Eduskunta hyväksyi aborttia koskevan lain muuttamisen – Hallituspuolue keskustan kolme kansanedustajaa äänesti esitystä vastaan

Uudistuksessa abortin saamista ollaan helpottamassa Suomessa.

26.10. 14:16

Eduskunta on hyväksynyt aborttia koskevan lain muuttamisen äänin 125–41. Tyhjää äänesti yksi ja poissa oli 32 kansanedustajaa.

Hallituspuolue keskustan kolme kansanedustajaa äänesti esitystä vastaan. He olivat Pekka Aittakumpu (kesk), Mikko Kinnunen (kesk) ja Markus Lohi (kesk). Hanna-Leena Mattila (kesk) äänesti tyhjää.

Uudistuksessa abortin saamista ollaan helpottamassa Suomessa. Jatkossa raskauden keskeyttämiseen olisi oikeus raskaana olevan omaan pyyntöön perustuen 12. raskaus­viikon loppuun asti.

Myös 12 viikon jälkeen raskaus voitaisiin keskeyttää raskaana olevan omasta pyynnöstä, jos raskauden jatkuminen tai synnytys vaarantaisi hänen terveytensä tai hengen esimerkiksi sairauden tai ruumiinvian vuoksi.

Aborttilain helpotusten on tarkoitus tulla voimaan aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Uudistuksen taustalla on kansalaisaloite, joka keräsi vaadittavat 50 000 allekirjoitusta syksyllä 2020. Kansalaisaloitteen taustalla oli kampanja nimeltä Oma tahto 2020.

Eduskunnassa kansalaisaloitteesta teki mietinnön sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka puolsi osaa aloitteen tavoitteista.

Valiokunnan mukaan mahdollisimman varhainen keskeytys vähentää esimerkiksi kipuja sekä kipulääkkeiden ja sairaalassa tehtävien operaatioiden tarvetta. Lisäksi valiokunnan mukaan uudistus mahdollistaa käytännössä varhaisemman raskaudenkeskeytyksen.

Valiokunnan kanta ei ollut yksimielinen. Äänestyksessä kaikki paikalla olleet keskustan kansanedustajat eli valiokunnan puheenjohtaja Lohi, Aittakumpu ja Kinnunen sekä perussuomalaisten Petri Huru ja Jari Koskela äänestivät lakiesitystä vastaan ja tekivät mietintöön vastalauseen. He vaativat lain uudistamista kokonaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut