Hoitajat vastustivat uutta lakia Helsingin keskustassa – ”Täysin käsittämätön kokonaisuus”

Helsingin Kansalaistorille odotettiin satoja sairaanhoitajia ja lähihoitajia vastustamaan hallituksen suunnitelmia rajoittaa hoitajien lakko-oikeutta.

Hoitajajärjestöt Super ja Tehy osoittivat mieltään uutta potilasturvallisuuslakia vastaan perjantaina 16. syyskuuta Helsingissä.

16.9. 10:54 | Päivitetty 16.9. 12:39

Hoitajat kokoontuivat perjantaina aamupäivällä osoittamaan mieltään Helsingin keskustaan Kansalaistorille. Mielenosoituksessa vastustettiin hallituksen suunnitelmia rajoittaa hoitajien lakko-oikeutta valmistella olevalla potilasturvallisuuslailla.

Ammattiliitot Tehy ja Super järjestivät Meidän kaikkien asia -nimellä kulkevan mielenilmauksen Kansalaistorilla kello 11 alkaen.

Lue lisää: Hallitus on päässyt sopuun potilas­turvallisuus­laista – HS: Hoitajien uhkasakot poistettiin laista

Hoitajajärjestöt korostivat, että perjantain mielenilmaus oli suunnattu erityisesti eduskuntaa ja päättäjiä kohtaan.

”Pakkotyölaki on täysin käsittämätön kokonaisuus. Meidän alaa halutaan kyykyttää toisin kuin mitään muuta”, toteaa puheenjohtaja Millariitta Rytkönen Tehystä.

Mielenosoittajat vastustavat hallituksen suunnitelmia rajoittaa hoitajien lakko-oikeutta.

Rytkösen mukaan potilasturvallisuuslain säätäminen osoittaa, että työtaistelua valmistelevat hoitajat ovat korvaamattomia. ”Silti heille maksetaan 2 600 euroa kuussa”, Rytkönen sanoo.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola korostaa, miten hoiva-ala on naisvaltainen. ”On käsittämätöntä, että naisvaltaista alaa kyykytetään tällä tavalla”, hän sanoi.

Eduskuntatalon portaille hoitajien viestiä tuli kuulemaan päättäjistä muun muassa pääministeripuolue sdp:tä edustava Hussein Al-Taee. Kansanedustaja joutui keskeyttämään puheensa pariinkin kertaan väkijoukon huutaessa muun muassa ”Missä on Sanna?” sekä ”Tekoja, ei sanoja”.

”Nyt riittää”, julisti erään mielenosoittajan kyltti.

”En olisi ikinä uskonut”

Superin Paavola arvioi mielenilmauksessa myös, että hallitus pyrkisi potilasturvallisuuslailla murtamaan suomalaisen neuvottelukulttuurin.

”En olisi ikinä uskonut, että hallituksessa on duunaripuolue ja tällaista tapahtuu”, Rytkönen sanoi Ylen haastattelussa.

Moni on ollut huolissaan, kun muun muassa joitakin teho-osastoja on uhannut sulkeminen. Hoitajajärjestöjen puheenjohtajat siirsivät vastuuta päättäjien suhteen. Heidän mukaansa syytä huoleen onkin, sillä päättäjät ovat alibudjetoineet sote-alan.

Keskiviikkona Helsingin käräjäoikeus kielsi tiettyjen sairaanhoitopiirien tehohoitoon kohdistuvien lakkojen aloittamisen väliaikaisella päätöksellä, sakon uhalla.

Hoitajien työkiistaa on ratkottu pitkään. Julkisen alan hoitajat ovat olleet ilman työehtosopimusta maaliskuusta alkaen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut