Saarikon mukaan hallitus on ollut useita kertoja luottamuskuilun partaalla ja pysynyt yhdessä vain kriisien paineessa

Keskustan puoluevaltuuston kokouksen linjapuheessaan Saarikko toisti ehdotuksen erityistalousalueista ja yhdisti aluepolitiikan turvallisuuspolitiikkaan Ukrainan sodan varjossa.

Puheenjohtaja Annika Saarikko keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Kuopiossa 26. marraskuuta 2022.

26.11.2022 9:36 | Päivitetty 26.11.2022 17:35

STT

Kannatuskuilun pohjalta ensi vuoden eduskuntavaaleja kohti katsova keskusta järjesti viikonloppuna Kuopiossa valtuustonsa kokouksen, jossa puolueväen henkeä nostatettiin lähestyviä vaalitaistoja silmällä pitäen.

Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko otti linjapuheessaan lauantaina anteeksipyytelevän sävyn. Saarikon mukaan viime vuodet ovat olleet erityisen vaikeita paitsi Suomelle maana, myös keskustalle puolueena.

”Kulunut vaalikausi on ollut paitsi kriisien täyttämä meille kaikille suomalaisille myös erittäin vaikea keskustalle. Myönsin, että olemme menettäneet paljon luottamusta ja kadottaneet yhteyttä suomalaisiin”, Saarikko sanoi toimittajille linjapuheensa jälkeen.

Keskusta on kärsinyt jo pidemmän aikaa matalista kannatusluvuista. Ylen marraskuun alun kannatuskyselyssä keskustan kannatus oli vielä 10 prosentin paremmalla puolella, mutta kaukana kolmen suosituimman puolueen kärjestä.

Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtajaksi valittiin lauantaina Karri Kallio 71 äänellä. Varapuheenjohtajiksi valittiin Aino-Riikka Simula ja Outi Lankia. Puoluevaltuuston kokous jatkuu sunnuntaihin. Keskustan ohella myös vihreiden ja kristillisdemokraattien puoluevaltuustot kokoontuivat viikonloppuna.

”Hallitus ollut useaan otteeseen kuilun partaalla”

Saarikko kertoi tällä viikolla Uutissuomalaisen haastattelussa, ettei nykyinen hallitus olisi enää olemassa, jollei hallituskaudelle olisi osunut suuria kriisejä, kuten pandemiaa ja Ukrainan sotaa.

”Hallitus on ollut useampaan otteeseen luottamuskuilun tai epäluottamuksen kuilun partaalla. Kun sanoin että näin on, niin tarkoitan sitä”, Saarikko sanoi puoluevaltuuston kokouksen tiedotustilaisuudessa.

Saarikon mukaan keskeisimmät näkemyserot, jotka rauhallisempina aikoina olisivat hajottaneet hallituksen, liittyvät käsityksiin velasta ja talouden raameista.

Linjapuheen poliittiseen sisältöön kuului Saarikon toistama ehdotus erityistalousalueista, joita hän huomautti olevan jo nykyisin 23 EU-maassa.

”Olemme siis niiden puuttuessa oikeastaan kummajaisia”, emme suinkaan valtavirtaa.

Ukrainassa käynnissä ”kansanvallan ja itsevaltaisuuden kamppailu”

Vaikka keskustan brändin ytimessä oli Kuopion kokouksessakin suomalainen aluepolitiikka, Saarikon linjapuheen avaus oli omistettu Ukrainalle, joka on kärsinyt sähköverkkonsa tuhoista Venäjän ohjusiskuissa.

”Ukrainalla on edessään hyiset ajat. Sähköt on poikki, talot kylmenevät. Sydämemme ja ajatuksemme ovat jokaisessa kodissa, jossa tänäkin aamuna on herätty sodan mielettömyyden aiheuttamaan kuoleman pelkoon ja ahdistukseen”, Saarikko sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut