Pääministeri Marin: Potilas­turvallisuus­lain käsittely jatkuu edus­kunnassa – vihreät ja vasemmistoliitto vastahangassa

Pääministerin mukaan potilasturvallisuuslainsäädännön eteneminen on nyt eduskunnan eikä hallituksen käsissä. Oikeus kielsi keskiviikkona väliaikaisella turvaamistoimella teho-osastojen lakkojen aloittamisen kolmen sairaanhoitopiirin alueella.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) kommentoi potilasturvallisuuslain tilannetta medialle eduskunnassa keskiviikkona iltapäivällä.

14.9. 13:00 | Päivitetty 14.9. 14:58

Tässä kohtaa en voi antaa viestiä, että potilasturvallisuuslaki olisi tarpeeton, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.). Marin kommentoi lain tilannetta keskiviikkona iltapäivällä eduskunnassa.

”Tässä kohtaa emme voi antaa sellaista viestiä tai tehdä sellaista johtopäätöstä, että tämä lainsäädäntö olisi tarpeeton. Valitettavasti tuohon emme voi nojata, mutta kuuntelemme herkällä korvalla asiantuntijoiden ja sosiaali- ja terveysministeriön arvioita tilanteesta.”

Lue lisää: Tästä kiistellyssä potilas­turvallisuuslaissa on kyse: töihin vaikka sakon uhalla

Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt väliaikaisella turvaamistoimella teho-osastojen lakkojen aloittamisen kolmen sairaanhoitopiirin alueella. Pääministeri kertoo saaneensa tiedon päätöksestä vasta hetkeä aiemmin STT:n tekstiviestipalvelun kautta.

Marinin mukaan hallitus on antanut eduskunnalle eilen lainsäädäntöesityksen, ja nyt asia eduskunnan eikä hallituksen käsissä. Pääministeri kommentoi asiaa toimittajille eduskunnan Valtiosalissa.

Vähentääkö painetta?

Marin ei kommentoinut sitä, vähentääkö käräjäoikeuden päätös lainsäädännön käsittelyyn kohdistunutta aikataulupainetta. Marin kertoo, ettei ole vielä ehtinyt keskustelemaan asiasta perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) tai sosiaali- ja terveysministeriön virkakunnan kanssa.

”Itse luin juuri äsken STT:n tekstarit käräjäoikeuden päätöksestä, en ole pystynyt tällä aikataululla tilannetta vielä arvioimaan. On hyvä, jos tätä kautta eduskunnalle vapautuu enemmän aikaa tätä lainsäädäntöä käsitellä.”

Lakiesitystä nykymuodossaan on vastustanut vasemmistoliiton eduskuntaryhmä. Marin kertoo keskustelleensa puolueen puheenjohtajan, opetusministeri Li Anderssonin kanssa siitä, että hallituksen yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan.

Lue lisää: Vasemmistoliiton Anna Kontulan mukaan potilas­turvallisuuslaki rajoittaisi myös asioita, jotka eivät liity hengen turvamiseen: ”En tule äänestämään sellaisen esityksen puolesta”

Myös vihreät kertoo olevansa valmis arvioimaan uudelleen potilasturvallisuuslakiin liittyvää kokonaisuutta. Puolueen puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo sanoi eduskunnassa toimittajille, että oikeuden päätökset teho-osastojen lakkojen kieltämisestä muuttavat tilannetta.

Keskustelu pitää hänestä avata nyt niin hallituksen kuin eduskunnan kesken. Hän korosti, että lain pitäisi olla aivan viimesijainen keino.

”Lakiesityshän on laajempi”

Myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) ennakoi keskiviikkona, että potilasturvallisuuslain edistäminen jatkuu eduskunnassa käräjäoikeuden ratkaisuista huolimatta.

”Tällä tietoa jatkamme hallituksen esityksen käsittelyä normaalisti. Lakiesityshän on laajempi, eli se ei koske vain näitä kolmea lakonuhkaa. Se koskee yleisemmin myös mahdollisia tulevia lakonuhkia sellaisiin toimintoihin, joissa työtaistelut voivat vaarantaa terveyden tai hengen”, Lohi sanoo.

Lohen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa esityksen käsittelyä suunnitellusti, elleivät hallituspuolueet keskenään muuta sovi.

Tavoitteena on ollut saada lakiesitys perjantaina ensimmäiseen äänestykseen. Jos hoitajaliitot noudattavat käräjäoikeuden ratkaisuja ja peruvat lakkonsa, aikataulu ei välttämättä ole yhtä kiireellinen.

”En kuitenkaan ajatellut ainakaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan aikatauluihin ryhtyä tekemään isompia muutoksia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut