Turkin puolustusministeri on esittänyt Antti Kaikkoselle kutsun saapua Turkkiin – Kaikkonen kertoo lähtevänsä varovaisen myönteisin mielin

Puolustusministerien kokouksessa Brysselissä ollut Kaikkonen uskoo Turkin-matkansa ajoittuvan joulukuun alkupuolelle.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (toinen vasemmalta) keskusteli Turkin puolustusministeri Hulusi Akarin, Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin kanssa Brysselissä 12. lokakuuta.

15.11. 17:37 | Päivitetty 15.11. 18:50

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) uumoilee lähtevänsä Turkin-vierailulle joulukuun alkupuolella. Syynä matkaan on hänen turkkilaisen kollegansa Hulusi Akarin esittämä kutsu, jonka Kaikkonen on saanut ensin suullisesti Naton puolustusministerien kokouksessa ja myöhemmin myös kirjallisena.

Kaikkonen kertoo lähtevänsä matkalle varovaisen myönteisin odotuksin. ”Totta kai meidän pitää alkaa suhtautua Turkkiin sillä tavalla, että siinä on tuleva liittolaisemme Natossa. Ja varmasti tulemme katsomaan myös puolustuksen suhteen, että minkälaisia kahdenvälisiäkin puolustusyhteistyökuvioita meillä voisi mahdollisesti olla.”

Kaikkonen totesi myös, että jos matka voi yhtään edistää Nato-jäsenyyttä, hyvä niin. ”Mutta sekin asia on tietysti Turkin käsissä, että missä kohtaa he jäsenyytemme tulevat käsittelemään”, Kaikkonen sanoi.

Puolustusministerien kokoukseen Brysselissä osallistunut Kaikkonen avasi tilannetta medialle kokouksen jälkeen.

Myös Unkarin päivämäärä uupuu

Turkki ja Unkari ovat viimeiset Nato-maat, jotka eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä sotilasliitossa. Kaikkonen tapasi kahdenvälisesti myös Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin ja Unkarin puolustusministerin Kristof Szalay-Bobrovniczkyn kanssa. ”Sinänsä ongelmia ei Suomen Nato-jäsenyyden suhteen ole, mutta eipä ole vielä antaa päivämäärääkään. Eli kyllä tässä meiltä edelleen kärsivällisyyttä vaaditaan.”

Kaikkonen kuvasi tilannetta niin, että Unkarin parlamentissa on kovasti asiaa ja muun muassa erilaiset EU-hankkeet työllistävät siellä. ”Esitin totta kai toiveen siitä, että olisi kovin hyvä, jos tämä asia voisi lähiaikoina edetä. Mutta se asia on Unkarin käsissä.”

Kaikkosen mukaan Stoltenberg ja Nato toivovat myös, että Suomi ja Ruotsi ovat mahdollisimman pian Naton jäseniä. Kaikkonen kertoi uskovansa, että Nato tulee osaltaan tekemään työtä asian eteen.

Päivitys 15.11.2022 kello 18.50: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut