Tässä kaikki, mitä Linnan juhlista tiedetään nyt: Kättely pysyy edelleen osana juhlia, mutta vieraat voivat myös nyökätä

Linnan juhlien teemana on tänä vuonna itseensä luottava Suomi. Terveysturvallisuus juhlissa näkyy muun muassa aiempaa suppeampana kutsuttujen määränä, ilmanpuhdistuslaitteina ja käsideseinä.

24.11. 10:12 | Päivitetty 24.11. 15:32

Aamulehti

Kättelyperinne palaa Linnan juhliin korona-ajan jälkeen. Presidentti Sauli Niinistö kertoo, että Linnan juhlissa on tänäkin vuonna mahdollista kätellä. Vieraat voivat kuitenkin halutessaan myös nyökätä presidenttiparille, jos kokevat sen mukavammaksi.

”On päädytty siihen järjestelyyn, että me olemme valmiit kättelemään ja jos joku vieraista haluaa tervehtimisen kuitata pelkällä nyökkäyksellä, se on mahdollista”, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan päätöksen taustalla on se, että lääketieteessä on päädytty siihen, että tartuntariski on suurimmillaan hengitysteiden kautta.

Veteraaneilla oma tilaisuus

Myös itsenäisyyspäivän vastaanoton vieraiden määrää on supistettu kolmanneksella aiemmasta. Kaikkiaan Linnan juhliin on kutsuttu 1 300 henkilöä.

Presidentinlinnan ilmanvaihtoa on parannettu terveysturvallisten juhlien vuoksi. Tänäkin vuonna juhlallisuuksia on mietitty koronapandemian näkökulmasta, sillä pandemia ei ole poistunut keskuudestamme.

Linnaan on hankittu kymmenittäin ilmanpuhdistimia, ja vieraiden toivotaan tekevän koronatestit ennen Linnaan saapumista. Myös maskeja on hankittu niitä haluaville. Ennakkoon on kuitenkin korostettu, että tautiturvallisuudessa luotetaan kutsuttujen omaan harkintaan.

Veteraaneille ja lotille järjestetään tänä vuonna oma kutsuvierastilaisuus, josta on keskusteltu heidän kanssaan erikseen. Tänä vuonna on kutsuttu 14 veteraania ja viisi lottaa.

Presidentti Niinistö kertoi tilaisuudessa, että jos ja kun toivottavasti pandemiasta joskus päästään, veteraanit ja lotat voidaan jälleen kutsua samaan tilaisuuteen.

”Tai olenko minä sitä enää määrittelemässä, se on toinen juttu”, hän toteaa.

Musiikissa muistetaan Loiria

Itsenäisyyspäivän ohjelma alkaa aamulla kukkien laskulla Hietaniemen hautausmaalle, mitä seuraa itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus. Presidenttipari seuraa myös perinteistä ylioppilaiden kulkuetta Helsingin keskustassa.

Vastaanotto alkaa ennen koronavuosia totuttuun tapaan kello 19 jääkärimarssin siivittämänä. Tänä vuonna vieraslistan lyhyyden vuoksi kättely kestää noin tunnin, eivätkä veteraanit ja lotat ole kättelyjonon kärkijoukoissa. Presidentin kanslia ei vielä ennen juhlia halunnut paljastaa, ketkä nyt on sijoitettu kättelyjonon kärkeen.

Kättelyitä säestää Kaartin soittokunta perinteiseen malliin. Illan aikana kuullaan solistina myös Maria Lundia ja osa illan musiikkiohjelmistosta kunnioittaa edesmenneen Vesa-Matti Loirin muistoa.

Viime vuoden kutsutut mukana

Terveysturvallisuuden vuoksi aiempaa suppeamman kutsuvieraslistan vuoksi tilaisuudesta on jätetty pois monia virkansa puolesta kutsuttuja ja kunniamerkin saaneita. Kutsuvieraissa ovat mukana viime vuonna kutsutut terveysalan ammattilaiset, ja Niinistön mukaan alan kutsuvieraslistaa on hieman laajennettukin.

Itsenäisyyspäivän vastaanoton teemana on itseensä luottava Suomi, joten juhlissa on myös kokonaisturvallisuudesta huolehtivia ihmisiä, vapaaehtoistyötä tekeviä sekä osaajia, jotka työskentelevät tulevaisuuden menestystekijöiden parissa.

Juhlat järjestetään ensimmäistä kertaa perinteiseen malliin kahden koronavuoden jälkeen.

Päivitys 24.11.2022 kello 15.32: Juttua on täydennetty presidentin kanslian tiedoilla itsenäisyyspäivän vastaanoton järjestämisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut