TVO: Olkiluoto 3 toimii ensimmäistä kertaa täydellä teholla

Reaktori tuottaa noin 19 prosenttia Suomen sähköstä.

Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -voimalaa esiteltiin medialle Eurajoella 5. syyskuuta 2022. Kuvassa Olkiluoto 3:n turbiinihalli. Ison sinisen kuvun sisällä on kolme matalapaineturbiinia. Oikealla oleva pienempi sininen on generaattori, jossa sähköä tehdään

30.9. 7:38 | Päivitetty 30.9. 12:11

Aamulehti

Olkiluoto 3:n koekäyttö on edennyt ensimmäistä kertaa täydelle sähköteholle, kertoo Teollisuuden Voima oyj (TVO). Reaktorin sähköteho on noin 1 600 megawattia, ja se tuotti perjantaiaamuna noin 19 prosenttia Suomen sähköstä.

Yhteensä Olkiluodon kolmen reaktorin osuus Suomen sähköntuotannosta oli noin 40 prosenttia.

Lue lisää: Tältä näyttää nyt Suomen ehkä odotetuimmassa laitoksessa – Lue kaikki oleellinen Olkiluoto 3:sta: ympärillä aseistetut vartijat, kestää lentokoneen törmäyksen

Jatkossa Olkiluodossa tuotetun ydinsähkön osuus on Olkiluoto 3:n säännöllisen sähköntuotannon alettua noin 30 prosenttia Suomen sähkön tarpeesta.

”Olemme tänään saavuttaneet historiallisen tärkeän lukeman tuotantotauluumme. Keskitymme nyt tekemään koekäyttöohjelman mukaiset testit loppuun ja pääsemään säännölliseen sähköntuotantoon joulukuussa”, kertoo tuotantojohtaja Marjo Mustonen tiedotteessa.

Perjantain tuotantoennusteen mukaan Olkiluoto 3 tuottaa sähköä lähes 1 600 megawatin teholla ainakin lauantain ja sunnuntain vastaiseen yöhön saakka.

TVO:n mukaan jäljellä on vielä kymmenen laitosyksikön tehoon vaikuttavaa testikokonaisuutta, joita on testattu alemmilla tehotasoilla yhtä lukuun ottamatta.

Tulevissa testeissä tehoa pudotetaan tai tuotanto keskeytetään

Osassa tulevista testeistä laitosyksikön tuotanto joko keskeytetään suunnitellusti tai tehoa alennetaan alemmille tehotasoille.

Täysin uusi koe on kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa yhteistyössä tehtävä niin sanottu lähivikakoe, jossa kantaverkon testialueella aiheutetaan lyhyt oikosulku. Lisäksi täydellä teholla suoritetaan lukuisia testejä, joilla ei ole vaikutusta reaktorin sähkötehoon.

Aiemmin koekäytön aikana reaktori on pudonnut useasti pois sähköverkosta muun muassa turbiinihäiriön vuoksi.

Euroopan suurin sähköntuotantolaitos

TVO:n mukaan Olkiluoto 3 on nyt Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin sähköntuotantolaitos.

Eurooppaa koettelevan energiakriisin vuoksi Olkiluodon kolmosyksikön kaupallisen käytön alkamiseen kohdistuvat suuret odotukset. Erityisesti tuleva talvi tuo energialle tarvetta.

Reaktori on pahasti myöhässä aikataulustaan, sillä alun perin sen piti valmistua vuonna 2009. Eri viivästyksiä on uutisoitu rakentamisen aikana lähes kaksikymmentä.

Olkiluoto 3:n viivästymisten suurimpia syitä ovat turvallisuusstandardien päivittäminen tähän päivään ja viranomaisten suorittama laadun varmistaminen. Euroopassa ei ole rakennettu ydinvoimaloita pitkään aikaan, ja tarve turvallisuuskäytäntöjen päivittämiselle on ollut aiheellista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut