Hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu tänään – liitot vastustavat edelleen potilas­turvallisuus­lakia

Sovittelu hoitajien työkiistan ratkaisemiksesi jatkuu. Valtakunnansovittelija arvioi, onko sovintoesityksen antamiselle edellytyksiä.

Hoitajien työkiistan neuvotteluja jatkettiin tiistaina valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä. Pöydän vasemmalla puolella Henrika Nybondas-Kangas jaMarkku Jalonen kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:sta, pöydän päädyssä valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ja oikealla puolella Tehyn Millariikka Rytkönen, Else-Mai Kirvesniemi ja Anne Sainila-Vaarno sekä Superin Silja Paavola.

14.9. 9:55 | Päivitetty 14.9. 13:41

Hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu keskiviikkona. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara tapasi hoitajaliittojen Tehyn ja Superin sekä työnantajien KT:n edustajat tiistaina illalla, mutta ratkaisuja ei vielä eilen tehty.

Aiemmin tiistaina Sajavaara kertoi katsovansa tapaamisessa, onko sovintoesityksen antamiselle edellytyksiä. Sajavaara tviittasi illalla neuvottelujen päätteeksi, että sovittelu etenee ja ratkaisua kohti edetään. Aiemmin päivällä valtakunnansovittelija arvioi, että neuvotteluissa on nähty hyvää edistystä muilta osin, mutta palkkakysymykset ovat hiertäneet.

”Esimerkiksi työoloja koskevissa asioissa on tapahtunut selkeää edistystä. Palkkakysymyksissä osapuolet ovat vielä hyvinkin kaukana toisistaan.”

Lue lisää: Neuvottelut hoitajien työkiistan sovittelemiseksi jatkuvat keskiviikkona – ”Ratkaisua kohti edetään”

Tehy ja Super ovat jo liikkuneet alkuperäisestä tavoitteestaan, mutta palkoissa puhutaan yhä merkittävästä korotuksesta”, Sajavaara sanoi. ”Ja kunta-alalla liikkumavara on hyvin olematon.”

Hallitus julkaisi tiistaina illalla esityksensä kiistellyksi potilasturvallisuuslaiksi, jolla pyritään turvaamaan potilasturvallisuuden vähimmäistaso. Ensisijaisesti lain olisi tarkoitus velvoittaa työntekijäjärjestöt siihen, että työntekijöitä olisi työnantajan käytössä riittävästi turvaamaan välttämätön sosiaali- ja terveydenhuolto työtaistelun aikana.

Sajavaara sanoi, että lain eteneminen ei ole vaikuttanut neuvotteluihin hoitajien työkiistassa. ”Lakiprosessi etenee omaa latuaan ja vaikuttaa siihen, toteutuvatko lakot. Sovittelussa ei huomioida sovitteluprosessin ulkopuolella tapahtuvia asioita. Se, mitä tapahtuu Bulevardin ulkopuolella, ei koske sovittelua.”

Lue lisää: Tästä kiistellyssä potilas­turvallisuuslaissa on kyse: töihin vaikka sakon uhalla

”Edelleen tarpeeton”

Hoitajaliitot tiedottivat keskiviikkoaamuna pitävänsä hallituksen esitystä potilasturvallisuuslaista edelleen tarpeettomana. Liittojen mukaan lakiesitykseen sunnuntain kuulemisen jälkeen tehdyt muutokset ovat hyvin pieniä.

”Sunnuntaina käsittelyssä olleeseen esitykseen verrattuna sosiaalihuolto on nyt korvattu pelkällä kotihoidolla, mutta lakiesitys koskee edelleen hyvin laajasti, kuten aiemminkin, terveydenhuoltoa”, tiedotteessa sanotaan.

Hoitajien mukaan laki tulisi antamaan työnantajalle yksinvallan määritellä suojelutyön määrän ja lakkorajat. Tämä veisi kokonaan työtaisteluoikeuden sote-alalla, liitot sanovat.

Liitot pitävät lakia tarpeettomana, koska niiden mukaan Suomen nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa sen, että riippumaton tuomioistuin voi kieltää tai keskeyttää lakon, mikäli se uhkaa kansalaisten henkeä ja terveyttä.

”Näitä keinoja on käytetty miesvaltaisilla aloilla samantyyppisissä tilanteissa. Lakiesitys puuttuu rajusti hoitajien perusoikeuksiin ja asettaa naisvaltaisen alan työtaisteluissa täysin eri asemaan miesvaltaisten alojen kanssa”, tiedotteessa sanotaan.

Helsingin käräjäoikeus kielsi keskiviikkona väliaikaisella päätöksellä teho-osastojen lakkojen aloittamisen kolmen sairaanhoitopiirin eli Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueilla.

Käräjäoikeus kieltää ratkaisuissaan sairaanhoitopiirien vaatimusten mukaisesti hoitajaliittoja Tehyä ja Superia aloittamasta lakkoja miljoonan euron uhkasakon voimalla. Uhkasakot koskevat kumpaakin liittoa erikseen.

Järjestöt pitäytyvät aiemmassa arviossaan siitä, että potilasturvallisuuslaki vain pahentaisi hoitoalan työntekijäpulaa.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut