Olkiluodon kolmosreaktorin turbiinilaitoksessa havaittu vaurioita – käynnistys tositarkoituksella todennäköisesti myöhästyy

TVO:n mukaan vaurioilla ei ole vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -voimalaa esiteltiin medialle Eurajoella 5. syyskuuta 2022, oikealla Olkiluoto 1 -voimala.

19.10. 6:16 | Päivitetty 19.10. 11:10

Helsinki

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin turbiinilaitoksessa on havaittu vaurioita, kertoo Teollisuuden Voima (TVO). Vauriot havaittiin huolto- ja tarkastustöiden yhteydessä ydinreaktorin turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen sisäosissa.

Yhtiön mukaan asialla on todennäköisesti vaikutusta reaktorin koekäytön etenemiseen ja säännöllisen sähköntuotannon aloittamiseen. Aikatauluarvio selvinnee TVO:n mukaan lähipäivinä. Aiemmin on ilmoitettu, että Olkiluodon kolmosreaktorin säännöllinen sähköntuotanto alkaa 14. joulukuuta.

”Meidän pitää ensin saada selville näiden vaurioiden syy ja vesipumppujen korjaustapa. Kun näistä ollaan vähänkin viisaampia, annamme aikatauluarvion”, kertoo TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho.

TVO kertoo tiedotteessaan, että turbiinilaitoksen syöttövesipumpuilla pumpataan vesi höyrystimiin syöttövesitankista. Pumppujen vaurioilla ei ole yhtiön mukaan vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Lue lisää: Tältä näyttää nyt Suomen ehkä odotetuimmassa laitoksessa – Lue kaikki oleellinen Olkiluoto 3:sta: ympärillä aseistetut vartijat, kestää lentokoneen törmäyksen

Reaktori pysäytettiin viime viikolla suunnitellusti

Ahon mukaan syöttövesipumput asennettiin laitokselle jo vuosia sitten, ja ne ovat olleet käytössä koko koekäytön ajan. Tiedossa ei vielä ole, milloin vauriot ovat syntyneet.

Olkiluodon kolmosreaktori on ollut maaliskuusta alkaen koekäytössä ja tuottanut sähköä valtakunnan verkkoon. Kolmosreaktori pysäytettiin viime viikolla, eikä se ole sen jälkeen tuottanut sähköä.

Ahon mukaan viime viikon keskeytys oli suunniteltu. Tuotanto keskeytettiin suunniteltuja testejä ja muun muassa syöttövesipumppujen huolto- ja tarkastustöitä varten.

”Ensinnäkin oli syöttövesipumppuihin liittyvä testikokonaisuus, sitten toteutettiin reaktorin pikasulkutesti. Tätä aikaa hyödynnettiin myös huolto-, tarkastus- ja korjaustöihin mitä laitoksella on, ja näiden yhteydessä sitten havaittiin syöttövesipumppujen sisäosissa vaurioita joita nyt selvitellään.”

Viime viikolla kerrottiin, että sähköntuotantoa jatkettaisiin keskeytyksen jälkeen lokakuun lopulla. Nyt tämä aikataulu saattaa muuttua.

Ennen kuin säännöllinen sähköntuotanto päästään aloittamaan, pitää laitoksella Ahon mukaan suorittaa vielä useampia täyden tehon testejä.

Kolmosreaktorin piti aikanaan aloittaa sähköntuotanto vuonna 2009, mutta rakennustyöt ovat viivästyneet merkittävästi.

Päivitys 19.10.2022 kello 10.24: Lisätty uutiseen TVO:n viestintäpäällikköJohanna Ahon kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut