TEMin hallitusneuvosta vaaditaan vangittavaksi marjanpoimijoihin liittyvässä ihmiskaupparikostutkinnassa

Käräjäoikeus käsittelee vangitsemista sunnuntaina. Olli Soraista epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Poliisi vaatii työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvosta Olli Soraista vangittavaksi epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Sorainen kuvattiin Helsingissä 20. elokuuta 2020.

28.10. 16:48 | Päivitetty 28.10. 20:32

Helsinki

Poliisi vaatii työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvosta Olli Soraista vangittavaksi epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Helsingin käräjäoikeus käsittelee vangitsemista sunnuntaina.

Rikosepäilyt liittyvät laajaan ihmiskaupparikostutkintaan, jossa thaimaalaisten marjanpoimijoiden epäillään joutuneen Suomessa hyväksikäytön uhreiksi. Soraisen pidättämisestä kerrottiin torstaina.

Käräjäoikeuden tietojen mukaan epäiltyjen rikosten tekoaika alkaa vuoden 2019 alusta ja jatkuu tämän viikon keskiviikkoon. Tekopaikkakuntaa ei ole täsmennetty.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi keskusrikospoliisista (KRP) kertoi torstaina tiedotteessa, että lahjuksilla epäillään saadun merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa.

Julkaisemme Soraisen nimen jo esitutkintavaiheessa hänen julkisen tehtävänsä ja asemansa takia.

Ministeri Haatainen: Rikosepäily yllätys ja järkytys

Ihmiskauppatutkinnan keskiössä ovat olleet pohjoissuomalainen marjanhankinta-alan yritys sekä thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen. Soraisen lisäksi tutkinnassa on vangittu kaksi ihmistä, joita epäillään törkeästä ihmiskaupasta. Toinen heistä on lappilaisen marjanhankinta-alan yrityksen Polarica Marjahankinnan toimitusjohtaja Jukka Kristo. Yritys on itse kertonut vangitsemisesta julkisuuteen.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) kertoi perjantaina lähettävänsä Soraiselle kuulemiskirjeen liittyen epäiltyihin virkarikoksiin. Virkamieslain mukaan kuulemisen tulisi tapahtua viikon kuluessa.

TEM:n viestintäjohtaja Matti Hirvola kertoi torstaina, että tieto rikosepäilyistä tuli ministeriölle yllätyksenä ja että selvitys virkamiesoikeudellisista toimista on aloitettu. Sorainen muun muassa johtaa neuvottelukuntaa, jonka tehtävänä on vahvistaa ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisemistä.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) kertoi perjantaina MTV:lle, että Soraiseen kohdistuva rikosepäily tuli hänelle yllätyksenä ja järkytyksenä. Hän totesi, että asia on vakava, ja että ministeriö tukee poliisin tekemää tutkintaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut