Sanna Marin: Kokopäivätyössä pitäisi tienata vähintään 3 000 euroa kuussa

Ohisalo tarjosi 1 500:aa euroa ja pohjaksi kaikille maksettavaa perustuloa.

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin SAK:n järjestämässä eduskuntavaalitentissä Helsingissä 25. marraskuuta 2022.

25.11. 13:02

STT

SAK:n järjestämässä eduskuntavaalitentissä kuultiin kuudelta puoluejohtajalta varsin erilaisia näkemyksiä siitä, kuinka paljon kokopäiväistä työtä tekevän ihmisen tulisi Suomessa ansaita.

Kovimman luvun löi pöytään pääministeri, Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin. Hän katsoi, että Suomessa täyttä 40 tunnin työaikaa tekevän ihmisen tulisi ansaita vähintään 3 000 euroa kuukaudessa. Marin pyöritteli ensin päätään kysymykselle ja sanoi vastauksen riippuvan alasta ja koulutustasosta, mutta lisäsi lopulta, luku on hänestä pikemminkin alakanttiin kuin ylisuuri.

”Pohdin sen pienimmän palkan ja keskipalkkauksen välistä, mikä voisi olla täysipäiväistä työaikaa tekevälle, kun meillä on korkea inflaatio ja kustannukset nousevat”, Marin sanoi.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kai Mykkänen vastasi arvelemalla, että työttömyys nousisi siinä tapauksessa kymmeneen prosenttiin.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo tarjosi 1 500:aa euroa, mutta katsoi, että ansioiden pohjana pitäisi olla jokaiselle maksettava, esimerkiksi 600 euron perustulo.

Vasemmistoliiton Li Andersson totesi puolueensa ajavan 12 euron minimituntipalkkaa, mikä nostaisi kuukausiansion yli 2 000 euroon. Lisäksi hän penäsi alipalkkauksen kriminalisointia ja minimipalkan säätämistä.

”Minustakin olisi kivaa, jos meillä olisi vähintään 3 000 euron palkkoja, mutta me olemme aikana kaukana siitä. Meillä on Suomessa tes-vähimmäispalkkoja, jotka ovat alle 2 000 euron”, Andersson sanoi.

Perussuomalaisten Riikka Purra sanoi haluavansa palkkatason, jonka avulla ihminen selviää ilman sosiaaliturvaa.

Keskustan Annika Saarikko totesi, että tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla yksinasuva pienituloinen ihminen on liian tiukoilla.

”Me tiedämme, että me ajamme ihmisiä sosiaaliturvan varaan. Käytännössä veronmaksaja kuittaa osan siitä palkasta, Saarikko sanoi, mutta ei kirjannut ylös tarkkaa rahasummaa.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut