Pääministeri uskoo uutuusverosta ja EU-asetuksesta nokittelevan hallituksen sopimiskykyyn

Hallituksen työryhmä selvittää, mitä asioita se ei välttämättä vie eduskuntaan. Marin itse pitää kiinni arvonnousuverosta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastaili opposition kysymyksiin eduskunnan kyselytunnilla 27. lokakuuta Helsingissä. Marin uskoo, että hallitus pystyy sopimaan kiistakysymykset.

27.10. 19:56 | Päivitetty 27.10. 20:11

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo pitävänsä tärkeänä, että kaavailtu arvonnousuvero etenee. Marin sanoo, että asiasta on sovittu hallituskumppaneiden kesken.

"Pidän tärkeänä, että tämä menee eteenpäin. Tämä on yksi esimerkki porsaanreiästä, joka meillä on verotuksessa.”

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on sanonut, että hänen puolestaan vero saisi jäädä tekemättä. Veroa on kritisoitu sen oletetusta pienestä hyödystä sekä haitallisesta mielikuvasta Suomelle.

Marin kertoo pitävänsä tärkeänä, että sovitusta pidetään kiinni.

Varjoviisikko perkaa työsarkaa

Toisaalta pääministeri antaa ymmärtää, että kaikista aiemmin sovituista asioista hallitus ei ehkä pysty pitämään kiinni. Tällä hetkellä ministereistä ja valtiosihteereistä koostuva työryhmä käsittelee, mitä esityksiä hallitus vielä ehtii antaa eduskunnalle.

"Meillä on vielä paljon esityksiä annettavana, ja sen takia nyt tehdään perkausta siitä, mitä priorisoidaan yhdessä ja mitä asioita ei välttämättä eduskuntaan ehditä viemään”, Marin sanoo.

Esitysten pitäisi olla eduskunnassa marraskuun puolivälissä, jotta eduskunta ehtisi varmasti käsitellä ne.

Lue lisää: Talouskasvu on avain velkaantumisen taittamiseksi, sanoo pääministeri Marin – kiistää kritiikin toimien puutteesta

"Pitää luottaa" sopimiskykyyn

Hallituksen sisäisiä ongelmia nähtiin äskettäin myös EU:n ennallistamisasetuksen käsittelyssä. Kun asetusta käsiteltiin eduskunnan kahdessa valiokunnassa, sdp, keskusta ja rkp asettuivat eri kannalle kuin vihreät ja vasemmistoliitto.

Lue lisää: Kiista kohutusta EU:n metsäasetuksesta tiivistyy, päätösten aika on lähellä, mutta vielä lausuntoa ei saatu aikaan – Satonen: Miksi Suomi ei ota oppia Ruotsin-mallista?

Marin vastaa kysymykseen hallituksen toimintakyvystä sanomalla, että koalitiohallituksessa erilaisia näkemyksiä pitää sovittaa yhteen.

"Näin olemme toimineet tähän asti ja pitää luottaa siihen, että kykenemme sovittamaan yhteen erilaisia näkemyksiä vastaisuudessakin.”

Marin sanoo, että pääministerinä hänen tavoitteenaan on, että hallitus jatkaa kautensa loppuun asti. Hän ei lähde spekuloimaan sillä, milloin pääministeri toteaisi hallituksen toimintakyvyn olevan mennyttä.

"Jokainen hallituspuolue omalta osaltaan on joko sitoutunut hallitusyhteistyöhön tai ei ole.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut