Vesa-Matti Loiri siunattiin lepoon Helsingin Johanneksenkirkossa – "Vesku oli läsnä alusta loppuun"

Siunaustilaisuutta sävyttivät rakastetun taiteilijan omat toiveet niin kirkon, musiikin kuin Raamatun jakeiden osalta.

Taiteilija Vesa-Matti Loirin arkku saapui siunaustilaisuuteen Johanneksen kirkkoon tiistaina 20. syyskuuta.

20.9. 6:18 | Päivitetty 20.9. 19:45

Helsinki

Taiteilija Vesa-Matti Loirin siunattiin tiistaina haudan lepoon Johanneksenkirkossa Helsingissä. Omaisten toivomuksesta siunaus tapahtui läheisten ja kutsuvieraiden läsnä ollessa.

Siunauksen toimitti piispa Teemu Laajasalo. Siunauspuheessaan hän muisteli viimeistä tapaamistaan Loirin kanssa kymmenen päivää ennen tämän kuolemaa.

”Puhuimme maallisia ja taivaallisia sekä kävimme läpi Veskun toiveita koskien tätä päivää. Päivää, jonka määrää hän ei vielä silloin tiennyt. Päivää, johon hän jo kuitenkin valmistautui. Hän halusi, että siunaisin hänet nimenomaisesti tässä Johanneksenkirkossa, koska hänelle juuri tämä kirkko on erityisen kaunis ja siihen liittyy hänelle tärkeitä muistoja”, Laajasalo sanoi.

Tapaamisessa Loiri oli puhunut myös elämän taakoista. Siitä, että vaikka kuolema ei pelottanut, Loiri tunsi, että hänellä oli kuormaa kannettavanaan.

”Kun olin kuunnellut, tuntui, että kaikki on jo puhuttu. Sitten sanoin hiljaa itsekseni Raamatun jakeen: ”Missä synti on tullut suureksi, siellä on armo tullut ylenpalttiseksi””, Laajasalo sanoi.

Loiri oli hänen mukaansa pyytänyt toistamaan lauseen yhä uudestaan ja uudestaan.

”Ja (hän) vannotti, että tuo lause pitää ehdottomasti sanoa tänään täällä kirkossa”, Laajasalo sanoi.

Ortodoksisen rukouksen vainajan puolesta toimitti isä Heikki Huttunen.

Jenni Haukio saapui Loirin siunaustilaisuuteen. Presidentti Sauli Niinistö on YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa.

Kuvassa Jorma Uotinen ja Pirkko Saisio.

Urkumusiikista Peggyyn

Puheessaan Laajasalo kuvaili Loiria monilahjakkaaksi. Monipuolisuus näkyi myös siunauksen ohjelmassa, jossa esiin pääsivät erityisesti musiikki, mutta myös näyttämötaide. Tulkitsijoina kuultiin Loirin ystäviä

Esko Salminen esitti kirkossa Prosperon monologin William Shakespearen näytelmästä Myrsky.

”Meidät on tehty samasta aineesta kuin unelmamme. Ja uneen päättyy tämä elämämme”, Salminen päätti painokkaan esiintymisensä.

Musiikkinumerot ulottuivat hengellisestä kevyeen musiikkiin. Kenties yllättävimpänä numerona kuultiin Loirin omasta toiveesta Samuli Edelmannin esittämä Peggy.

”Itse en olisi tarjonnut tätä kappaletta tähän tilaisuuteen, mutta kun maestro käski, niin käskyä on noudatettava”, Edelmann pohjusti esitystä.

Kirkossa esiintyivät lisäksi muun muassa Jenni Vartiainen, Lenni-Kalle Taipale, Jukka Perko ja Olli Ahvenlahti. Saattosoittona kuultiin Eino Leinon runoon sävelletty Nocturne, jonka moni tuntee juuri Loirin versiona.

”Musiikki oli hyvin Veskua”, totesi näyttelijä Heikki Kinnunen STT:lle siunauksen jälkeen.

Näyttelijä Esko Roine puolestaan luonnehti tilaisuutta kauniiksi ja koskettavaksi.

”Vesku oli läsnä alusta loppuun, kuvaili Loirin pitkäaikainen ystävä”, yrittäjä ja kirjailija Lenita Airisto tilaisuutta jälkeen päin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) saapui siunaustilaisuuteen.

Laulaja ja muusikko Paula Vesala.

Saattamasa kulttuuri- ja urheiluväkeä

Hautajaisvieraita osallistui siunaustilaisuuteen noin 150. Heidän joukossaan olivat muun muassa presidentin puoliso Jenni Haukio, pääministeri Sanna Marin (sd) ja tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk). Marin ja Honkonen laskivat tilaisuudessa valtioneuvoston seppeleen.

Haukio laski seppeleen häneltä ja presidentti Sauli Niinistöltä, joka oli New Yorkissa YK:n yleiskokouksessa. Presidenttiparin muistosanoissa kuvailtiin Loirin koskettaneen suomalaista sielua syvältä.

Näyttelijä Jasper Pääkkönen kuvattiin, kun hän saapui siunaustilaisuuteen.

Laulaja Paula Koivuniemi kuvattiin Johanneksen kirkon edustalla.

Lenita Airisto saapui liikuttuneena Johanneksen kirkkoon Vesa-Matti Loirin siunaustilaisuuteen.

Johanneksenkirkossa oli myös suuri joukko kulttuuri- ja urheiluelämän edustajia. Paikalla olivat muun muassa tanssija ja koreografi Jorma Uotinen, kirjailija Pirkko Saisio, yrittäjä ja kirjailija Lenita Airisto, ammattiuran lopettanut jalkapalloilija Jari Litmanen, jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen, laulaja Paula Koivuniemi, nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Viren, näyttelijä Heikki Kinnunen ja näyttelijä Jasper Pääkkönen.

Muun muassa näyttelijänä, muusikkona ja koomikkona tunnettu Loiri kuoli 10. elokuuta. Loiri oli kuollessaan 77-vuotias.

Loirin arkku kannettiin ruumisautoon siunaustilaisuuden päätteeksi. Kantajiin lukeutuivat Loirin poika Sampo, elokuvatuottaja Markus Selin, ohjaaja Aleksi Mäkelä sekä Loirin manageri Pete Eklund.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut