Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Yle syrji riskiryhmään kuuluvaa vammaista henkilöä kieltämällä kasvomaskin käytön vaalitentissä

Valtuutettu: Henkilön pyytämät mukautukset eivät olleet kohtuuttomia. Yle myönsi syrjinnän.

29.11.2022 15:44 | Päivitetty 29.11.2022 16:16

Helsinki

Yleisradio syrji riskiryhmään kuuluvaa vammaista henkilöä, kun se kielsi kasvomaskin käytön vaalitentin osallistujilta, katsoo yhdenvertaisuusvaltuutettu. Kyseinen henkilö ei kiellon seurauksena pystynyt osallistumaan Ylen vaalitenttiin.

Voimassa olleissa valtakunnallisissa koronavirusohjeissa suositeltiin tilaisuuden ajankohtana kasvomaskin käyttöä sisätiloissa.

Yle ei myöskään suostunut toteuttamaan vaihtoehtoisia tapoja, joilla henkilö olisi pystynyt osallistumaan vaalitenttiin terveysturvallisesti. Hän kuuluu vammaisuutensa vuoksi vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, mikä oli myös Ylen tiedossa hyvissä ajoin ennen vaalitenttiä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu edisti tapauksessa sovintoa. Yle myönsi syrjinnän ja on maksanut sen kohteeksi joutuneelle hyvitystä 3 000 euroa.

Syrjittiin välillisesti

Yleisradio kertoi yhdenvertaisuusvaltuutetulle antamassaan selvityksessä pyrkineensä siihen, että kaikki puolueet ovat edustettuina tasapuolisesti kyseisessä lähetyksessä ja että katsojilla on ollut mahdollisuus arvioida osallistujien esiintymistä yhtäläisin perustein. Yle lisäksi ilmoitti kiinnittäneensä erityistä huomiota vaalitentin kuvaamisen terveysturvallisuuteen.

Valtuutettu katsoo kuitenkin, että Yle ei selvityksessään tuonut esiin hyväksyttäviä ja oikeasuhtaisia syitä sille, että se ei hyväksynyt kasvomaskin käyttöä. Valtuutettu katsoo myös, että vammaisen henkilön Yleltä pyytämiä mukautuksia, joiden avulla hän olisi voinut osallistua ohjelmaan, ei voitu pitää kohtuuttomina.

”Yleisradiolla on myös aivan erityinen ja laissa säädetty tehtävä tukea yhdenvertaisuutta ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia”, totesi vs. yhdenvertaisuusvaltuutettu Rainer Hiltunen tiedotteessa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo, että Yleisradio on syrjinyt tapauksessa riskiryhmään kuuluvaa henkilöä välillisesti.

Yle myöntää syrjineensä tätä ja ilmoittaa sitoutuvansa siihen, että vammaiset ihmiset voivat vastedes osallistua Ylen ajankohtaisohjelmiin tosiasiallisen yhdenvertaisina ja myös osana yleisöä. Sovintosopimuksessa Yle sitoutui järjestämään henkilökunnalleen koulutusta vammaisten ihmisten yhdenvertaisen osallistumisen mahdollistamisesta.

Päivitys 29.11. kello 16.16: Täydennetty kauttaaltaan lisätiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut