Suomalais­asiantuntijat: Egyptin ilmastokokouksen tulokset olivat pettymys

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja kuvailee tuloskokonaisuutta huonoksi kompromissiksi.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen ja Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija Marjo Nummelin kommentoivat Egyptin ilmastokokouksen tulosta sunnuntaina tuoreeltaan.

20.11. 20:58

STT

Egyptissä päättyneen YK:n ilmastokokouksen tulokset olivat selvä pettymys, arvioivat kaksi suomalaista asiantuntijaa sunnuntaina.

”Pidimme erityisen tärkeänä, että täällä olisi päästy eteenpäin lämpenemisen 1,5 asteen rajan pitämisessä saavutettavissa ja päästöjen vähentämiseen liittyvissä asioissa. Niiden osalta keskustelu polki aika paikallaan”, sanoo Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija Marjo Nummelin ollessaan lähdössä Egyptistä kotimaahan.

Lue lisää: COP27-ilmastokokouksessa saatiin sopu – Sopimusta moitittiin heti riittämättömäksi

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Ollikainen luonnehti YK-kokouksen tuloskokonaisuutta huonoksi kompromissiksi.

”Tämän kokouksen tulosten ehdoton heikkous on se, että siellä nimellisesti näkyy 1,5 astetta tavoitteena, mutta siihen pääsemiseksi ei ole kovinkaan paljon tukitoimia. Uusia lupauksia päästövähennyksistä ei juurikaan tullut.”

EU oli ainoa, joka ilmoitti, että sen päästöt vähenevät 57 prosenttia aiemmin sovitun 55 prosentin sijaan.

”Kasvavat suuresti”

Ollikainen myös sanoi, että Egyptin kokouksen tulos merkitsee sitä, että osa kehitysmaiden G77-ryhmän maista ei ymmärrä omaa etuaan.

”Jos ajatellaan niitä maita, jotka kärsivät eniten ilmastoon liittyvistä vahingoista, niin vahingot kasvavat suuresti, mikäli ilmastonmuutoksen hillintä ei onnistu.”

Rikkaimpien maiden G20-ryhmä on Ollikaisen mukaan silti ratkaisevassa asemassa ilmastotoimien vauhdittamisessa.

”Näistä maista tulee nykyisin 77 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. EU:n pitää olla hyvin aktiivinen G20-ryhmässä.”

Asettaa isoja paineita

Päästöjen vähentämisen osalta Egyptin kokouksen tulos on Nummelinin mukaan ”todella pettymys”.

”Paljon vahvempaa tekstiä olisi tarvittu”, hän sanoo. Lisäksi Nummelin toteaa, että Egyptin laiha tulos asettaa isoja paineita YK:n ensi vuoden ilmastokokoukselle.

”Toki on niin, että nämä YK-kokoukset ovat vain tarkastelupisteitä, varsinaisia päästövähennystoimia ja -tavoitteita ei niissä aseteta. Siinä mielessä paine jatkuu koko ajan.”

EU:n omana tavoitteena on tähän saakka ollut vähentää päästöjään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

”EU jatkaa joka tapauksessa työtä sen eteen, että unioni tulee pääsemään vielä tuota isompaan päästövähennykseen 2030 mennessä. EU haluaa näyttää tässä esimerkkiä.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut