Ulkoministeriön konsuli­päällikkö: Suomeen saattaa jäädä tuhansia venäläisiä, vaikka viisumit umpeutuvat – rajalla rauhallista

Uudet venäläisten viisumirajoitukset tulivat voimaan keskiyöllä.

Liikennettä Vaalimaan raja-asemalla Virolahdessa 28. syyskuuta.

30.9. 8:28 | Päivitetty 30.9. 13:05

Helsinki

Suomeen saattaa jäädä vielä joitain tuhansia venäläisiä oleskelemaan vielä sen jälkeen, kun heidän turistiviisuminsa menevät umpeen, arvioi ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner.

”Viisumi on tarkoitettu lyhytaikaista oleskelua varten. Kun se umpeutuu, henkilön pitää poistua Suomesta”, hän sanoo.

Tanner painottaa kuitenkin uutistoimisto STT:lle, että kyseessä on arvio.

”Varsinkin tässä liikekannallepanotilanteessa tulee ihmisiä, jotka turistiviisumien umpeutuessa ovat jo Suomessa ja etsivät keinoa jäädä maahan”, sanoo Tanner ja jatkaa:

”Kuinka suuri se joukko tulee olemaan, niin siinä on todella monta muuttujaa. – – Suuruusluokka on, että puhutaan tuhansista ihmisistä.”

Suomi on päättänyt rajoittaa venäläisten maahanpääsyä. Perjantain vastaisena yönä voimaan astuneella muutoksella pyritään lopettamaan Venäjän kansalaisten matkustaminen turistiviisumeilla Suomeen ja edelleen muihin maihin.

Noin sata tuhatta monikertaviisumia voimassa

Perjantaina puolilta öin voimaan astunut päätös tarkoittaa konsulipäällikkö Tannerin mukaan myös sitä, että Suomi kumoaa turismitarkoituksella myönnetyt monikertaviisumit, joiden nojalla Venäjän kansalaiset yrittävät ylittää rajan.

Monikertaviisumilla tarkoitetaan viisumia, jonka avulla Suomeen on voinut saapua useita kertoja.

Tannerin mukaan monikertaviisumeja on tällä hetkellä voimassa noin sata tuhatta. Määrä tulee pienenemään, koska uusia ei enää juuri myönnetä ja jo myönnetyt viisumit umpeutuvat.

Viisumin umpeuduttua Venäjän kansalaisen pitäisi Tannerin mukaan olla yhteydessä Suomen viranomaisiin, jos tämä haluaa jäädä vielä maahan. Sisäministeriön mukaan Suomesta pitäisi maahan jäämistä varten hakea joko oleskelulupaa tai kansainvälistä suojelua.

Valtioneuvoston torstaina tekemän periaatepäätöksen mukaan Suomeen voi tulla Venäjältä esimerkiksi perhesyistä tai lyhytaikaista työntekoa varten. Suomen rajalla voi hakea myös turvapaikkaa.

Noin puolelta viime yönä Kaakkois-Suomen rajalle tulleista venäläisistä evätty pääsy Suomeen

Liikenne Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla oli rauhallinen viime yönä, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartiosto. Puolenyön ja aamuviiden välillä tapahtui noin 380 maahantuloa Venäjältä Suomeen alueen rajanylityspaikoilla, kertoi Kaakkois-Suomen rajavartioston viestintäsihteeri Enni Matikainen STT:lle. Maahantulijoiden joukossa voi olla myös muita kuin venäläisiä.

Yön aikana raja-asemille tulleiden Venäjän kansalaisten maahan pääsystä noin 40–50 prosenttia on evätty, arvioi Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari.

”Emme tilastoi epäämisten suhdetta verrattuna muuhun rajaliikenteeseen, joten kyseessä on karkea arvio”, Lukkari sanoo.

Venäläisten viisumeja koskevat rajoitukset astuivat voimaan puolilta öin. Rajoituksilla pyritään estämään Venäjän kansalaisten matkustaminen Suomeen turistiviisumeilla ja kauttakulku muihin maihin Suomen kautta.

Venäjältä Suomen raja-asemille saapuvien venäläisten määrä tulee Lukkarin mukaan todennäköisesti kääntymään laskuun viiveellä.

”Osa matkustajista luopuu aikeistaan tulla Suomeen, kun he kuulevat uusista rajoituksista. Tieto ei kuitenkaan tavoita heti kaikkia.”

Epäämisten määrä tulee pysymään Lukkarin mukaan korkeana tulevan viikonlopun ajan. Kun tieto rajoituksista leviää venäläisten keskuudessa, määrä voi lähteä laskuun.

Muutamien satojen metrien jonot

Lukkari ennustaa Kaakkois-Suomen rajalle perjantaille tasaista tulijoiden virtaa Venäjän suunnalta. Tulijoiden kokonaismäärää ja jonotusaikaa on kuitenkin tässä vaiheessa vaikea arvioida.

”Jonotusajat riippuvat paljon siitä, kuinka paljon matkustajien maahan pääsyn epäämisiä tulee. Niiden käsittelyssä kestää, mikä taas näkyy jonojen pituudessa.”

Kaikilla Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla oli Lukkarin mukaan ennen puoltapäivää muutamien satojen metrien pituiset jonot. Liikennettä säännöstellään tarvittaessa, jos jonot uhkaavat kasvaa liian pitkiksi.

Turvapaikkaa ja tilapäistä suojelua hakeneiden määrät eivät ole kasvaneet viime päivinä merkittävästi. Torstaina Kaakkois-Suomen raja-asemilla ei ollut yhtäkään turvapaikanhakijaa, ja tilapäistä suojelua haki 39 ihmistä.

Jos henkilö hakee turvapaikkaa raja-asemalla, maahan pääsyä ei Lukkarin mukaan evätä. Rajavartiolaitos ottaa vastaan turvapaikkahakemuksen, ja turvapaikkaprosessi aloitetaan. Sen jälkeen henkilö ja hakemus siirtyvät maahanmuuttoviraston käsittelyyn.

Suomeen saapui torstaina noin 5 300 Venäjän kansalaista

Suomeen saapui torstaina maarajan ylitse vajaat 5 300 venäläistä, kertoo Rajavartiolaitos. Maasta poistui saman päivän aikana noin 3 300 venäläistä.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta saapui eilen 4 600 Venäjän kansalaista, Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoo Twitterissä. Määrä oli reilut 300 enemmän kuin keskiviikkona, mutta vajaat 1 400 vähemmän kuin viikkoa aikaisemmin.

Suomesta lähti samojen rajanylityspaikkojen kautta eilen noin 2 800 Venäjän kansalaista. Luvut ovat lähes samat kuin toissapäivänä ja viikko sitten.

Tilapäistä suojelua haki Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla eilen 39 ihmistä, ja turvapaikanhakijoita ei ollut yhtään. Myöskään väärennettyjä asiakirjoja ei havaittu eilen näillä raja-asemilla.

Päivitys 30.9.2022 klo 10.43: Lisätty Suomea koskevat Rajavartioston luvut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut