Katri Kulmuni kollegansa Kärnän kirjoituksista: ”Harmillista, jos tiedot pitävät paikkansa”

Kansanedustaja Katri Kulmunin (kesk) mielestä saamelaisiin liittyvän lainsäädännön ”kipupisteistä” täytyy voida puhua.

Kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk) kuvattiin saapumassa keskustan eduskuntaryhmän kokoukseen viime viikolla.

23.11. 14:13

Mistään väestöryhmästä ei saa puhua epäasiallisesti, sanoo kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk) kysyttäessä kollegansa Mikko Kärnän (kesk) tapauksesta.

Kärnä tunnusti tiistaina, että hän on kirjoittanut osana ”kollektiivia” vuosien takaiseen blogiin, jonka hampaissa olivat muun muassa maahanmuuttajat ja saamelaiset.

Lue lisää: Keskustan Kärnä tunnusti kirjoittaneensa vanhaan kansallismieliseen blogiin

Hän sanoi kirjoittaneensa myös Hommafoorumille samalla Lapinleuku-nimimerkillä, jonka viestit käsittelivät esimerkiksi saamelaisten ylimielisyyttä ja kiistivät, että kolttasaamelaiset olisivat ”alkuperäisempiä asukkaita kuin me suomalaisetkaan”.

Kärnä sanoi Twitterissä, ettei hän muista, mitä hän on itse kirjoittanut ja mitä joku muu.

Kulmuni tulee Kärnän tavoin Lapin vaalipiiristä ja on vastustanut tällä hetkellä eduskunnassa olevaa esitystä saamelaiskäräjälain uudistukseksi. Kulmuni sanoo, ettei tiedä Kärnän kirjoittamiksi väitettyjen viestien tapauksesta tarkemmin.

”On tietenkin harmillista, jos tiedot pitävät paikkansa. Kaikista ihmisistä täytyy puhua asiallisesti ja kunnioittaen, ja etenkin Euroopan unionin ainoasta alkuperäiskansasta”, Kulmuni sanoo.

Kulmuni kuitenkin nostaa esiin, että saamelaisiin liittyvän lainsäädännön ”kipupisteistä” täytyy voida puhua. Keskusta vastustaa hallituksen esitystä uudistuksesta.

”Lappilaisena kansanedustajana puolustan aina joka ikistä määrärahatarvetta, jonka saamelaiskäräjät tarvitsee, mitä tulee kielipesiin, oppimateriaaleihin, sosiaali- ja terveyspalveluihin heidän äidinkielellään. Se on selvää, että sitä tuetaan ja puolustetaan aina”, Kulmuni sanoo.

”Mutta nyt kun parlamenttiin on tuotu tämä saamelaiskäräjälaki ja se on riidanalainen, siitä kuitenkin täytyy olla oikeus puhua, sen hyvistä ja haastavista näkökohdista.”

Hallitus toi esityksensä saamelaiskäräjälain uudistuksesta eduskuntaan, vaikka hallituspuolue keskusta vastusti sitä. Tiistaina eduskunnassa aloitettiin asiaa koskeva lähetekeskustelu.

Blogitekstien lisäksi huomiota on herättänyt Kärnän puheenvuoro lähetekeskustelussa. Puheenvuorossaan hän sanoi lain aiheuttavan valtavia ristiriitoja saamelaisalueilla.

”Te ette varmasti halua sitä, mitä siellä on tulossa vielä. Kun veli kääntyy veljeä vastaan ja sisar siskoa vastaan ja palataan 90-luvulle, kun kämpät paloivat ja väkivaltaisuuksia esiintyi”, Kärnä sanoi.

Kulmuni toteaa, että keskustelun täytyy olla aina kunnioittavaa, vaikka itse lakiesityksestä olisi eri mieltä.

”Kansanedustajilta odotetaan aina arvokasta käyttäytymistä. Ja sitten jokainen katsoja arvioi itse, miten kansanedustajat suuressa salissa puhuvat.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut