Hallinto-oikeus: Kuusamon suurpetokeskuksen eläimiä ei ainakaan vielä siirretä tai lopeteta

Oikeus määräsi avin päätöksen täytäntöönpanokieltoon.

Juuso-karhu kuvattiin Kuusamon Suurpetokeskuksessa kesäkuussa 2018.

27.10. 15:56

Helsinki

Kuusamon suurpetokeskuksen eläimiä ei ainakaan toistaiseksi siirretä tai lopeteta. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on määrännyt aluehallintoviraston päätöksen täytäntöönpanokieltoon.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto peruutti syksyllä suurpetokeskuksen eläintarhaluvan ja määräsi samalla, että eläimet on sijoitettava toisiin eläintarhoihin tai lopetettava lokakuun loppuun mennessä. Suurpetokeskus valitti päätöksestä.

Tänään antamassaan ratkaisussa hallinto-oikeus määräsi avin päätöksen täytäntöönpanokieltoon siihen asti, kunnes valitus on ratkaistu hallinto-oikeudessa.

Lue lisää: Avi peruutti Kuusamon suurpetokeskuksen eläintarhaluvan – eläimet siirrettävä toisiin eläintarhoihin tai lopetettava

Epäkohdat paljastuivat, kun karhuja karkasi

Kuusamon suurpetokeskuksen eläintenhoidon epäkohdat alkoivat tulla alkuvuonna julkisuuteen sen jälkeen, kun keskuksen tarhoista karkasi karhuja. Yksi karhuista hyökkäsi keskuksen johtajan Sulo Karjalaisen kimppuun.

Suurpetokeskus on ollut yleisöltä suljettuna keväästä asti. Kesäkuussa tehdyssä tarkastuksessa viranomaiset arvioivat, että eläinten hyvinvoinnin eteen oli tehty parannuksia. Avi antoi tuolloin suurpetokeskukselle elokuun loppuun asti aikaa korjata epäkohdat. Syyskuun loppupuolella avi totesi, ettei suurpetokeskus ollut kaikilta osin korjannut toimintaansa eläinsuojelulainsäädännön vaatimusten eikä lupaehtojen mukaisesti. Avi peruutti keskuksen eläintarhaluvan ja määräsi, että keskuksessa olevat eläimet tulee joko sijoittaa muihin eläintarhoihin tai lopettaa 31. lokakuuta mennessä. Tämän avin päätöksen hallinto-oikeus määräsi tänään täytäntöönpanokieltoon.

Vireillä myös rikostutkinta

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden hallintotuomari, jutun esittelijä Miia Sipola kertoi viime viikolla, että hallinto-oikeus alkaa käsitellä varsinaista eläintarhaluvan peruuttamista koskevaa valitusta sitten, kun täytäntöönpanon keskeytyspyyntö on ratkaistu.

”Useampi kuukausi käsittelyssä menee. En usko, että tämän vuoden puolella saamme sen ratkaistua”, Sipola kertoi.

Keskuksen eläintenhoidosta on vireillä myös rikostutkinta törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja luonnonsuojelurikoksesta. Poliisi arvioi syyskuussa tutkinnan kestävän vielä kuukausia.

Suurpetokeskus perustettiin 1990-luvun alkupuolella karhunpennuille, jotka olivat menettäneet emonsa ja olisivat muuten menehtyneet luonnossa. Tarhanhoitaja Pasi Jäntti kertoi syyskuussa suurpetokeskuksessa olevan kaikkiaan viisi karhua, neljä ilvestä, kolme koirasutta ja ”kuutisen” poroa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut