Rajaliikenne vilkastui Suomen ja Venäjän rajalla – keskiviikkona rajan ylitti lähes 5 000 venäläistä

Maahan saapuvien liikenne oli torstain vastaisena yönä Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla normaalia vilkkaampaa.

Vaalimaan rajanylityspiste vilkastui keskiviikkona.

22.9. 9:17 | Päivitetty 22.9. 11:28

RAJALIIKENNE vilkastui torstain vastaisen yön aikana Itärajalla. Maahan saapuvien liikenne oli Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla normaalia vilkkaampaa, kertoo rajavartiolaitos kertoo viestipalvelu Twitterissä. Torstaina aamulla rajaliikenne on jatkunut vilkkaana.

Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty kertoo Twitterissä, että keskiviikkona rajan yli saapui yhteensä 4 824 Venäjän kansalaista. Verrattuna edeltävän viikon keskiviikkoon saapuvien määrä oli normaalia suurempi. Tuolloin rajan ylitti 3 133 venäläistä. Kansalaisuus tiedetään, koska rajalla tarkastetaan passit.

Torstaina aamulla tulijoiden profiilista ei ollut vielä tarkempaa tietoa. Rajaviranomainen on kuitenkin tekemässä selvitystä muun muassa kansainvälistä suojelua hakeneiden määrästä sekä tehtyjen maahan pääsyn epäämisten määrästä.

KAAKKOIS-SUOMEN rajavartiosto vastaa Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspisteistä. Näillä pisteillä rajanylitysmäärät ovat yleensäkin vilkkaampia kuin esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa.

”Eilinen määrä oli kuitenkin viikonloppu­liikennettä pienempi. Resurssit sekä infra riittää hyvin. Tilanne hallinnassa”, Pitkäniitty kirjoitti Twitterissä.

HS:lle hän täsmentää, että verrattuna esimerkiksi rajoilla vilkkaaseen joulunaikaan, rajoilla oli keskiviikkona vielä rauhallista.

”Pystymme hyvin huolehtimaan siitä tehtävästä, joka rajavartiolaitoksella on.”

Rajoilla tehdään päivittäin tarkastuskapasiteetin sopeuttamista liikennemääriin.

”Toisin kuin lentoliikenteessä, rajalle saavutaan henkilöautolla. Emme koskaan tiedä etukäteen, paljonko maahan saapuu ja lähtee. On normaalia arkipäivän työtä säädellä tarkastuskapasiteettia niin, ettei jonoja pääse syntymään mutta että pystymme tekemään huolella kaikki tarkastukset.”

RAJAVIRANOMAINEN kertoi jo keskiviikkona aamulla olevansa varautunut siihen, että rajalle saattaa saapua aiempaa enemmän ihmisiä. Taustalla on Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskiviikkoaamuna antama määräys osittaisesta liikekannallepanosta.

Lue lisää: Brittitiedustelu: Liike­kannalle­panolla Venäjä käytännössä myöntää, ettei kukaan enää halua lähteä Ukrainaan vapaa­ehtoisesti

Pitkäniitty ei lähde arvailemaan sitä, millaiseksi liikenne torstain mittaan kehittyy.

”Keskiviikko oli vain yksi otos rajaliikenteestä, ja yhden päivän perusteella ei kannata vielä hypätä liian pitkälle meneviin johtopäätöksiin. Tilanne on ilman muuta sillä tavalla herkkä, että monenlaiset kehityskulut ovat mahdollisia.”

Tilanteen kehittymistä rajalla seurataan Pitkäniityn mukaan erittäin herkästi ja pyritään reagoimaan mahdollisiin käänteisiin etupainotteisesti.

”Tunnistamme sen, että tilanteeseen liittyy tavallista enemmän epävarmuustekijöitä”, hän sanoo.

Moni venäläinen joutuu tällä hetkellä tekemään päätöksiä rajoitetuilla tiedoilla. Pitkäniitty arvioi, että edessä on ”huojuntaa ja huhuihin reagoimista”.

Rajaviranomaisilla fokus on kuitenkin omassa työssä: sen tarkastamisessa, ketä tulee Suomeen, millä asialla ja miksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut