Valtiovarainministeriö pyysi pysymään välttämättömissä menoissa – STT:n saaman pohjaesityksen mukaan lisävelkaa tulisi 130 miljoonaa

Hallitus päättää torstaina täydennyksistä ensi vuoden budjettiin. Keskusta haluaisi maatalouteen rahaa, mutta myös muilla on toiveita.

12.11. 13:21

Helsinki

Hallituksen budjettiesitys ensi vuodelle on saamassa täydennyksiä 650 miljoonan euron edestä. Aiemmin syksyllä annettuun talousarvioesitykseen kirjataan ensi viikolla muun muassa budjettiriihessä sovittu 85 miljoonan euron sähkötuki, pilottirahoitus itärajan aitaamiseen sekä Nato-jäsenyyttä varten tarvittavat noin 40 miljoonaa. STT sai valtiovarainministeriön (VM) pohjaesityksen tietopyynnöllä.

Täydennyksestä neuvotellaan vielä hallituspuolueiden kesken, ja päätökset on määrä tehdä torstaina valtioneuvoston istunnossa. Hallituksen sisäiset kiistat esimerkiksi ennallistamisasetuksesta ja saamelaiskäräjälaista näyttävät heijastuvan myös budjetin täydennykseen.

”Valtiontalouden menokehyksen liikkumatila on niukka, joten ministeriöitä pyydetään pidättäytymään muista kuin aivan välttämättömistä määrärahalisäyksiä koskevista ehdotuksista”, valtiovarainministeriö neuvoi syyskuun saatekirjeessään sektoriministeriöille.

Loppusumma on vain reilut sata miljoonaa euroa vähemmän kuin mitä ministeriöt itse esittivät, VM:stä kerrotaan STT:lle.

Täydentävässä talousarviossa ei ole mainintaa keskustan maataloudelle hamuamasta uudesta noin 300 miljoonan euron tukipaketista, koska ministeriön ehdotuksessa sitä ei ollut.

Valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että ei ole täysin poissuljettua, etteikö tukipaketti vielä tulisi osaksi täydentävää budjettia, jos sellainen päädytään antamaan. Kannatusalhossa rämpivälle keskustalle ylimääräinen maataloustukipaketti olisi tervetullut.

Valmistelun taustalla käy kuhina. Hallituslähteiden mukaan keskusta aikoo vaatia 300 miljoonaa euroa maataloudelle. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vaatii taas 700 miljoonaa euroa pahentuneen hoitovelan korjaamiseksi, kertoo Helsingin Sanomat.

Vihreät ja vasemmistoliitto haluavat Helsingin Sanomien mukaan kymmenien miljoonien eurojen edestä vihreän siirtymän rahoja maatalouden päästöjen hillitsemiseen.

Normaalia isompi täydennys

Yleensä täydentävät budjetit ovat suuruudeltaan noin 100–200 miljoonaa euroa, joten ensi viikon paketti on kooltaan poikkeuksellinen. Ensi vuoden täydentävään tehtiin valtiovarainministeriön mukaan tietoisesti normaalia enemmän niin sanottua jakamatonta varausta, koska Nato-jäsenyyteen varautuminen oli tiedossa, samoin sähkötuki ja hintojen kehittymiseen liittyvät epävarmuudet.

Täydentävät budjetit ovat eläneet tällä vaalikaudella. Vuonna 2020 täydentävät määrärahat olivat sata miljoonaa euroa, vuonna 2021 ne olivat vähän yli miljardin ja viime vuonna 152 miljoonaa.

Valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että ministeriön ehdotus budjetin täydennykseksi lisäisi nettolainanottoa noin 130 miljoonaa euroa.

”Eli kun budjettipohja oli se 8,044 miljardia euroa, niin tuon meidän kannan jälkeen se on 8,177 miljardia euroa.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut