Suomeen voi tulla jopa 20 000 ihmistä itärajan kautta viikonlopun aikana – Rajavartiolaitos: Kutsuntaikäiset miehet pystyvät poistumaan Venäjältä vielä vapaasti

Itärajan ylitysten määrät ovat kasvaneet sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti kansalaisten osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkoaamuna.

Janis Laizans/REUTERS

24.9. 15:56 | Päivitetty 25.9. 12:14

STT

Suomeen voi tulla viikonlopun aikana noin 15 000–20 000 ihmistä itärajan kautta, arvioi Rajavartiolaitos STT:lle. Rajanylittäjien määrät eivät kuitenkaan yllä vielä koronapandemiaa edeltävien vuosien tasolle.

”Maarajan ylittäjien tarkan määrän ennustaminen on nykytilanteessa kuitenkin erittäin vaikeaa, Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö”, eversti Matti Pitkäniitty sanoo.

Suomen maarajan ylitti perjantaina Rajavartiolaitoksen mukaan 7 667 ihmistä. Normaalina perjantaina ylittäjiä on Pitkäniityn mukaan ollut noin kuusituhatta.

”Lauantaina voi saapua jopa 10 000 venäläistä Suomeen. Sunnuntai on tyypillisesti rauhallisempi päivä.”

Rajavartiolaitos seuraa ylittäjien määrää vuorokausitasolla. Liikenne rajanylityspaikoilla on kuitenkin jatkunut Pitkäniityn mukaan vilkkaana.

Itärajan ylitysten määrät ovat kasvaneet sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti kansalaisten osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkoaamuna. Tarkoituksena on saada lisää sotilaita Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi perjantaina hallituksen valmistelussa olevasta periaatepäätöksestä, jonka nojalla voidaan rajoittaa venäläisten maahantuloa. Uudet rajoitukset voisivat astua voimaan ensi viikolla.

Lue lisää: Ministeri Haavisto: Venäläisten turistimatkat voidaan estää jatkossa kokonaan, rajoitukset voimaan ensi viikolla

Vaalimaa on suosituin rajanylityspaikka

Matkustajajonot olivat lauantaina keskipäivällä pisimmät Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikoilla, kertoi Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen johtokeskus STT:lle. Sen sijaan esimerkiksi Vaalimaan jonot olivat lyhyemmät verrattuna perjantaihin.

Tilanne rajoilla elää johtokeskuksen mukaan kuitenkin jatkuvasti. Rajavartiolaitoksen Pitkäniitty myös muistuttaa, että Suomeen jonottavat matkustajat ovat joutuneet ensin ylittämään Venäjän puolisen rajanylityspaikan.

”Siellä voi olla pidemmät jonot, mutta meillä ei ole sinne suoraa näkyvyyttä. Kuulemme jonotusajasta tänne tulevilta matkustajilta.”

Vaikka jonot olivat lauantaipäivänä pidemmät Nuijamaalla ja Imatralla, on Vaalimaa ollut Pitkäniityn mukaan kaikkein suosituin rajanylityspaikka koronapandemian alusta lähtien. Sieltä matkustetaan tyypillisesti Helsinkiin, muualle pääkaupunkiseudulle tai muualle Eurooppaan. Nuijamaan ja Imatran liikenne suuntautuu Etelä-Karjalaan.

Venäjä ei vaikuta rajoittavan kutsuntaikäisten miesten poistumista maasta

Rajavartiolaitoksessa ei ole havaittu, että rajanylityspaikoilla olisi nyt vähemmän niitä, jotka kuuluvat Venäjän osittaisen liikekannallepanon piiriin.

”Näitä ikäluokkia edustavia miehiä on selvästi matkustajien joukossa. Voidaan siis hyvin todeta, että näitä ihmisiä poistuu nyt Venäjältä”, Pitkäniitty arvioi.

Venäjä ei vaikuta Pitkäniityn mukaan rajoittavan miesten poistumista maasta Suomen itärajalla. Esimerkiksi vuorobusseissa olevat matkustajat eivät ole raportoineet, että niistä olisi poistettu ihmisiä ennen Venäjän puolen rajanylityspaikan läpi ajamista.

Suomen Rajavartiolaitos ei ole myöskään huomannut laittomia maaston kautta tehtäviä rajanylityksiä viime päivien aikana.

”Toki sitä on voitu yrittää niin, että he ovat jääneet kiinni jo Venäjän puolella, mutta edes tällaista ei ole havaittu”, Pitkäniitty huomauttaa.

Maastorajojen valvontaa säädetään uhkakuvien mukaan, kertoo Pitkäniitty. Hän ei kuitenkaan kommentoinut STT:lle, onko valvontaa kiristetty viime päivinä.

Rajavartiolaitos ei ole myöskään havainnut väärennetyillä matkustusasiakirjoilla matkustamisen lisääntyneen sen jälkeen, kun liikekannallepanosta ilmoitettiin. Turvapaikkahakemukset rajalla ovat jääneet päivittäin yksittäisiin tapauksiin.

”En ole huolissani”

Pitkäniitty muistuttaa, että rajan tilanteen kehitystä on nyt vaikea ennustaa. Rajavartiolaitoksella on kuitenkin hänen mukaansa tarpeeksi kapasiteettia tulijoiden käsittelyyn.

”Kaikille saapujille tehdään huolelliset tarkastukset, jotta mahdolliset uhkatapaukset, kuten rikolliset”, saadaan poimittua pois.

Tilanne rajalla voi vaikeutua Pitkäniityn mukaan paljon, mutta se ei ole hänen mielestään ongelma. Kaikkiin mahdollisiin muutoksiin on varauduttu.

”Rajavartiolaitos pysyy valppaana ja hereillä, kun tilanne on epämääräinen. En ole huolissani.”

Oikaisu 25.9.2022 kello 12.13: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Suomen hallitus antoi perjantaina periaatepäätöksen siitä, että viranomaiset voivat estää turistiviisumilla pyrkivien venäläismatkailijoiden liikkumisen rajan yli. Todellisuudessa ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi hallituksen valmistelevan periaatepäätöstä asiasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut