Puolustusministeri Kaikkonen: Nato on tehnyt selväksi, että Suomi on ”jo tukevasti puolustusliiton porstuassa”

Puolustusministeri Antti Kaikkonen puhui puolustusjärjestelmän tulevaisuudesta ja sanoi, että Puolustusvoimien riippuvuus avaruudellisista järjestelmistä kasvaa.

24.10. 13:34

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Suomen Nato-prosessi on sujunut nopeasti, vaikka ”kärsivällisyyttä meiltä edelleen kysytään”.

Kaikkonen puhui aiheesta maanantaina Kouvolan turvallisuuskonferenssissa. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille odotetaan ratifiointeja vielä kahdelta jäsenmaalta, Unkarilta ja Turkilta.

”Liittokunta on kuitenkin tehnyt selväksi, että olemme jo tukevasti puolustusliiton porstuassa. Suomen ja Ruotsin turvallisuudella on Natolle merkitystä myös tarkkailijajäseninä”, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen osallistui esimerkiksi aiemmin lokakuussa Naton puolustus­ministeri­kokoukseen Brysselissä. Suomi ja Ruotsi osallistuivat ensimmäistä kertaa tarkkailijajäsenen asemassa lähes koko ministerikokouksen työhön, ydinaseita koskevaa osuutta lukuun ottamatta.

Kaikkosen mukaan hänelle on tullut ”pitkin matkaa” selväksi, että Suomi ja Ruotsi halutaan sotilasliitto Naton jäseniksi.

Puolustusvoimat riippuvaisia avaruudellisista järjestelmistä

Kaikkonen korosti puheenvuorossaan, kuinka Suomi on kehittänyt puolustustaan uhkalähtöisesti ja pitkäjänteisesti. Suomen puolustusbudjettia on esimerkiksi kasvatettu merkittävästi.

Puolustusvoimien toiminta on yhä enemmän riippuvaista avaruudellisista järjestelmistä, Kaikkonen nosti esiin puhuessaan puolustusjärjestelmän tulevaisuudesta. Hänen mukaansa myös Nato käyttää jaottelua viiteen toimintaympäristöön, joita ovat maa, meri, ilma, kyber ja avaruus.

”Avaruusjoukkoja emme ole Suomeen perustamassa, ainakaan toistaiseksi, mutta sen voin sanoa, että niin Puolustusvoimien kuin muidenkin viranomaisten toiminta on yhä enemmän riippuvaista avaruudellisista järjestelmistä”, Kaikkonen sanoi.

”Tämän vuoksi kehitämme kykyämme avaruuden valvontaan eli avaruustilannekuvan muodostamiseen.”

Viime viikolla kerrottiin, että Suomeen perustetaan oma kansallinen avaruustilannekeskus. Sen on tarkoitus tuottaa tietoa koko yhteiskunnan tarpeisiin, muun muassa puolustushallinnon, tutkimuslaitosten ja yritysten käyttöön.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut