Mitä Sanna Marin aikoo tehdä eduskuntavaalien jälkeen? Tässä vaihtoehdot

Jos sdp häviää kevään vaalit, nykyinen pääministeri tuskin lähtee valtionvarainministeriksi kirjoittamaan leikkauslistoja.

Sanna Marinin muotokuva paljastettiin maanantaina Tampereen Raatihuonella.

22.11. 12:28

Aamulehti

Huhtikuun eduskuntavaaleihin on vielä runsas neljä kuukautta aikaa, mutta poliittiset spekulaatiot käyvät jo kuumana.

Tamperelaisia tietysti kiinnostaa, mitä tekee nykyinen pääministeri Sanna Marin (sd.) vaalien jälkeen?

Lue lisää: Sanna Marinin uuteen muotokuvaan on piilotettu Tampereelta tuttuja symboleja – Näin pääministeri ja taiteilija kommentoivat teosta

Selkeintä tietysti on, jos sdp voittaa vaalit ja säilyttää suurimman puolueen aseman. Silloin Marin lähes varmuudella jatkaa pääministerinä, jos pystyy kokoamaan hallitusneuvotteluissa enemmistöhallituksen ja pääsemään sopuun hallitusohjelmasta.

Tämän hetken kannatusmittausten perusteella näyttää kuitenkin todennäköisemmältä, että Petteri Orpon johtama kokoomus nousee suurimmaksi puolueeksi ja saa siten hallitustunnustelijan tehtävän.

On paljon mahdollista, että tässä tilanteessa kokoomus ja sdp muodostaisivat apupuolueiden kanssa niin sanotun sinipunahallituksen. Siinä tilanteessa sdp:lle tulisi tarjolle valtiovarainministerin paikka. On vaikea, ellei peräti mahdoton nähdä, että nykyinen pääministeri lähtisi laatimaan Orpon hallitukseen leikkauslistoja. Loogisemmalta tuntuisi, että tämän poliittisesti raskaan ja riskialttiin tehtävän ottaisi niskoilleen sdp:n eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtaja Antti Lindtman.

Ryhtyisikö Marin sitten ulkoministeriksi, mikä tuntuisi hänelle luontevalta loikalta jo pelkästään hänen tähän asti hankkimiensa suhteiden, kansainvälisen julkisuuden ja arvostuksen perusteella. Ei ryhtyisi, koska ulkoministerin paikka olisi varattu kolmannelle hallituspuolueelle eli esimerkiksi vihreille.

Tämänkin jälkeen Marinille jäisi lukuisia vaihtoehtoja. Hän voisi lähteä nuoresta iästään huolimatta tavoittelemaan jo 2024 tasavallan presidentin tehtävää tai pyrkiä samana keväänä kasvamaan korkoa Euroopan parlamenttiin. Tai tehdä niin kuin moni entinen pääministeri eli siirtyä pitkästymään eduskunnan puheenjohtajaksi.

Jos vertailukohtaa haetaan lähihistoriasta, on suorastaan hämmästyttävää, kuinka harvoin edellinen pääministeri on jatkanut seuraavan hallituksen avainministerinä. 35 viime vuoden aikana oikeastaan vain Kalevi Sorsa (sd.) ja Alexander Stubb (kok.) ovat siirtyneet vaalitappion jälkeen luontevasti pykälää alemmas eli Sorsa ulkoministeriksi 1987 ja Stubb valtiovarainministeriksi 2015.

Muista viime vuosikymmenten pääministereistä Harri Holkeri (kok.) palasi 1991 Suomen Pankkiin, Esko Aho (kesk.) siirtyi 1995 rivikansanedustajaksi ja Suomen Hiihtoliiton puheenjohtajaksi, Paavo Lipponen (sd.) 2003 eduskunnan puheenjohtajaksi, Anneli Jäätteenmäki (kesk.) 2004 europarlamenttiin, Matti Vanhanen 2010 Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi, Mari Kiviniemi (kesk.) rivikansanedustajaksi 2011 ja OECD:n johtotehtäviin 2014, Jyrki Katainen (kok.) 2014 Euroopan komissioon, Juha Sipilä (kesk.) 2019 rivikansanedustajaksi kuten myös Antti Rinne (sd.) 2019.

Marinin tuskin tulee olla huolissaan, etteikö riittävän haastavia tehtäviä löytyisi, vaikka hallitustyöskentely ei vaalitappion jälkeen kiinnostaisikaan. Jos veikata pitäisi, hän siirtyy joko merkittävään poliittisen virkaan EU:hun tai vetää henkeä, keskittyy vaihteeksi perhe-elämään ja odottaa seuraavaa tilaisuutta.

Toki on lopuksi muistutettava, ettei Marinin tulevaisuutta päätetä toriparlamentissa, kahvikeskustelussa, sdp:n puoluetoimistossa eikä edes tässä kirjoituksessa vaan hän päättää kyllä ihan itse, mitä seuraavaksi aikoo ja mihin ryhtyy.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut