Aurinko pimenee tänään osittain – keskisessä Suomessa paras mahdollisuus tarkkailuun

Auringonpimennystä saa katsoa vain silmät suojattuna.

Osittainen auringonpimennys, kuvattu Helsingissä 10. kesäkuuta 2021.

25.10. 7:32

Suomessa nähdään tänään osittainen auringonpimennys, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Pimennys alkaa noin kello 12.10 ja päättyy puoli kolmen aikaan. Syvimmillään se on noin kello 13.20.

Pimennys on suurimmillaan idässä ja pohjoisessa, muun muassa Utsjoella, Sodankylässä ja Joensuussa. Länsi- ja Etelä-Suomessa pimennys on pienempi. Kuu peittää Auringon halkaisijasta Utsjoella parhaimmillaan 69 prosenttia ja Maarianhaminassa 59 prosenttia.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan paras mahdollisuus auringonpimennyksen tarkkailuun on maan keskiosassa itäpainotteisesti sekä Kainuussa.

”Itäpainotteisesti suuressa osassa maata”, kertoo Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta.

Maan eteläosiin on tiedossa hyvin pilvistä säätä, ja lounaiseen Suomeen ennustetaan sadetta pimennyksen ajalle.

Kaiken kaikkiaan sää on muuttumassa epävakaisempaan ja pilvisempään suuntaan. Pimennyksen aikaan myös selkeämmillä alueilla on mahdollisuus pilvilauttoihin.

”Täysin selkeätä en uskalla tässä kohtaa luvata. Pilvisyys todennäköisesti jonkin verran vaihtelee”, päivystävä meteorologi sanoo.

Ilmatieteen laitoksen ennuste lupaa tälle päivälle osaan Pohjois-Suomea iltapäivästä alkaen myös huonoa ajokeliä jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Eteläisemmässä Suomessa ajokeli saattaa olla aamulla huono kuuraisista teistä johtuen. Useilla merialueilla varoitetaan voimakkaasta tuulesta.

Pimennystä ei välttämättä huomaa

Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoi viime viikolla, että osittaisia auringonpimennyksiä ei yleensä huomaa, jos niitä ei katso suoraan. Auringonpimennys etenee hitaasti, ja ihminen on tottunut siihen, että kirkkaus vaihtelee.

”Mutta jos ottaa vaikka valokuvan ympäröivästä maisemasta samoilla asetuksilla ennen pimennystä ja pimennyksen syvimmällä hetkellä, ja vertaa kuvia toisiinsa, ero on selkeä”, Liljeström vinkkasi.

Auringonpimennystä katsoessa silmät tulee suojata. Auringon infrapunasäteily aiheuttaa verkkokalvolla vaurioita jo muutamassa sekunnissa, eikä vahinkoa huomaa heti, Ursan tiedotteessa muistutetaan.

Silmät voi suojata asianmukaisilla pimennyslaseilla. Myös hitsarinlasi numero 14 suodattaa Ursan mukaan infrapunasäteilyä riittävän hyvin. Kamerat, kiikarit ja kaukoputket on suojattava suodatinkalvolla.

Täydelliseen yli sata vuotta

Auringonpimennys nähdään, kun Kuu menee Maasta katsottuna radallaan Auringon eteen. Tänään nähtävä auringonpimennys ei näy missään päin maailmaa täydellisenä. Suurimmillaan se on Siperiassa, jossa Auringosta jää pimentoon 86 prosenttia.

Täydellinen auringonpimennys on nähty Suomessa edellisen kerran heinäkuussa 1990. Seuraava kerta tapahtuu vasta yli sadan vuoden päästä, lokakuussa 2126.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut