkueille.

Rautatientorilta kulkueen oli määrä suunnata Pohjoisesplanadin ja Mannerheimintien kautta Eduskuntatalolle.

Rautatientorilla oli ennen mielenosoituksen alkua useampi poliisipartio. Pääosin mustiin pukeutuneilla mielenosoittajilla oli mukanaan muun muassa rumpu ja runsaasti Suomen lippuja.

Kulkueen lähtöpaikalla oli myös ensimmäinen vastamielenosoitusryhmä. Noin kuuden ihmisen ryhmä huusi fasisminvastaisia iskulauseita, kuten ”kadut kuuluu meille, ei fasisteille”.

Kulkueessa oli hieman neljän jälkeen arviolta noin sata osallistujaa, mikä oli paljon vähemmän kuin sitä seuraavien sivullisten määrä. Sivulliset myös kuvasivat monin paikoin marssijoita iljetyksen ilme kasvoillaan. Helsingin poliisi twiittasi hieman ennen viittä, että sen arvion mukaan kulkueeseen osallistui noin 250 ihmistä.

Myös Elokapina oli osoittamassa mieltään.

Kuva Mannerheimintieltä tiistailta.

Postitalon kohdilla poliisi raivasi noin puoli viiden maissa tietä kulkueelle hevosilla ja paikalla oli myös mellakkapoliiseja. Kulkueen eteneminen oli hetkeksi pysähtynyt vastamielenosoittajien tukkiessa tien. Ratsupoliiseja oli ainakin kuusi kappaletta ja partioautoja oli yli kymmenen kappaletta.

”Kuolema fasismille ja vapaus kansalle”, vastamielenosoittajat huusivat.

Vastamielenosoituksena äärioikeiston ja raivoisänmaallisten kulkueille on myös tänä vuonna Helsinki ilman natseja -mielenosoitus. Kulkue lähti matkaan Narinkkatorilta ja päättyy Taivallahden kentälle, jossa luvassa on ohjelmaa.

Narinkkatorille oli kokoontunut puoli viiden jälkeen jälkeen satoja mielenosoittajia eri puolilta Suomea. Ennen marssinsa alkamista mielenosoittajat kuuntelivat puheita ja muun muassa lauloivat antifasistisia lauluja, kuten ”hei natsitontut häipykää, nyt on sille korkea aika” ja ”pää, olkapää, peppu, natsit kuuseen, natsit kuuseen”.

Mielenosoitus pysähtyi Helsinki ilman natseja -Instagram-tilin mukaan ”blokkaamaan 612-natsimarssia Runeberginkadun ja Caloniuksenkadun risteykseen” hieman ennen kello seitsemää.

Paikalla oli myös Ukrainaa tukevien ihmisten joukko, jonka lakanassa vannottiin solidaarisuuden nimiin Venäjän ”imperialistista aggressiota” vastaan. Lisäksi mukana oli myös Iranin mielenosoituksia tukeva ryhmä lakanoineen.

Kaukoliikenneterminaalin läheisyyteen ilmestyi hieman ennen viittä yksinäinen vastamielenosoittaja, jolla oli päällään ääriliike Soldiers of Odinin takki. Mielenosoittajat saivat hänet lähtemään paikalta sanallista säilää käyttäen.

Narinkkatorilla oli runsaasti poliiseja mellakkavarusteissaan ennen kulkueen marssimisen alkamista. Mielenosoittajat aloittivat marssinsa noin puoli kuuden aikoihin alkuillasta.

Kulkueen alkupään saavuttaessa Luonnontieteellisen museon, oli sen häntä vasta juuri pääsemässä pois Narinkkatorilta. Osallistujia oli arviolta kenties jopa useampi tuhat. Mielenosoittajien marssi eteni rauhallisesti, ja joukossa oli myös ihmisten koiria.

Kulkueen reittiä reunustivat runsaat poliisijoukot ja esimerkiksi Pohjoisella rautatienkadulla oli suuri määrä partioautoja. Kulkue eteni rumpujen ja musiikin sävyttämänä rauhalliseen tahtiin.

Kulkue saapui suunnitelman mukaisesti päätepisteeseensä Taivallahden kentälle.

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen takana ovat A-ryhmä, Varisverkosto, Helsingin vasemmistonuoret, Pinkkimusta Helsinki, Emilia-ryhmä ja Elokapinan antifasismiryhmä.

Mannenheimintien vastamielenosoitus Suomi herää- mielenosoitukselle.

Illan viimeinen mielenosoitus on jo useamman vuoden ajan järjestetty 612-soihtukulkue. Tapahtuman järjestäjät kuvaavat kulkuetta poliittisesti sitoutumattomaksi.

Aiemmat vuodet ovat osoittaneet 612 olevan käytännössä hyvinkin poliittinen. Tänä vuonna mielenosoituksesta teki poliisille ennakkoilmoituksen Suomen Sisun toinen varapuheenjohtaja, Sarastus-julkaisun päätoimittaja Timo Hännikäinen.

Hännikäinen muistetaan esimerkiksi tapauksesta, jossa hän kirjoitteli natsitervehdystä ja muita törkeyksiä väkivallan uhreja auttavan Naisten Linjan Facebook-seinälle.

Mielenosoituksen puheosuudessa Suomen Sisun väistyvä puheenjohtaja piti puheensa, vaikka ennen sitä oli kerrottu mielenosoituksen olevan poliittisesti sitoutumaton.

Puheiden jälkeen mielenosoittajat lähtivät liikkeelle hieman ennen kello iltaseitsemää.

Koska Helsinki ilman natseja -mielenosoitus oli pysähtynyt hetkellisesti estämään 612-kulkueen matkaa, jatkoi soihtukulkue ennakkotiedoista poiketen Mannerheimintietä pitkin. Marssijoiden joukossa oli jonkin verran illan ensimmäiseen, eli Suomi herää -mielenosoitukseen osallistuneita ihmisiä.

Kulkueessa oli hieman ennen puoli kahdeksaa Helsingin poliisin mukaan noin 400 osallistujaa. Kulkue päätti kulkunsa suunnitellun mukaisesti Hietaniemen sankarihautausmaalle.

Poliisilla oli tiedossa myös Motti612-moottorimarssi, jonka reitti ja aikataulut olivat vielä aiemmin päivällä epäselvät jopa ryhmän Telegram-kanavan keskustelijoille.

Ryhmä kuitenkin aloitti mielensä osoittamisen ensimmäisten joukossa, ja sen jäseniä näkyi Kansalaistorilla jo ennen kolmea iltapäivällä. Mielenosoitus ei ollut kovinkaan suuresti näkyvillä tiistaina keskustassa.

Päivitys 6.12. kello 19: Päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Päivitys 6.12. kello 19.35: Päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Päivitys 6.12. kello 19.56: Päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut