Ministeriö sai valmiiksi listan kriittisistä kohteista, joiden sähkönsaanti on turvattava – näitä ehdotetaan

Tarkoituksena on säätää sähköyhtiöitä velvoittava valtion asetus talvikuukausiin mennessä.

Kriittisen kohteiden sähkökatkoksiin pyritään varautumaan uudella asetuksella. Kuvassa voimalinjoja Espoossa viime heinäkuussa.

2.11. 11:54

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on saanut valmiiksi listan kohteista, jotka ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta niin tärkeitä, että niiden sähkönsaanti on turvattava ensisijaisesti myös mahdollisen sähköpulan tai sähkökatkojen aikana ensi talvena.

Listan mukaan tällaisia kohteita ovat muun muassa vesihuoltolaitokset, sähköjärjestelmän osat, kaukolämmön lämpökeskukset, keskeiset kansainväliset lentokentät ja satamat, poliisi- ja pelastuslaitokset ja hätäkeskukset, sairaalat, vankilat sekä keskeiset valtion viranomaiset.

Ministeriö tiedotti keskiviikkona, että se on lähettänyt listan sisältävän asetuksen lausuntokierrokselle.

”Kriittiseksi sähkönkäyttäjäksi määrittely ei tarkoita, ettei kyseisen toimijan sähkönsaanti voisi joissain tilanteissa katketa ja myös kriittisiksi sähkönkäyttäjiksi määritellyt toimijat vastaavat omasta varautumisestaan”, tiedotteessa todetaan.

Lista

Asetus­ehdotuksen kriittiset sähkön­käyttö­paikat

 • huoltovarmuuskriittisten vesihuoltolaitosten keskeiset kohteet

 • häiriöttömän sähköntoimituksen jatkumisen tai palauttamisen kannalta välttämättömät kantaverkonhaltijan, sähkönjakeluverkonhaltijoiden ja sähköntuottajien valvomot, sähköasemat, merkittävät sähkövarastot ja sähköntuotantolaitokset sekä näiden viestintäverkot

 • kaukolämmön keskeisimmät lämpökeskukset ja pumppaamot

 • keskeiset kansainväliset lentokentät

 • maa-, meri-, raide- ja lentoliikenteen keskeiset valvomot

 • poliisi- ja pelastuslaitokset sekä hätäkeskukset

 • sairaalat

 • ulkomaankaupan kannalta keskeiset satamat

 • vankilat

 • viranomaisviestinnän tukiasemat ja näihin liittyvät konesalit, muiden viestintäverkkojen keskeisimmät kohdat sekä oy Yleisradio ab:n käyttämät radiomastot

 • yhteiskunnan johtamisen kannalta keskeiset valtion viranomaiset sekä kuntien johtokeskukset ja evakuointikeskukset sekä niiden varapaikat

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi syyskuun lopulla, että sähköpula on tulevana talvena vakava uhka, ja sähkökatkoksiin on varauduttava muun muassa priorisoimalla yhteiskunnan eri toimintoja.

Saarikko kertoi valmistelun aloittamisesta lokakuun alussa.

Lue lisää: Kaikille tahoille kuntia myöten annettu ohjeistus: kriittinen infra pitää käydä läpi ja turvata, ministeri Saarikko totesi

Tämänhetkisen sähkömarkkinalain perusteluissa sähköyhtiöitä velvoitetaan tekemään suunnitelma, jossa on lueteltu ne kohteet, joissa sähköt pyritään pitämään päällä viimeiseen asti. Tärkeysjärjestys on kuitenkin määritelty nykylaissa kovin laajasti.

Asetus kriittisten sähkönkäyttäjien määritelmästä on lausuntokierroksella 15. marraskuuta saakka. Lausuntoja voi antaa lausuntopalvelu.fi -verkkosivulla.

Esitys viimeistellään saadun palautteen perusteella. Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan marraskuun lopulla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut