Marin Ylellä: Jos muutoksia ei saada läpi, Suomi voi äänestää EU:n ennallistamis­asetusta vastaan

Pääministeri torjuu opposition arvostelun, jonka mukaan hallitus olisi laiminlyönyt vaikuttamisen EU:n ennallistamisasetukseen. Keskustan kanssa syntynyt kiista maastapoistumis­verosta on pääministerin mukaan yllättävä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi, että ennallistamisasetusasian käsittely tulee kestämään pitkään ja voi venyä jopa ensi vuoden yli. Marin kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa lauantaina 29. lokakuuta.

29.10. 11:46

STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) torjui Yleisradion Ykkösaamussa lauantaiaamuna opposition moitteet, että hallitus olisi laiminlyönyt vaikuttamisen EU:n ennallistamis­asetukseen.

Marinin mukaan Suomi on käynyt asiasta aktiivista vuoropuhelua ja saanut asetukseen muutoksia. Suomi on kuitenkin Marinin mukaan edelleen tyytymätön asetuksen metsäpoliittisiin osiin ja sen arvioituihin kustannuksiin Suomelle.

Nykyisten arvioiden mukaan ennallistaminen voisi aiheuttaa Suomelle jopa miljardin euron kustannukset, mikä olisi asukasta kohden EU:n korkein hinta. ”Hallituksen mielestä tämä ei ole kohtuullinen hinta, ja meidän kantaamme on kirjoitettu, että tätä hintaa pitää saada alaspäin”, Marin toteaa Ylelle.

Asetus on herättänyt eripuraa myös hallituksen sisällä, kun vihreät ja vasemmistoliitto ovat kritisoineet muiden hallituspuolueiden linjaa asiassa. Oppositio jätti ennallistamisasetuksesta hallitukselle välikysymyksen torstaina.

Lue lisää: Kiista kohutusta EU:n metsäasetuksesta tiivistyy, päätösten aika on lähellä, mutta vielä lausuntoa ei saatu aikaan – Satonen: Miksi Suomi ei ota oppia Ruotsin-mallista?

Marinin mukaan Suomi voi päättää äänestää koko asetusta vastaan, jos se ei saa Suomelle riittävän hyvää muotoa. Täystorjunta jo etukäteen ei olisi Marinin mukaan oikea ratkaisu, koska se ei edistäisi Suomen vaikuttamismahdollisuuksia.

”Koko asetus ei ole huono, mutta siinä on tiettyjä osia, jotka eivät ole riittävän hyviä.”

Tuumaustauko tarpeen

Sdp:n ja keskustan välejä kiristänyt kiista arvonnousu- tai maastapoistumis­verosta on Marinin mukaan yllättävä, koska veron toteuttamisesta oli jo sovittu hallituksen kesken.

”Tässä ei ole kyse vain yksittäisestä lakiesityksestä vaan periaatteesta, voidaanko luottaa niihin pelisääntöihin, jotka on yhdessä sovittu ja niihin neuvotteluratkaisuihin, jotka on yhdessä sovittu.”

Lue lisää: Pääministeri uskoo uutuusverosta ja EU-asetuksesta nokittelevan hallituksen sopimiskykyyn

Kiistaa on käsitelty viimeksi perjantaina viisikon kesken, Marin kertoi. Ensi viikon istuntotauko eduskunnassa voi Marinin mukaan olla ratkaisun hakemisen kannalta hyödyksi.

”Ehkä tuumaustauko hallituksen sisälle voi tehdä hyvää, että millä tavalla me haluamme tätä työtä tehdä. Itse olen aina edustanut sitä linjaa, että kun jostain sovitaan, vaikka se ei olisi itselle se mieluisin asia, niin niistä sopimuksista pidetään kiinni”, Marin sanoi.

Sopeutusta voitava katsoa

Julkisen talouden tasapainottamisesta ja korkomenojen kasvusta Marin sanoi, että Suomen tilanne on velkasuhteen kannalta parempi kuin monen muun EU-maan.

”Mielestäni on järkevää ottaa velkaa investointeihin”, Marin sanoi.

Ongelma on hänen mukaansa syömävelka, ei rahan käyttäminen talouskasvua edistäviin rakenneuudistuksiin.

”Kyllä myös meno- ja tulosopeutusta pitää voida katsoa, mitä me voimme tehdä lisätäksemme valtion tuloa, mitä me voimme tehdä, jotta meidän menomme eivät olisi niin isoja. Kyllä me tähänkin olemme valmiita.”

Marinin mukaan kyse ei ole sdp:n siirtymisestä leikkurilinjalle, vaan pyrkimyksestä vastuulliseen taloudenpitoon.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut