Hoitajien lakkouhkauksien vuoksi syntynyt kiistelty laki lähti eduskuntaan – mahdollistaisi jopa työtaistelussa irtisanoutuneen hoitajan määräämisen takaisin työhön

Ministeri Lindén kertoi eilen, että esityksestä on poliittinen sopu. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vaatii siihen muutoksia.

Mediassa olleiden tietojen mukaan hallitus antaa tiistaina esityksen potilasturvallisuuslaista eduskunnalle. Kuvassa vasemmalta oikealle opetusministeri Li Andersson (vas.), perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) ja pääministeri Sanna Marin (sd.).

13.9. 11:04 | Päivitetty 13.9. 20:19

STT

Hallitus antoi tiistai-iltana eduskunnalle lakiesityksen, jolta puuttuu yhden hallituspuolueen tuki.

Esitettyä potilasturvallisuuslakia on tarkoitus käyttää välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamiseksi työtaistelun aikana. Sitä sovellettaisiin tilanteissa, joissa potilaiden henki vaarantuu työntekijäjärjestön työtaistelun aiheuttaman henkilöstövajauksen takia.

Aluehallintovirasto voisi siirtää työtaistelun alkua tai keskeyttää sen määräajaksi sakon uhalla, jos se arvioisi potilaiden hengen tai terveyden vaarantuvan vakavasti työtaistelun johdosta.

Jos työntekijäjärjestöön kohdistuvat velvoitteet eivät olisi riittäviä, työnantaja voisi käyttää yksittäisiin työntekijöihin kohdistuvia keinoja. Työnantaja voisi määrätä sote-ammattilaisen suorittamaan tavanomaisten työtehtävien lisäksi muita ammattitaitoaan vastaavia tehtäviä.

Kovimmillaan aluehallintovirasto voisi työnantajan hakemuksesta määrätä uhkasakon nojalla asiakas- tai potilasturvatyöhön myös sellaisen sote-ammattilaisen, joka on työtaistelutoimena irtisanoutunut. Määrätyllä on oikeus saada työstä säännölliseltä työajalta vähintään 1,3-kertainen korvaus.

Ehdotettavaa lakia sovellettaisiin kunnan ja kuntayhtymän ylläpitämissä sote-yksiköissä vain, jos muut keinot eivät olisi riittäviä. Laki olisi voimassa ensi tammikuun loppuun.

Käsittely alkaa huomenna

Lakiesityksen käsittely alkaa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa pikavauhdilla keskiviikkona, valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) on sanonut STT:lle.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ilmoitti etukäteen, ettei se voi sellaisenaan hyväksyä lakiesitystä, mikä on aiheuttanut kitkaa hallituksessa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi ennen valtioneuvoston istuntoa, että puolueen eduskuntaryhmä päättää äänestysratkaisustaan sen jälkeen, kun esityksen lopullinen muoto on selvinnyt eduskuntakäsittelyssä. Andersson arvioi, että muutokset esitykseen pitäisi saada tehtyä eduskunnassa tämän viikon aikana.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoi maanantaina, että laista on saavutettu poliittinen sopu hallituspuolueiden kesken.

Lue lisää: Ministeri Lindén medioille: Hallitus löytänyt sovun potilasturvallisuuslaista – vasemmistoliitto ei hyväksy esitystä

Hallituksen esitystä kiistellystä potilasturvallisuuslaista on rustattu pikavauhtia kasaan. Syynä on se, että hoitajajärjestöt Super ja Tehy ovat antaneet yhteensä viisi lakkovaroitusta eri teho-osastoille ja vanhusten kotihoitoon.

Ensimmäinen hoitajajärjestöjen ilmoittamista lakoista on alkamassa maanantaina Hämeenlinnassa. Seuraavat teho-osastojen lakot ovat tulossa loppukuun aikana Turussa ja Oulussa. Jokaisella kolmella paikkakunnalla varaudutaan teho-osastojen sulkemiseen lakkojen toteutuessa.

Lue lisää: Hoitajien lakko Kanta-Hämeen teho-osastolla siirtyy maanantaille

Toisin kuin kevään hoitajalakoissa, näihin lakkoihin ei ole luvattu suojelutyötä eli työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi.

Ministeri Aki Lindén päätti toissa viikon perjantaina aloittaa potilasturvallisuuslain valmistelun, koska työtaistelutoimien on arvioitu vaarantavan potilaiden ja asiakkaiden terveyden ja hengen.

Vasemmistoliitto vastustaa

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ilmoitti jo eilen, että se vastustaa esitystä nykymuodossaan. Ryhmä haluaa esityksestä vielä tarkemmin rajatun, sillä lakko-oikeuteen puuttuminen on puolueelle kova pala.

"Haluamme jatkaa työtä lain tekemiseksi mahdollisimman tarkkarajaiseksi eduskuntakäsittelyssä”, Andersson sanoi.

Esitys on tarkoitus saada pikaisesti rusikoitua eduskuntakäsittelyn läpi. Keskiviikkona se on suuressa salissa lähetekeskustelussa. Mietinnön antavan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) arveli, että esitys voisi olla valmis ensimmäiseen käsittelyyn jo perjantaina.

Lailla on kiire, jos sillä halutaan puuttua pian uhkaavien lakkojen vaikutuksiin.

Vasemmistoliiton toiminta lakiesityksen ympärillä herätti paljon kummastusta hallituskumppanien keskuudessa, sillä tyypillisesti hallitus seisoo omien esitystensä takana. Muista puolueista korostetaan, että esitystä on jo nyt pyritty rajaamaan.

Andersson sanoo, ettei vasemmistoliitossa kielletä lain tarvetta teho-osastojen suojelutyön vuoksi. Hän kuvailee lakko-oikeutta perustavanlaatuiseksi, mutta huomauttaa, että valtioneuvostolla on juridinen velvollisuus toimia tilanteessa, jossa ihmishenget voivat olla vaarassa.

”Lakko-oikeutta ei voi käyttää tavalla, jossa sivullisten henki voi olla vaarassa.”

Andersson ei kuitenkaan vastaa siihen kysymykseen, mitä esitykseen voisi vasemmistoliiton mukaan tarkkaan ottaen kuulua tai olla kuulumatta.

”Lakiesityksellä pitäisi puuttua tähän uhkaan, muttei mennä yhtään sen pidemmälle.

Lindén ihmetteli

Vastuuministerinä toimiva perhe- ja peruspalveluministeri Lindén sanoi, että vasemmistoliiton ministerit Andersson ja Hanna Sarkkinen ovat maanantaina iltapäivällä sitoutuneet siihen, että potilasturvallisuuslaki rajataan terveydenhuoltoon ja kotihoitoon.

”Siltä pohjalta se hallituksen esitys on tehty”, hän kertasi STT:lle eilen saavutetun sovun sisältöä.

”Minulle tuli aika yllätyksenä sitten kahden tunnin päästä siitä tieto, että ollaankin siellä ryhmässä eri mieltä niistä asioista”, hän sanoi.

Marin: Laki välttämätön

Pääministeri Sanna Marin (sd.) piti selvänä, että kaikki hallituksen ministerit äänestävät potilasturvallisuuslain puolesta. Hän ei halunnut spekuloida vasemmistoliiton mahdollisuudella jäädä hallitukseen, jos eduskuntaryhmä äänestää kuitenkin esitystä vastaan.

Andersson vakuuttaa, että puolue haluaa jatkaa hallituksessa.

”Hallituksella on isoja kysymyksiä käsiteltävänä tämän talven aikana, kuten energiakriisi ja sen vaikutukset kansalaisiin. Meillä on paljon tärkeää työtä jäljellä.”

Ilman vasemmistoliittoa hallitukselle jäisi eduskunnassa niukin mahdollinen enemmistö, sillä muilla hallituspuolueilla on yhteensä 101 paikkaa. Lukuun sisältyy eduskunnan puhemies, joka ei osallistu äänestyksiin.

Marinin mukaan laki on välttämätön, jotta ihmisten henki ja terveys voidaan turvata myös työtaistelutoimenpiteiden aikana. ”Samalla haluan vedota liittoihin, että sen kaltaisia työtaistelutoimia ei toteutettaisi, joissa ihmisten henki ja terveys voi vaarantua.”

Marin sanoi, että hänen mukaansa eduskunnassa valiokunta voi aina tarkastella lainsäädäntöä ja kuunnella asiantuntijoita jo lainsäädäntövaiheessa. Hän huomautti, että perustuslakivaliokuntakin tulee kysymystä käsittelemään.

”Eli annan kyllä arvon ja ajan ja paikan sille työlle, mitä eduskunta tässä tekee. Samanaikaisesti pitää kuitenkin huomioida, että aikataulu on kohtuullisen tiukka, koska nämä lakonuhat ovat olemassa.”

Marin kommentoi asiaa puhuttuaan Euroopan parlamentille Strasbourgissa. Toimittajat kysyivät Marinilta myös, pitääkö hän hoitajien vaatimuksia oikeutettuina.

"Meillä on keväältä julkisen sektorin laaja palkkaratkaisu, joka oli mielestäni erittäin hyvä ja Tehy ja Super siihen olisivat varmasti voineet tarttua”, Marin sanoi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut