Oppositio hiillosti Marinia venäläisten turistiviisumeista: "Hallitus yrittää piiloutua EU:n selän taakse"

Kyselytunnilla oppositiopuolueet tivasit hallitukselta muun muassa siitä, mitä hallitus aikoo tehdä venäläisten turistiviisumien suhteen.

Pääministeri Sanna Marin (SDP) puhuu eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 15. syyskuuta 2022.

15.9. 16:06 | Päivitetty 15.9. 20:36

Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus tivasivat torstaina eduskunnan kyselytunnilla pääministeri Sanna Marinilta (sd) vastauksia siihen, mitä hallitus aikoo tehdä venäläisten turistiviisumien suhteen.

Hallitus on rajoittanut venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää tuntuvasti syyskuun alusta alkaen, mutta ei ole kieltänyt venäläisturisteilta viisumeita kokonaan. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi tiistaina Ilta-Sanomille, että Suomen tulkinnan mukaan viisumikielto edellyttäisi EU:n yhteistä päätöstä.

Perussuomalaisten Olli Immonen sanoi kyselytunnilla, että suomalaisena häntä hävettää ”hallituksen haluttomuus” estää venäläisten huvimatkailua Suomeen.

”Miksi ette lopeta kokonaan turistiviisumien myöntämistä venäläisille? Immonen kysyi.”

Marin sanoi keskustelleensa asiasta viime viikolla EU:n sisäasiainkomissaari Ylva Johanssonin kanssa ja kertoneensa, että Suomi toivoo yhteisiä ratkaisuja ja että venäläisten turistiviisumien käyttö voitaisiin kokonaan kieltää EU-alueella.

”Hallituksen selkeä tahto on, että emme sallisi enää venäläisturistien tuloa EU-alueelle, koska Venäjä tappaa siviilejä Ukrainassa. Ei ole oikein, että venäläisturistit voivat vapaasti liikkua EU-alueella”, Marin sanoi kyselytunnilla.

Suomi peräänkuuluttanut yhteisiä ratkaisuja

Kokoomuksen Atte Kaleva nosti esiin Marinin tiistaina pitämän puheen EU-parlamentissa. Puheessaan Marin muun muassa sanoi, että viisumien myöntämistä on rajoitettava voimakkaasti.

”Milloin siirrytte sanoista tekoihin? Milloin Suomi lopettaa viisumien myöntämisen venäläisturisteille? Kaleva kysyi.”

Marinin mukaan hallitus on jo tehnyt päätöksiä sen osalta, miten viisumien myöntämisprosessia voidaan hidastaa niin, että Suomen myöntämillä viisumeilla saapuvien venäläisturistien määrä vähenee hyvin pieneksi.

”Tämä on se, mitä olemme pystyneet juridisten reunaehtojen puitteissa tekemään. Tätä on hyvin huolellisesti selvitetty ulkoministeriössä ja sisäministeriössä.”

Marinin mukaan Suomi on koko ajan peräänkuuluttanut EU- ja Schengen-alueen tasoisia ratkaisuja, jotta voitaisiin estää kulkeminen Suomen kautta muihin Schengen-maihin.

”Toivoisin, että voisin täällä sanoa yksinkertaisia vastauksia, että huomenna loppuu ihmisten tulo. Mutta valitettavasti minulla ei ole sellaisia työkaluja eikä sellaista tietoa, että se olisi mahdollista.”

Perussuomalaisten mielestä hallitus yrittää piiloutua viisumikysymyksessä EU:n selän taakse. Puolueen mukaan asiassa on kyse poliittisesta tahdosta.

Marin puolestaan sanoi, että hallitus on omilla toimillaan tehnyt sen, minkä se on voinut.

”Tahdosta tämä ei ole kiinni.”

Hoitohenkilöstön koronarokotuksia arvioidaan

Hoitohenkilöstöltä lakataan todennäköisesti edellyttämästä koronavirusrokotteiden ottamista, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) eduskunnan kyselytunnilla.

”Me arvioimme tämän asian lähiviikkoina. Todennäköistä on, että tämä toistaiseksi voimassa oleva lakipykälä poistetaan, mutta en pysty vielä ilman asiantuntijoiden arviota sanomaan tarkkaa päivämäärää”, Lindén vastasi perussuomalaisten Mika Niikolle.

Niikko vetosi siihen, että hoitajista on pulaa, mutta silti rokottamattomien hoitajien työntekoa rajoitetaan.

Lindén totesi, että vuoden alussa voimaan tullut pykälä kieltää rokottamattoman työntekijän käyttämisen esimerkiksi vanhustenhuollon ympärivuorokautisissa laitoksissa. Ministerin mielestä edellytys on toistaiseksi ollut tarpeellinen.

”Koronakriisi ei ole ohi. Epäilen, jos emme olisi pitäneet tätä lakipykälää voimassa, täällä kysyttäisiin, milloin teemme jotain sille, että ihmiset menevät vanhustenhuollon laitokseen ja tartuttavat siellä potilaita”, hän sanoi.

Päivitys 15.9.2022 kello 18.55: Lisätty uutiseen pääministeri Sanna Marinin kommentit kyselytunnilla.

Päivitys 15.9.2022 kello 17.45: Lisätty uutiseen perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut