Vihreät vaatii: Kouluihin kaksi viikkotuntia lisää opetusta, miljoona hehtaaria suota ennallistettava, 50 euron korotus perusturvaan

Vihreät kokoontuu lauantaina ja sunnuntaina puoluevaltuustonsa kokoukseen Helsinkiin.

Puheenjohtaja Maria Ohisalo vihreiden puoluvaltuuston kokouksessa eduskunnassa Helsingissä 26. marraskuuta 2022.

26.11.2022 9:47 | Päivitetty 26.11.2022 17:32

VIHREÄT vaatii muun muassa 50 euron korotusta perusturvaan, kaksi viikkotuntia lisää opetusta peruskouluihin, kaikkien valtion omistamien vanhojen tai luonnontilaisten metsien suojelemista ja miljoonan hehtaarin ennallistamista suoksi.

Vihreiden tavoitteista kertoi puheenjohtaja, ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalo puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.

Puheessaan Ohisalo kertoi puolueen kolme pääteemaa ensi kevään eduskuntavaaleihin. Ne ovat köyhyyden poistaminen, koulutus ja ympäristön puolustaminen.

KÖYHYYDEN suhteen Ohisalo oli erityisesti huolissaan lapsiperheiden tilanteesta.

”Meidän täytyy varmistaa, että Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama elinkustannusten nousu ei aja lapsiperheitä entistä syvempään ahdinkoon”, hän sanoi.

Peruskoulussa Ohisalo toivoi perusasioiden kuntoon laittamista ja opettajia väsyttävän ”hankejumpan” lopettamista. Hän kertasi huolestuttavia uutisia, joiden mukaan joka seitsemäs Suomen yhdeksäsluokkalaisista lukee niin huonosti, että se vaikeuttaa yhteiskunnassa toimimista.

Vihreiden esitys kahdesta viikkotunnista lisää perusopetukseen ei Ohisalon mukaan lisäisi opetettavien asioiden määrää vaan toisi enemmän väljyyttä opettamiseen.

”Peruskoulu ei tarvitse hokkuspokkusta tai sirkustemppuja, vaan välittäviä aikuisia, joilla on aikaa kuunnella lasta. Se edellyttää sitä, että ryhmäkoot ovat tarpeeksi pienet. Ja koulujen eriytymisen torjuntaa niin, että koulut joissa oppilaat tarvitsevat enemmän tukea, saavat vastaavasti myös enemmän resursseja”, Ohisalo sanoi.

Korkeakouluopiskelijoiden paineita Ohisalo helpottaisi opintotuen kaksiportaisuudesta luopumalla. Kaksiportaisuus tarkoittaa, että tuki myönnetään erikseen alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen.

OHISALON mukaan vihreiden silmissä myös tulevat eduskuntavaalit ovat ilmasto- ja luontovaalit. Hän ei luvannut muutoksia luonnonsuojelulakiin.

Ohisalon mukaan eduskunnassa vaikeuksiin joutuneen luonnonsuojelulain kohtalo on eduskunnan käsissä. Hän sanoi lähtevänsä siitä, että laki saadaan aikataulun mukaisesti etenemään ympäristövaliokunnassa viimeistään tiistaina.

”Kyllä meidän näkemys on, että tästä laista siinä missä kaikista muista yhdessä sovituista laeista pidetään kiinni ja ne viedään maaliin asti.”

Hallituspuolueiden kannat jakaantuivat, kun maa- ja metsätalousvaliokunta otti kantaa luonnonsuojelulakiin. Keskusta ja oppositiopuolueet haluaisivat poistaa laista pykäliä, jotka koskevat uhanalaisia luontotyyppejä. Keskustan mielestä mahdollisuus suojella joitakin luontotyyppejä automaattisesti loukkaisi maanomistajan omaisuuden suojaa.

Erityisen Ohisalon mukaan pitäisi hänen olla Suomen hiilinielujen romahtamisesta. Metsät ovat Suomessa merkittävä ilmastonmuutosta hillitsevä varanto, koska sitomalla hiiltä ilmakehästä ne toimivat hiilinieluina. Metsiä on hakattu viime vuosina ennätyksellisen paljon.

Ohisalon mukaan suhtautuminen hiilinielujen pelastamiseen tulee olemaan se kysymys, joka määrittää jokaisen puolueen uskottavuuden ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Vihreät esittää ”pieleen ojitetun” suomaan ennallistamista miljoonan hehtaarin edestä ja kaikkien valtion omistamien vanhojen tai luonnontilaisten metsien suojelua.

Pieleen ojitetuilla mailla Ohisalo tarkoittaa suota, joka on ojitettu, mutta jossa metsä ei silti kasva kunnolla.

Hänen mukaansa valtaosa siitä palautuu ennalleen suoksi kunhan se vain jätetään rauhaan. Enintään noin 200 000 hehtaarin osalta tarvittaisiin myös ojien tukkimista.

VIHREIDEN valtuuston on määrä hyväksyä maahanmuutto­poliittinen ohjelma ja käsitellä maatalousohjelman päivityksiä. Sunnuntaina valtuusto käy myös lähetekeskustelun eduskuntavaali­ohjelmasta.

Kokouksen aluksi lauantaiaamupäivänä puhuivat Ohisalon lisäksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ja ulkoministeri Pekka Haavisto.

PUOLUEVALTUUSTO on puoluekokousten välillä vihreiden ylintä päätösvaltaa käyttävä elin.

Viikonloppuna myös keskusta ja kristillisdemokraatit kokoontuvat puoluevaltuustonsa kokoukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut