Ministeri Lindén medioille: Hallitus löytänyt sovun potilasturvallisuuslaista – vasemmistoliitto ei hyväksy esitystä

Hallituksen on määrä antaa esityksensä kiistellystä laista joko tiistaina tai keskiviikkona.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden saapui hallituksen budjettineuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 31. elokuuta 2022. Maanantaina hän kommentoi, että potilasturvallisuuslaista on saavutettu poliittinen sopu.

12.9. 16:19 | Päivitetty 12.9. 19:41

STT

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) mukaan potilasturvallisuuslaista on saavutettu poliittinen sopu hallituspuolueiden kesken. Asiasta uutisoivat maanantaina MTV ja Demokraatti-lehti. Lindénin mukaan hallitus antaa esityksensä eduskunnalle joko tiistaina tai keskiviikkona, mediat kertovat.

Vasemmistoliitto kertoi heti sovusta uutisoimisen jälkeen, ettei se kannata hallituksen valmistelemaa esitystä potilasturvallisuuslaista nykymuodossaan. Puolueen eduskuntaryhmä sanoi vaativansa merkittäviä muutoksia lain eduskuntakäsittelyssä. Vasemmistoliitto on ollut lain valmistelun aikana erityisen kriittinen.

Vasemmistoliitto kertoo pyrkivänsä eduskuntakäsittelyssä vielä muokkaamaan lakia sellaiseen tarkkarajaiseen, vain välttämättömään suojelutyötä koskevaan muotoon, jossa se voidaan hyväksyä työtaisteluoikeus samalla turvaten.

”Aikataulupaineen vuoksi vasemmistoliiton ministerit ovat valmiita antamaan esityksen hallitukselta eduskunnan käsiteltäväksi poikkeuksellisesti ilman eduskuntaryhmän hyväksyntää lain sisällölle”, tiedotteessa sanotaan.

Vasemmistoliitto joutuu äänestämään suojelutyölain esitystä vastaan, mikäli se ei muutu eduskuntakäsittelyssä paremmaksi, kertoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo STT:lle.

Saramon mukaan laissa on useampia pykäliä, joihin puolue haluaa muutoksia. Valtioneuvostolla on velvollisuus tuoda eduskuntaan esitys, jolla suojelutyö turvataan, mutta annetulla esityksellä murretaan Saramon mukaan lakkoa sellaisistakin kohdista, jotka eivät ole perusteltuja suojelutyön kannalta.

Rustattu pikavauhdilla uhkaavien lakkojen vuoksi

Hallituksen esitystä kiistellystä potilasturvallisuuslaista on rustattu pikavauhtia kasaan. Jos ensi ja sitä seuraavalla viikolla uhkaavien teho-osastojen lakkojen mahdollisiin seurauksiin halutaan vaikuttaa lailla, alkaa säätämisellä olla todella kiire.

Turun yliopistollisessa sairaalassa on määrä alkaa nelipäiväinen lakko 20. syyskuuta, Oulun yliopistollisessa sairaalassa viikkoa myöhemmin.

STT:n tietojen mukaan esitys potilasturvallisuuslaista pitäisi antaa tiistaina aamupäivällä, jotta laki saataisiin voimaan ennen kuin teho-osastojen lakot käynnistyvät näissä sairaaloissa.

Esitys pitää vielä hyväksyä eduskunnassa, ja tämä käsittely vie oman aikansa.

Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla on tarkoitus alkaa vuorokauden mittainen lakko jo perjantaina, mutta siihen mennessä laki ei tiettävästi ehdi millään tulla voimaan.

Toisin kuin kevään hoitajalakoissa, näihin lakkoihin ei ole luvattu suojelutyötä eli työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi.

Lindén päätti viime viikon perjantaina aloittaa potilasturvallisuuslain valmistelun, koska työtaistelutoimien on arvioitu vaarantavan potilaiden ja asiakkaiden terveyden ja hengen.

Työntekijäjärjestöille ensisijainen velvollisuus

STT sai sosiaali- ja terveysministeriöltä potilasturvallisuuslakia koskevan luonnoksen, jota sunnuntaina esiteltiin osapuolille eli hoitajajärjestöille ja työnantajaliitto Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle. Ministeriöstä huomautetaan, että luonnokseen on voinut tulla muutoksia sen jälkeen, sillä valmistelutyö oli tuolloin vielä kesken.

Luonnoksen mukaan lain tarkoituksena olisi turvata potilasturvallisuuden vähimmäistaso tilanteissa, joissa työhön jäävä henkilöstö tai muut käytettävät keinot eivät riittäisi turvaamaan asiakkaiden tai potilaiden henkeä, terveyttä tai välttämätöntä huolenpitoa.

Ensisijaisesti olisi tarkoitus velvoittaa työntekijäjärjestöt siihen, että työntekijöitä olisi työnantajan käytössä riittävästi turvaamaan välttämätön sosiaali- ja terveydenhuolto työtaistelun aikana. Jos osapuolet eivät pääsisi sopuun suojelutyön määrästä tai työntekijäjärjestö ei noudattaisi sopimusta, aluehallintovirasto voisi kieltää lakon tai joukkoirtisanomisen toimeenpanon sakon uhalla.

Luonnoksen mukaan viime kädessä voitaisiin käyttää yksittäisiin työntekijöihin kohdistuvia keinoja. Aluehallintovirasto voisi esimerkiksi määrätä työntekijän töihin.

Luonnoksessa korostetaan, että lain mahdollistamia keinoja saisi käyttää vain siinä laajuudessa kuin se olisi mainitussa tarkoituksessa välttämätöntä.

Hoitajajärjestöt tyrmäsivät luonnoksen sunnuntaina.

Lue lisää: Kanta-Hämeen sairaan­hoitopiiri yrittää estää oikeusteitse lakon teho-osastolla – MTV: Myös Varsinais-Suomessa yritetään samaa

Lue lisää: Tehy ja Super lyttäävät lakkoja varten laadittavan lain, KT pitää välttämättömänä

Päivitys 12.9.2022 kello 19.40: Juttuun lisätty Jussi Saramon kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut